Sligro kampt ook in 2025 met een duidelijke verkoopdaling op de Belgische markt. Na een jaar waarin het herstel uitbleef, kromp de omzet begin dit jaar met meer dan 10 procent. Dit resultaat werd bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers over 2024, waarbij CEO Koen Slippens samen met zijn directie al aangaf dat de daling fors is. Hoewel er geen spijt is dat Sligro de Belgische markt is betreden, wordt toegegeven dat de aanpak nu anders zou moeten verlopen.
Een decade aan uitdagingen
Tien jaar na de toetreding tot België blijft Sligro worstelen om een duurzame groei en winstgevendheid te realiseren. Ondanks de aanwezigheid in een erg gefragmenteerde groothandelsmarkt en een relatief bescheiden marktaandeel, slaagt de Nederlandse leverancier er nog niet in om het volledige potentieel in België te benutten. De aanhoudende dalingen onderstrepen de structurele problemen waarmee het bedrijf kampt.
Verkoopcijfers en financiële impact
De jaarcijfers over 2024 laten een daling van de totale verkoop met 7,8 procent zien, wat neerkomt op een omzet van 397 miljoen euro. Ondanks een stabiel bedrijfsverlies voor afschrijvingen (EBITDA) van 9 miljoen euro, resulteert dit in een marge van -2,4 procent. Tevens is het marktaandeel licht gedaald van 3,9 naar 3,7 procent, wat aantoont dat de concurrentie op de Belgische markt hevig blijft en dat er nog steeds veel ruimte is voor verbetering.
Interne knelpunten en IT-problemen
Een van de belangrijkste oorzaken van de dalende verkoop is het lange tijd te Nederlandse karakter van het assortiment en de terugkerende IT-problemen. De integratie van de Belgische organisatie in het Nederlandse IT-systeem verliep moeizaam. Hierdoor liep de facturatie soms volledig in het honderd, waardoor klanten bestellingen niet ontvingen. Financieel directeur Rob van der Sluijs lichtte toe dat de dochteronderneming Java tussen de 20 en 25 procent van haar klanten verloor, waarna de herstelpogingen tijdelijk ook weer leidden tot klantenverlies.
Strategische herstructurering en lokale aanpassing
Om de situatie te verbeteren heeft Sligro besloten de Belgische organisatie op orde te brengen. De zomer werd in het teken gesteld van het stopzetten van de nieuwe klantenwerving, zodat eerst interne problemen konden worden opgelost. Inmiddels is de IT op orde en zorgt een groeiend deel van het assortiment – inmiddels zo’n derde – voor een betere aansluiting op de lokale markt. Zo koopt Sligro België nu zijn verse groenten en fruit in bij de Belgische leverancier Greenyard. Deze strategische keuzes moeten de toekomstige efficiëntie en synergie tussen de Belgische en Nederlandse dochterondernemingen verbeteren.
Wrijving met leveranciers
Maar de integratie van de Belgische in de Nederlandse organisatie wordt niet overal op gejuich onthaald. Er is de toenemende tegenwerking vanuit het leverancierslandschap. Veel grote fabrikanten werken zowel in Nederland als België met Sligro samen. Onder druk van centrale afspraken wordt hen gevraagd om Sligro enkel nog vanuit Nederland te beleveren, zodat de logistiek centraal over de Benelux kan worden aangestuurd. Voor de Belgische salesteams van die leveranciers heeft dat echter nadelige gevolgen: zij zien hun directe invloed op de verkoop in België verdwijnen, wat ook hun bonusstructuren ondermijnt. Wanneer Belgische horecaklanten beslissen om hun aankopen niet langer bij Sligro te doen, maar overstappen naar een andere groothandel, is dat voor deze vertegenwoordigers vaak zelfs voordelig. De motivatie om Sligro actief te ondersteunen verdwijnt op die manier. Sligro lijkt het strategische effect daarvan zwaar te onderschatten.
Arbeidsplaatsen en structurele veranderingen
De herstructurering heeft ook geleid tot het centraliseren van verschillende diensten, zoals marketing, IT en personeelsbeleid, naar het Nederlandse hoofdkantoor. Hierdoor werd de aparte Belgische directie opgeheven en moesten vorig jaar al 150 banen worden geschrapt. Ook dit jaar staan er opnieuw 50 banen op het spel, nu met de nadruk op een strakkere organisatie vanuit Nederland. Volgens de directie zullen de besparingen en de integratie van de Belgische activiteiten op de lange termijn bijdragen aan een efficiëntere bedrijfsvoering en een betere marktpositie.
Uitdagingen voor Sligro-M en de toekomst
Naast de algemene verkoopdaling worstelt ook Sligro-dochter Sligro-M met het bereiken van historische omzetniveaus. Hoewel de omzet van Sligro-M vorig jaar met 6 procent steeg tot 170 miljoen euro, blijft dit ver verwijderd van de oude piek van 300 miljoen euro. Dit komt mede doordat slechts negen van de elf vestigingen werden overgenomen en doordat de extra omzet uit bezorging – een succesvolle factor bij Metro – aanvankelijk niet werd meegenomen. Bovendien zorgden vergunningproblemen voor vertraging bij de opening van een nieuwe vestiging in Middelkerke, wat de groei tijdelijk remde.
Verbetering
Ondanks de tegenslagen blijft Sligro geloven in de mogelijkheden van de Belgische markt. De directie is ervan overtuigd dat de aanpak en de herstructureringen op de lange termijn vruchten zullen afwerpen. Met een verbeterde IT-infrastructuur, een meer lokaal aangepast assortiment en de centralisatie van diensten vanuit Nederland, hoopt Sligro in de komende kwartalen klanten terug te winnen en uiteindelijk de omzetdaling om te buigen naar groei. Het is duidelijk dat de weg naar succes in België lang en hobbelig is, maar met de geleerde lessen en strategische aanpassingen ligt er potentieel voor verbetering.