Petrolshop monitor

NATIONAAL PETROL RAPPORT 2018

De Belgische markt van shops bij tankstations is volop in beweging. De markt heeft kunnen profiteren van een sterk voorjaar en een voortreffelijke zomer. 
 
Groei voor de lokale shops in petrol
 
Foodservice Alliance houdt de markt nauwlettend in de gaten en publiceert ieder kwartaal een update over de belangrijkste insights. Daaruit blijkt dat de 6 grootste brands in de Belgische petrolmarkt (Total, Q8, Esso, Lukoil en Texaco) goed zijn voor drievierde van de bezoeken aan Belgische tankstations, maar ook dat de overige merken (kleinere, lokale brands) aan een stevige opmars bezig zijn. Het zijn vandaag de winnaars als het gaat om conversie van shoppers naar besteding.
 
Evolutie van tankstationshop naar convenience store
 
Tanken en shoppen blijft vandaag nog een stevige combi, maar komt alsmaar meer onder druk. België zal daarin de buitenlandse tendens volgen en steeds meer shops zullen genoodzaakt zijn om zich anders te profileren. Nieuwe consumentengroepen die de markt betreden (millennials, ...) en nieuwe technologie die beschikbaar komt (mobile apps, AI, selfcheck-out kassa's, ...) brengen de markt in een stroomversnelling. 
 
Lukoil winnaar, Texaco zwaar onderuit
 
Twee jaar geleden was Texaco nog de winnaar van het Nationale Petrolshop onderzoek en wist ze door Belgische consumenten nog de hoogste tevredenheidsscore te bemachtigen. Maar van die prachtprestatie blijft weinig over. Texaco gaat dit jaar compleet onderuit, vooral op keuze van etenswaren en de presentatie van het assortiment. Vorig jaar al nam Lukoil de eerste plaats over van texaco en die plaats geeft ze ook dit jaar niet af. Lukoil scoort van oudsher sterk door haar scherpe prijspositionering. 
 
Volledig rapport inkijken?
 
Leden van het kennisnetwerk hebben toegang tot zowel de kanaalanalyse als alle kwartaalupdates van de Petrolshop Monitor. Raadplegen en downloaden kan via de knoppen onderaan. 
 
Database met alle tankstations en shops in België
 

Als kers op de taart stelt Foodservice Alliance ook dit jaar een volledige database ter beschikking met alle tankstations in België. Per locatie wordt naast het shopprofiel o.a. ook aangegeven of er een bakery corner aanwezig is, etc.... Raadplegen en downloaden kan eveneens via de knop onderaan.  

Downloads


0 Comments