Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Uitnodiging: Deelname aan het HERPAK Project voor Duurzame Verpakkingen

In het licht van de nieuwe ‘Packaging and Packaging Waste Regulation’ binnen de EU, nodigt PACK4Food uw bedrijf uit om deel te nemen aan het HERPAK-project. Dit initiatief richt zich op het verminderen van verpakkingsafval en het bevorderen van het gebruik van gerecycled materiaal en recycleerbare of herbruikbare verpakkingen, wat cruciale implicaties heeft voor de gehele voedselverpakkingsketen.

Aanleiding en Relevantie van het Project:

De nieuwe regelgeving stelt ambitieuze doelen die aanzienlijke gevolgen hebben voor ontwerp, logistiek, nieuwe bedrijfsmodellen en, niet in de laatste plaats, voedselveiligheid en -kwaliteit. Momenteel zijn herbruikbare kunststof voedselcontactmaterialen vooral in gebruik bij catering en take-away maaltijden, waar de contacttijd tussen verpakking en voeding kort is. Echter, voor levensmiddelen met een verlengde houdbaarheid zijn er nog diverse microbiële, chemische en fysieke uitdagingen die in het HERPAK-project worden aangepakt.

 

Plan van Aanpak:

 

Het project is verdeeld in drie delen:

  1. Microbiële Uitdagingen: Onderzoek naar biofilmontwikkeling en schimmelgroei op verpakkingen. Optimalisatie van het wasproces, inclusief validatie van de ATP-methode.
  2. Chemische Contaminatie: Evaluatie van de voedselveiligheid en kwaliteit bij verkeerd gebruik, residuen van detergenten en desinfectantia, en geuroverdracht.
  3. Fysische Inertheid: Onderzoek naar krasbestendigheid van materialen en de invloed op biofilmvorming.

Gedurende het project worden regelmatige bijeenkomsten gehouden met de begeleidingsgroep om de voortgang te bespreken en vragen te beantwoorden.

Verwachte Resultaten:

Aan het einde van het project wordt een best practice guide opgesteld met:

•Richtlijnen voor de meest geschikte verpakkingsmaterialen.

•Validatieprotocollen voor industriële wasstraten.

•Geoptimaliseerde wasprotocollen voor veilig hergebruik van verpakkingen.

Oproep naar Bedrijven:

De projectpartners (UGent, vakgroep “levensmiddelentechnologie, voedselveiligheid en gezondheid”, Pack4Food en Flanders’ FOOD) zoeken voedingsproducenten, catering services, verpakkingsproducenten, producenten van detergenten en desinfectantia, productdesigners, en wasstraatproducenten om deel te nemen aan de begeleidingsgroep. Deelname biedt direct toegang tot onderzoeksresultaten en de mogelijkheid om de projectuitvoering te beïnvloeden.

Deelname aan de Begeleidingsgroep:

Lidmaatschap bij Pack4Food of Flanders’ FOOD is vereist, evenals een financiële bijdrage afhankelijk van de bedrijfsomvang:

  • Grote onderneming: €5000/jaar
  • Middelgrote onderneming: €2500/jaar
  • Kleine onderneming: €1000/jaar

 

Het project heeft een looptijd van twee jaar.

 

Meld u vandaag nog aan en draag bij aan een duurzame toekomst in de foodservice industrie!

Meer informatie of aanmelden kan bij Brecht Van der Hoeven

 

Brecht Van Der Hoeven

Project Manager

E-mail brecht.van.der.hoeven@pack4food.be