Belgiës Foodservice Sector Rapport: Inzichten en Analyse

Volgens The Brussels Times (2025) moesten in 2024 liefst 467 Belgische foodservicebedrijven tijdelijk hun deuren sluiten wegens acute hygiëne- of ongedierteproblemen (The Brussels Times). Dit type veiligheidsrisico staat centraal in het foodservice sector rapport belgië, waarin marktgroei, kanaalanalyse en nalevingskwesties worden samengebracht voor professionals en ondernemers.

Kernboodschap: de sector vertoont sterke groeipotentie, mits voedselveiligheid en innovatie de prioriteit krijgen.

Marktoverzicht foodservice België

De Belgische foodservice-industrie genereerde in 2023 een omzet van ongeveer €64,7 miljard en bood werk aan bijna 91 000 medewerkers (Food Export). Na een daling in de profit­sector tussen 2016 en 2021 verwachten analisten voor 2021–2026 een groei met een samengestelde jaarlijkse groei­percentage (CAGR) van ruim 10 % (GlobalData). De HRI-markt (hotel, restaurant, institutioneel) wordt bovendien geschat op een CAGR van 4,1 % tot 2028 (Mordor Intelligence).

Analyse per foodservicekanaal

Onderstaande tabel is gebaseerd op GlobalData-rapportage (GlobalData).

Kanaal Trend 2016–2021 Opmerkingen
Full-service restaurants Grootste kanaal in 2021 Voorkeurskanaal van 25–34-jarigen, Italiaanse keuken leidend
Quick-service restaurants Meest veerkrachtig tijdens pandemie Burger- en sandwichformules populair bij jongeren
Pub, club & bar Aanzienlijke daling door COVID-19-beperkingen Consumenten verschuiven naar specialty-bieren
Kostenkanalen (onderwijs) Groeidend segment Onderwijs grootste kostenkanaal

Veiligheid en naleving

In 2024 steeg het aantal voedselgerelateerde uitbraken naar 777, tegenover 722 in 2023 (Food Safety News). Salmonella-infecties via eieren leidden tot 67 gerapporteerde gevallen, vooral in Vlaanderen, en zorgden voor ziekenhuisopnames bij 65-plussers. De FASFC benadrukte dat 17 % van de voedselvergiftigingen thuis ontstaat, wat de noodzaak onderstreept van strikte hygiëne en ketenbeheersing in alle schakels.

Belangrijke foodservice aanbieders

De topspelers in de Belgische foodservice-markt zijn onder meer (GlobalData):

Tegelijkertijd breiden ketens als Domino’s, McDonald’s en Burger King hun netwerk verder uit. In 2021 betrad Costa Coffee de Belgische markt met een zelfbedieningsconcept voor horeca-locaties (Mordor Intelligence).

Groei en kansen

Goed nieuws: de winstverwachtingen blijven gunstig mits aanbieders inspelen op consumententrends en technologische vernieuwing. Belangrijke groeidrivers zijn:

Samenvatting en aanbevelingen

Voor een diepgaand overzicht en aanvullende marktgegevens raadpleegt men het foodservice rapport belgië.