Petrol kwartaalupdate

TANKSTATIONS LANGS INVALSWEGEN IN LANDELIJK GEBIED WORDEN POPULAIRDER

De shops bij tankstations in België hebben een schitterend jaar achter de rug. Zowel het aantal bezoeken als de bestedingen aan eten en drinken ging erop vooruit in vergelijking met vorig jaar. Ook het laatste kwartaal van 2018 presteerde uitstekend en sloot af met een sterke stijging in zowel het aantal bezoeken als wat consumenten er uitgaven. 

BEZOEKEN TANKSTATIONS LANGS EEN INVALSWEG IN LANDELIJK GEBIED 
Van alle tankstations in België zijn diegene die gelegen zijn langs de snelweg nog steeds het meest populair. 40% van de bezoeken aan een tankstation vond plaats langs de snelweg. Echter komt dat aandeel wel onder druk. Vooral tankstations langs invalswegen groeien in populariteit. Zelfs in landelijk gebied doen deze stations het steeds beter. Het aantal bezoeken aan tankstationshops in landelijk gebied (dorpen) stegen van 11% (Q3 2018 MAT) naar 18% (Q4 2018 MAT). Deze groei werd niet alleen gerealiseerd door de 6 grote petrol brands. Ook bij de kleinere merken stijgt het aandeel bezoeken! 

BEGIN EN EINDE WERKWEEK PIEK IN BEZOEKERSAANTALLEN
Maandag (18%) en vrijdag (22%) blijven de dagen waar in verhouding de meeste bezoeken aan een tankstationshop plaatsvinden. Maar de gemiddelde besteding ligt op beide dagen fundamenteel anders. In Q4 2018  gaven bezoekers aan de tankstationshop op maandag gemiddeld € 6,96 uit tijdens hun bezoek aan de shop. Op vrijdag was dit gemiddeld maar € 4,25 per bezoek.

F&B AANKOPEN LANGS DE SNELWEG VOORAL OM ONDERWEG TE CONSUMEREN
Tankstationshops langs de snelweg worden vaak bezocht omdat men hier snel iets te eten of te drinken wil kopen. Liefst 69% van de bezoekers aan een tankstation langs de snelweg geeft ook aan dat men voor het tankstation heeft gekozen omdat men weinig tijd had. Dit blijkt ook uit de plaats waar consumenten de gekochte producten consumeren. 62% van de consumenten die in de tankstationshop langs de snelweg iets hebben gekocht, consumeert dit onderweg in de auto. Bij andere tankstationshops is dit aandeel beduidend lager. Terwijl het aandeel ‘consumptie onderweg’ na bezoek aan een snelwegstation is gestegen tijdens Q4 2018 (MAT) tegenover Q3 2018 (MAT), is dat aandeel bij tankstationshops die langs een invalsweg gelegen zijn, net gedaald. Hier zijn in Q4 2018 (MAT) meer shoppers geweest die gekochte producten ter plaatse hebben geconsumeerd. Daarmee krijgt dit type tankstationshop steeds meer een ‘horeca’ functie. Een functie die in de toekomst alleen nog maar belangrijker zal worden. 
 

Downloads


0 Comments