‘Beleving’ mag dan een buzz woord zijn, in het vrijetijdskanaal kan men er niet rond. Parken willen tot de verbeelding spreken en een plek zijn waar zowel kinderen als volwassenen zich nog écht kunnen verwonderen en dromen. Dat betekent dat over elk detail in het park moet worden nagedacht. Ook eten en drinken krijgt een belangrijkere rol. Foodservice Alliance voerde afgelopen zomer een bevraging uit bij Belgische pret- en dierenparkbezoekers en concludeert dat er voor de parken vooral op het gebied van eten en drinken werk aan de winkel is.
PARKEN BLIJVEN STERK INVESTEREN ONDANKS MOEILIJKE CORONAJAREN
Ondanks dat de pret- en dierenparken erg moeilijke coronajaren hebben gekend, geloven ze enorm in hun potentieel. Winteropeningen en indoor zones moeten meer bezoekers in alle seizoenen aantrekken, terwijl nieuwe unieke overnachtingsfaciliteiten een langere dwelltime van bezoekers stimuleren. Plopsaland timmert dus verder aan bijkomende vakantiehuisjes, terwijl Pairi Daiza werk maakt van de grootste indoor jungle van de wereld (uiteraard met overnachtingsmogelijkheid).
EEN MOOIE ZOMER MET TEVREDEN BEZOEKERS
De globale bezoekerstevredenheid afgelopen zomer zat goed in de zes grootste parken van België. Zowel de weersomstandigheden als het ervaren drukteniveau waren erg gunstig. Vooral op beleving werd er goed gescoord, hoewel de toegekende rapportcijfers tussen de parken nog behoorlijk varieerde (8,5/10 voor Pairi Daiza versus 7,5/10 voor Bobbejaanland). De hoogste tevredenheid mogen Pairi Daiza en Bellewaerde Park optekenen. Bobbejaanland kampt met de grootste uitdaging en scoort op tal van cruciale aspecten ondermaats in vergelijking met andere parken. De toegangsprijs is in alle parken een punt van aandacht, maar ook het eten en drinken scoort bij de meeste parken ondermaats.
RUIMTE VOOR VERBETERING
Een analyse van Foodservice Alliance toont dat een verbeterd F&B-aanbod de hoogste prioriteit verdient in alle parken. Op verschillende vlakken - gaande van smaak tot presentatie - zijn er tal van mogelijkheden om te verbeteren. Echte ‘dissatisfiers’ onder ontevreden bezoekers zijn - naast kostprijs – vooral de gesloten horecapunten, een te beperkt aanbod en de lage productkwaliteit. Pairi Daiza is topscoorder als het gaat om eten en drinken. Bellewaerde Park scoorde naar algemene tevredenheid het hoogst. Ook op het gebied van eten en drinken mag dit park de mooie tevredenheidscijfers optekenen. Op alle deelaspecten van de F&B-ervaring scoort het bovengemiddeld.
TEVREDEN BEZOEKERS SPENDEREN MEER IN HET PARK
Het zal niet verwonderen dat in tijden van exploderen kosten bezoekers steeds beter voorbereid naar een park komen. 1 op 3 bezoekers neemt de maaltijd mee van thuis. 7% procent kocht zelfs helemaal niets in het park. Wanneer er wordt bespaard, gebeurt dat vooral door jongeren onder de de 30 jaar. Onder deze leeftijdsgroep kocht 23% geen drinken en 17% helemaal niets te eten. Anderzijds blijkt dat een uitstap aan een pretpark voor de meerderheid toch niet ‘af’ is zonder een spontaan hapje en drankje. De uitgaven aan eten en drinken varieert per persoon wel erg tussen de parken. In parken als Pairi Daiza en Plopsaland De Panne wordt beduidend meer uitgegeven dan in ZOO Antwerpen en ZOO Planckendael. Ook opvallend is dat bezoekers die hun bezoek een score geven van 9/10 of hoger meer spenderen aan eten en drinken.
Kortom: sterker inzetten op F&B boost tevredenheidscijfers én rendeert in in-park spending!
Leden van het kennisnetwerk van Foodservice Alliance kunnen het NATIONAAL PRETPARKEN RAPPORT hieronder downloaden met alle cijfers, analyses en conclusies.
0 Comments