BELGISCHE FOODSERVICEMARKT VERLIEST AL ZEKER 1,2 MILJARD OMZET DOOR CORONA
De voorbije uren, dagen, weken en maanden is er maar één onderwerp van gesprek. Niet alleen de media, maar ieders leven wordt op dit ogenblik beheerst, zelfs gedomineerd, door het woord met de grote C… Dat Corona of Covid-19 haar stempel zal drukken op héél 2020 mag intussen duidelijk zijn. Economisten zijn het er nu al over eens: de impact op onze economie zal die van de bankencrisis uit 2008 mogelijk nog overtreffen. En dat maakt ons onzeker. Niet alleen onzeker over onze gezondheid - ons hoogste goed - maar ook onzeker over onze bedrijven, onze jobs. Onze toekomst dus…
IN EEN STAP 5,3% ACHTERUIT
De eerste analyses over de economische impact op onze sector zijn niet mals. Als de maatregelen over de coronacrisis een maand van kracht blijven, dan stevent de sector in België af op een miljardenverlies. De volksgezondheid primeert. Maar de gevolgen voor de horeca en foodservice zullen desastreus zijn. Berekeningen geven aan dat de impact van 3 weken sluiting en de effecten van de aanloop naar die sluiting de foodservicemarkt 1,2 miljard Euro aan omzet gaat kosten. 821 miljoen euro gaat verloren in horeca, 79 miljoen euro in catering en 278 miljoen euro in het conveniencekanaal. In één klap verliest de foodservicemarkt hiermee maar liefst 5,3% van haar totale jaaromzet. En dan gaan we ervan uit dat de situatie normaliseert na 3 april, wat nog zeer twijfelachtig is…
EERSTE ANALYSES PER KANAAL
Dat de sluiting van de horeca bij de start van de lente – de meest sterke periode van het jaar voor de sector - een drama is, staat nergens ter discussie. Maar wat is de eigenlijke impact van zo’n landelijke sluiting van 3 weken?
Bij Foodservice Alliance blijven we monitoren en nuanceren waar nodig. Met analyses van de Foodservice barometer, die al sinds 2008 loopt, gaan we in staat zijn de impact kort op de bal te meten. Samen met de input vanuit diverse aanvullende bronnen en met behulp van inbreng vanuit de leden binnen ons netwerk, houden we de vinger aan de pols.
We bieden u een eerste dossier met een berekening van wat de impact zal zijn op een sluiting van de Belgische horeca, zoals ze er nu voor staat tot 3 april. Deze cijfers zijn hallucinant. De mogelijke impact van de latere beslissing om ook tijdens de paasvakantie de horeca alsnog gesloten te houden, is bijna surrealistisch. Aan die publicatie hebben we ons nog niet gewaagd.
ONZEKER NAJAAR
Het najaar wordt ook onzeker… Hoe zal het post-coronatijdperk eruit gaat zien voor de Belgische foodservicemarkt. Het beursaandeel van heel wat retailers presteerde de laatste dagen bovengemiddeld goed temidden van alle andere bloedrode koersen. Beleggers geloven dat mensen restaurants nog lang links zullen laten liggen en vaker thuis zullen eten, wat supermarkten in de toekomst de wind weer in de zeilen zal geven.
Fingers crossed … En heel veel moed en doorzettingsvermogen toegewenst aan alle ondernemers en toeleveranciers in onze sector!
0 Comments