EINDE 2018 GUNSTIG VOOR FOODSERVICE BELGIE
Het laatste kwartaal van 2018 (Q4) kon, net zoals het derde kwartaal, profiteren van uitstekende weersomstandigheden. Het was het niet alleen warmer maar ook droger in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Er werden maar liefst 28 neerslagdagen minder geteld dan in 2017 en ook de zon scheen beduidend vaker. Die goede weersomstandigheden hebben natuurlijk een impact op de markt. In de horeca-, de catering- en de conveniencemarkt steeg zowel het aantal bezoeken als de besteding.
TRADITIONELE HORECAKANALEN LEGGEN DE BESTE RESULTATEN VOOR
Restaurants, bistro’s en cafés zijn de horecakanalen die tijdens Q4 2018 sterk zijn gegroeid. Belgen zijn het laatste kwartaal vaker op restaurant gegaan en hebben vaker een café bezocht. Er is tijdens die bezoeken ook meer uitgegeven. De traditionele cafés kunnen sinds lange tijd weer opnieuw spreken van een gunstige evolutie. Koffiebars hebben dan net weer een tegenovergestelde beweging laten zien. In Q4 2018 hebben deze in het algemeen minder bezoekers over de vloer gehad en is de totale besteding onder druk komen te staan.
BEZOEKEN AAN CATERINGFACILITEITEN OP HET WERK & IN HET ONDERWIJS STIJGEN
Cateringfaciliteiten op het werk en in het hoger onderwijs mochten tijdens het laatste kwartaal van 2018 ook meer bezoekers ontvangen. Studenten en werknemers hebben vaker gebruik gemaakt van de F&B faciliteiten die werden aangeboden aanbieden. Ze hebben niet alleen vaker gebruik gemaakt van de voorzieningen, maar hebben ook meer uitgegeven aan eten en drinken.
HORECA IN BRUSSEL BLIJFT HET MOEILIJK HEBBEN
Het aantal faillissementen in de horeca blijft een domper op de vreugde. Ook in het najaar van 2018 bleven deze cijfers negatief, vooral in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Terwijl het aantal failliete horecazaken in het Vlaams Gewest en het Waals Gewest daalt tegenover 2017, blijven de faillissementen in Brussel zich opstapelen.
0 Comments