Nieuwe hype: paddenstoelen in je koffie

Koffie met champignons? Wees maar zeker! Koffie met medicinale paddenstoelen is helemaal in en veroveren de wellnessindustrie. Koffie met gemalen extracten van paddenstoelen zou een heilzame werking hebben en heel wat liefhebbers geloven er maar wat graag in. 

 

Uiteraard gaat het niet om gewone paddenstoelen, maar varianten als de chaga en reishi. Deze zogenoemde ‘nootripics’ zouden een heilzame werking hebben op het brein. Vitamines en mineralen helpen je lichaam, terwijl nootropics op de hersenen inwerken. 

 

Reken niet op psychedelische effecten, maar wel op de belofte van een beter geheugen, een scherpere concentratie of het verminderen van stress. Poeders van wonderzammen bestaan al langer. Waar ze voordien werden gemengd met water, sap of smoothies, vinden ze nu hun weg in koffie. 

 

GEPIMPTE KOFFIES IN DE LIFT

 

Gepimpte koffies zijn sowieso al enkele jaren populair. Koffies worden veelvuldig gedronken en er zijn al varianten met gezondheidsclaims. Het merk Vital Proteins, verkoopt al een hele tijd collageenpoeders voor in de koffie. Goed voor een strakkere huid, soepelere gewrichten en gezond haar. Ketofans zweren dan weer bij koffie met boter en olie, maar ook koffie met proteïnepoeder is populair. Koffie met paddenstoelen borduurt hier dus verder op. 

 

De eerste koffiebars die gebruik maakten van zwammen vond je in San Francisco. Het merk Four Sigmatic, opgericht door 5 Finnen brengt koffie met paddenstoelen op de markt. Je ontdekt er een ruim gamma aan gemalen koffie met 5% paddenstoelenpoeder. De koffie zet je met een french press of een filter. Ook het Londense Nootropcis is succesvol. Hier krijg je zakjes instantpoeder opgestuurd. 

 

De smaak? Koffie! En het effect? Het is maar hoeveel vertrouwen je er in hebt. Wetenschappelijk is er immers geen bewijs van de werking. Chinese kruidengeneeskundige gebruiken al wel tweeduizende jaar paddenstoelen, maar dat is geen garantie. 

 

Dit remt het succes alvast niet af. De New York Times riep in zijn food forecast paddenstoelen uit tot het ingrediënt van het jaar. Plant-based en vegan voeding zit immers in de lift.

TAGS

0 Comments