Culinaire Raad uit de startblokken in Gent

Chefs, foodmakers en ondernemers vonden elkaar onlangs in de Gentse Culinaire Raad. Onder leiding van Olly Ceulenaere, chef en zaakvoerder van sterrenrestaurant Publiek, willen ze de eet- en drinkcultuur in de stad versterken. 

 

Het initiatief voor deze raad kwam van Ceulenaere. “Tijdens corona ontsproot het idee. Ik had het gevoel dat er bij het stadsbestuur wel een hart was voor de horeca, maar dat er meer gedaan kon worden.” De Culinaire Raad spiegelt zich aan de eerder opgerichte nightlife council. “De bedoeling is om met onze diverse groep, vier keer per jaar samen te komen en te overleggen. Het gaat om een open raad waarbij iedereen zich kan aansluiten.”

 

Topnamen als Michaël Vrijmoed en Sam D’huyvetter maken er al deel van uit, maar ook Joost Arijs, Lore Snauwaert en Anny Wynants zijn al mee. “We willen de Gentse culinaire scene verder uitbouwen”, geeft Olly Ceulenaere mee. “Het gaat van het samenbrengen van partijen tot het uitwisselen van recepten en meer.”

 

De raad is ook niet blind voor pijnpunten. “We luisteren naar de zorgen van leden en gaan ermee aan de slag. Zo kunnen ook thema’s als toegankelijkheid, tewerkstelling en afvalbeleid aan bod komen”, geeft Sofie Bracke schepen van Economie aan. 

 

Sommige Gentenaars staan eerder twijfelachtig tegenover de horeca en dat wil de raad aanpakken. “Het is onze droom van Gent de eerste stad met een culinaire schepen te maken”, geeft Ceulenaere mee. De Culinaire Raad werkt alvast samen met PuurGent, Visit Gent en Toerisme Vlaanderen. 

TAGS

0 Comments