Lunch Garden slaat essentiële frituurolie in

In een artikel in Lunch Garden gaf CEO Ann Biebuyck aan dat ook 2022 een moeilijk jaar kan worden voor Lunch Garden. Verder gaf ze ook aan dat frituurolie, één van de kritische grondstoffen voor de keten, momenteel gehamsterd wordt. 

 

GEEN VOLLEDIG HERSTEL IN 2022 

 

De pandemiejaren 2020 en 2021 waren voor Lunch Garden ontzettend zwaar, maar ook in 2022 blijft de markt zeer volatiel staat in het recente jaarverslag. De hoge inflatie die leidt tot prijsstijgingen van de grondstoffen, arbeid, energie en huur is daarbij een zeer belangrijke factor. Ook de oorlog tussen Oekraïne en Rusland die voor een gebrekkige aanvoer van grondstoffen zorgt, speelt een rol. Omwille van die reden heeft Lunch Garden een voorraad aangelegd van enkele essentiële grondstoffen zoals frituurolie. 

 

Een derde element dat meespeelt is de vraag of de consument wel op restaurant zal blijven gaan. Ofwel kiest de consument voor de prijs-kwaliteitspropositie van de keten, ofwel haakt de prijsbewuste consument af. Verder kampt de keten net als de rest van de horeca met de krapte op de arbeidsmarkt. Dit kan leiden tot hogere lonen en/of onderbezetting in sommige restaurants. Verder verwijzen ze bij Lunch Garden ook nog naar Covid-19, waarbij een heropflakkering altijd mogelijk is. 

 

Door corona tekende in 2021 Lunch Garden verliescijfers op in de 64 restaurants. Ook 2022 zou nog geen volledig herstel tonen. CEO Ann Biebuyck rekent op een omzet van 94 miljoen dit jaar. De holding haalde in 2019 nog een omzet van 107,5 miljoen euro. 

 

ICG BLIJFT STEUN VERLENEN 

 

De hoofdaandeelhouder van de restaurantketen is het Britse Intermediate Capital Group (ICG). De beursgenoteerde kredietverschaffer werd in april vorig jaar hoofdaandeelhouder. Vorig jaar kreeg de keten voor 8,5 miljoen euro aan bijkomende kredieten. Hoewel Biebuyck de steun van het bedrijf voelt, moet Lunch Garden toch snel mogelijk weer naar 80 tot 90 procent van de omzet van 2019. De Belgische banken voorzien Lunch Garden momenteel niet meer van leningen. Daar heerst momenteel een vrees om te lenen aan de horeca.

TAGS

0 Comments