Startende horecazaken na corona weer op peil, behalve in Gent

Hoewel het aantal startende horecazaken in Gent nog altijd 20% lager ligt na coronacrisis, herstelt de rest van Vlaanderen zich wel. Daar worden 6% meer starters opgetekend. Personeelsgebrek en het gebrek aan geschikte locaties vormen het struikelblok in Gent. 

 

GENT HINKT ACHTEROP

 

Dat Gent achterop hinkt blijkt uit de startersbarometer van Unizo en onderzoeksbureau Graydon. Gent vormt een uitzondering. Mensen zijn volgens Tim Joiris, de woordvoerder van de horecacel van Unizo Oost-Vlaanderen, een stuk voorzichtiger geworden om iets op te starten. 

 

“Het aantal dalende starters hoeft niet negatief te zijn. Er zijn de afgelopen jaren heel wat zaken bijgekomen en het aantal locaties is beperkt. Mensen denken twee keer na en dat is een goede zaak. Bovendien is het ook nog eens heel moeilijk om personeel te vinden”, stipt Joiris aan. 

 

Gent telt nu zo’n 1.900 horecazaken en er gaan minder zaken failliet dan er starten. 

 

In heel Oost-Vlaanderen is de trend overigens licht dalend, terwijl in de rest van Vlaanderen groei wordt opgetekend. Unizo vermoedt dat de bezorgdheid rond de energie- en grondstofprijzen ook meespeelt. Ook door de inflatie worden er minder risico’s genomen. 

TAGS

0 Comments