Een kwart van de eventbedrijven verkeren in zwaar weer

Meer dan vijftig procent van de eventbedrijven moesten vorig jaar mensen ontslaan en meer dan 6 op 10 overwoog om er de brui aan te geven. Dit blijkt uit een bevraging van de Karel de Grote Hogeschool. Ongeveer een kwart van de eventbedrijven zit in de moeilijkheden. 

 

Corona heeft ook vandaag nog een stevige impact op de eventsector. Bijna een kwart van de eventbedrijven heeft het water aan de lippen staan en ongeveer de helft verwacht binnen de zes maanden in een lastige situatie te komen. De sector geeft ook aan meer dan de helft aan omzet kwijt te zijn ten opzichte van 2019. Bij de toeleveranciers loopt het verlies nog hoger op dan bij de organisatoren.

 

Hoewel er events konden plaatsvinden, waren die door de coronamaatregelen lang niet allemaal winstgevend. Zowat een derde van de organisatoren gaf aan dat ze maar verlieslatende dan winstgevende events op poten hadden gezet. 

 

HEEL WAT MENSEN UIT SECTOR VERTROKKEN

 

Meer dan de helft van de eventbedrijven moest vorig jaar mensen laten gaan, terwijl de onzekerheid er voor heeft gezorgd dat heel wat mensen spontaan zijn vertrokken. Zij zochten hun toevlucht in sectoren met meer zekerheid, meer regelmatige uren en minder weekendwerk. Als de sector weer aantrekt wordt het moeilijk deze mensen terug te lokken. Heel wat mensen zullen ongetwijfeld niet terugkeren. 

 

ONDERNEMERS ZIJN HET VERTROUWEN KWIJT 

 

De moed is bij heel wat ondernemers in de schoenen gezonken. Zowat zes op tien overwoog er vorig jaar mee te stoppen. Ondanks alle goede wil zijn de mensen het moe. De organisatoren die nog wel doorgaan ervaren dat het steeds moeilijker wordt mensen de richtlijnen te doen naleven. Eenduidige maatregelen zijn nodig. De ondernemers geloven echter niet meer in deze maatregelen en maar liefst 82 procent geeft aan dat overheidssteun onmisbaar is. 

 

Nu de coronabarometer in het leven is geroepen, kan dit meer perspectief bieden. “De nieuwe barometer is een goede manier om duidelijkheid te verschaffen en weg te gaan van een aan- en afbeleid, waarbij het heel moeilijk is om zaken in te plannen en vaak dure lastminute afgelastingen heel wat ellende veroorzaken”, geeft Joris Verhulst, onderzoeker van het expertisecentrum Publieke Impact van de Karel de Grote Hogeschool, mee. 

 

TAGS

0 Comments