Eventindustrie krijgt rake klappen door nieuwe coronamaatregelen

De nieuwe coronamaatragelen vormen een drama voor de eventsector. Bijna 40% van alle events die nog dit jaar gepland waren, werden al verschoven of geannuleerd. De sector vreest het ergste en vraagt om extra steunmaatregelen. 

 

Hoewel er geen sprake is van een ‘echte’ lockdown, voelt het voor de sector wel zo aan. Uit een recente enquête blijkt immers dat zowat 40% van alle events die dit jaar nog georganiseerd zouden worden, werden verschoven of geannuleerd. Daaronder vallen naast zichtbare events, roadshows, eindejaarsfeesten en personeelsfeesten ook heel wat onzichtbare, kleinere events. 

 

400.000 EURO GEMIDDELD OMZETVERLIES 

 

Voor de zowat 80.000 mensen en de 3.200 bedrijven die actief zijn in de sector, gaat het om een drama. Van standenbouwers tot verhuurbedrijven, tentenbouwers, cateraars en meer: iedereen wordt getroffen .Het gaat voornamelijk om kleine kmo’s en freelancers die zonder extra steunmaatregelen in zwaar weer zitten. Momenteel wordt er zo’n 400.000 gemiddeld omzetverlies geleden. 

 

De ‘harde’ oproep van de overheid en virologen om het aantal sociale contacten te beperken, ligt aan de bron. In de aanloop naar de aankondiging werden al een kwart annuleringen genoteerd, terwijl na de communicatie nog 30% meer klanten afhaakten. Met een coronapas en mondmasker kunnen in principe alle evenementen doorgaan, maar daar zitten klanten duidelijk niet op te wachten. 

 

TELEWERK ZORGT VOOR BIJKOMENDE AFGELASTINGEN 

 

Ook het telewerk heeft een effect en heeft heel wat afgelasting van personeelsevents tot gevolg. Congressen gaan opnieuw digitaal en beurzen trekken veel minder volk. De echte bedrijfsbeurzen houden stand, maar trekken minder bezoekers. 

 

BIJKOMENDE STEUNMAATREGELEN GEVRAAGD

 

Om de sector te laten overleven wordt een verlenging van de globalisatiepremies gevraagd in 2022 en bijkomende fiscale maatregelen. De sector vraagt ook aan de overheid om als partner behandelt te worden. Op een extra coronatest voor iedereen die een beurs bezoekt zit al helemaal niemand te wachten. Zeker voor grote beurzen valt dat praktisch niet te organiseren. 

 

Momenteel bekijk Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits de effecten van de nieuwe maatregelen op de sector. De overheid denkt aan omzetgerelateerde steunmaatregelen die de bedrijven moet helpen hun vaste kosten te dekken. 

TAGS

0 Comments