Helft Europeanen eet minder vlees

Het afgelopen jaar ging de vleesconsumptie in Europa er ongeveer met de helft op achteruit, terwijl 40% van de Europese consumenten ook de komende 6 maanden minder vlees wil consumeren. Deze cijfers komen voort uit een onderzoek van de internationale vegetarische organisatie ProVeg in samenwerking met Universiteit Gent. 

 

VERSCHUIVING VAN DIERLIJKE NAAR PLANTAARDIGE VOEDINGSMIDDELEN

 

Uit het onderzoek blijkt verder dat er een verschuiving is in consumptie van dierlijke naar plantaardige voedingsmiddelen. Voor dit onderzoek werden meer dan 7.500 consumenten bevraagd in 10 Europese landen. 

 

Het afgelopen jaar verminderde 46% van de Europeanen de vleesconsumptie, terwijl net iets minder dan 40% aangeeft te gaan minderen met vlees in de komende 6 maanden. Ook op het vlak van zuivel geeft 30% van de bevraagden aan het met minder te willen doen. 

 

Plantaardige producten zitten dan weer in de lift. Bijna 30% wil veel meer plantaardige producten consumeren. Smaak en gezondheid zijn daar de belangrijkste drijfveren voor, maar ook versheid, het ontbreken van additieven en een lagere prijs zijn aangehaalde argumenten. 

 

AANTAL STRUIKELBLOKKEN

 

Toch zijn er ook een aantal struikelblokken. Zo vinden heel wat flexitariërs het aanbod in restaurants en supermarkten ondermaats. Ook de prijs en het gebrek aan informatie stoot ongeveer de helft van de consumenten tegen de borst. 

 

Het onderzoek kaderd in het Smart Protein-project. Een door de Europese Unie gefinancierd project dat werkt aan de ontwikkeling van alternatieve eiwitbronnen voor plantaardige voedingsmiddelen. 

TAGS

0 Comments