Nieuwe BTW-regels voor gemeubelde logies

In het begrotingsakkoord werd opgenomen dat aanbieders van gemeubelde logies niet meer in aanmerking komen voor de BTW-vrijstelling voor kleine ondernemingen. Zo worden deze aanbieders uitgesloten van de regeling dat ondernemers die minder dan 25.000 euro omzet per jaar realiseren, kunnen kiezen voor een BTW-vrijstelling. 

 

Deze maatregel komt er omdat de hotelsector heel wat concurrentie ondervindt van privéverhuurders op de markt, die logies aanbieden via platformen als booking.com en Airbnb. De andere kant van de medaille is dat privéverhuurders - nu ze BTW moeten aanrekenen - ook gemaakte kosten kunnen aftrekken. Dit kan financieel zeer interessant zijn, want zo kunnen ze bijvoorbeeld de 21% BTW betaald op de aankoop- of oprichtingsprijs aftrekken. Verder wijzen specialisten er op dat de BTW-plicht er enkel is als de verhuurder niet enkel de gemeubelde woning verhuurt, maar ook diensten aanbiedt. Een loutere verhuur is altijd vrijgesteld van BTW. Op de geleverde diensten kan een verlaagd BTW-tarief van 6% toegepast worden. 

 

Volgens de regering kan deze maatregel de staatskas jaarlijks zo’n 20 miljoen opbrengen. 

 

AIRBNB GROOT DEEL VAN AANBOD KWIJT IN AMSTERDAM

 

Bij aanbieders als Airbnb volgen ze deze nieuwe wetgeving uiteraard op. Het verhuurplatform speelde eerder in Amsterdam in één klap 80% van het verhuuraanbod kwijt wegens een verplichte registratie vanaf 1 oktober. Sinds die dag mogen enkel nog particulieren die zich geregistreerd hebben bij de stad hun verblijf aanbieden op verhuurplatformen. Indien ze dat doen zonder registratie, riskeren ze een boete. 

 

TAGS

0 Comments