Viraal Facebook bericht over McDonald’s blijkt fake news

Volgens een Facebook bericht dat recent viraal ging zou de gereputeerde chef Jamie Oliver bewezen hebben dat de burgers van McDonald’s ‘zeer giftig’ zijn. Op zijn minst een compleet verdraaid verhaal.

 

Aan de basis van het verhaal ligt het feit dat Jamie Oliver in 2011 actie heeft ondernomen tegen zogenaamde ‘rose pasta’ in sommige steaks en burgers in de Verenigde Staten. Zijn actie was echter niet specifiek tegen McDonald’s gericht en er zijn ook nooit juridische stappen ondernomen. Trouwens al in 2011 kondigde McDonald’s aan het product niet langer meer te gebruiken in de VS.

 

Recent ging een bericht met Jamie Oliver als held in de strijd tegen junkfood rond op Facebook. Volgens dit bericht zou de chef een juridische overwinning op Mcdonald's behaald hebben. Volgens het virale bericht had de gereputeerde Britse chef bewezen dat’ het voedsel van Mcdonald's niet geschikt is om te eten en zeer giftig is. Het resultaat? McDonald’s zou het recept van de hamburgers moeten aanpassen. Nog in het bericht staat dat de Amerikaanse hamburgerketen, het vlees zou wassen met ammoniumhydroxide, voor het in de Big Mac’s verwerkt wordt.

 

In 2011 was er wel degelijk controverse in de Verenigde Staten rond het gebruik van ammoniumhydroxide en toen heeft Jamie Oliver zich aangesloten bij een een campagne die vooral gericht was op het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA). In het kader daarvan kondigde McDonald’s in 2011 een aantal maatregelen aan, maar de keten kwam nooit in het oog van de storm te staan en viel wettelijk op geen fout te betrappen. De keten wijst er op dat de steaks worden gemaakt uit 100% puur rundsvlees en 100% pure spieren zonder vet. De praktijk van het toevoegen van ammoniak, wat volgens de wetgeving in de Verenigde Staten perfect kan, werd in 2011 al stopgezet in de VS en is in Europa nooit gebruikt.

 

De documentaire La Grande Malbouffe", die in de meeste online gepubliceerde virale berichten wordt geciteerd, is weliswaar op Arte uitgezonden, maar heeft niets te maken met McDonald's, noch met de "roze pasta", noch met Jamie Oliver. Het bericht blijkt dus volledig uit de lucht gegrepen.

TAGS

0 Comments