TotalEnergies draagt uitbating tankstations over

 TotalEnergies gaat in zee met een externe partner voor de uitbating van zijn tankstations in vier Europese landen, waaronder België. In ons land en Luxemburg zal de Franse oliereus via een joint venture met de Canadese retailer Alimentation Couche-Tard samenwerken, waarbij de Canadezen de meerderheid in handen hebben. In Duitsland en Nederland wordt het volledige net verkocht aan de nieuwe partner, klinkt het donderdag in een persbericht. 

 

Marktleider 

 

Het Franse oliebedrijf TotalEnergies draagt de uitbating van zijn tankstations in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland over aan het Canadese retailbedrijf Alimentation Couche-tard. Het gaat in totaal over 2193 tankstations voor een bedrag van ongeveer 3,1 miljard. Een joint venture model wordt opgesteld voor België en Luxemburg, met overgewicht aan de kant van Alimentation Couche-Tard. De tankstations in Duitsland en Nederland worden volledig overgenomen.

 

De komende jaren zal er van deze overname weinig te zien zijn langs de Noordwest-Europese snelwegen. TotalEnergies blijft olie leveren voor de tankstations die ook gewoon hun naam behouden. In België en Luxemburg gaat het om 619 tankstations die als joint venture zullen opereren, waarbij TotalEnergies  40% in eigen handen houdt. Naar eigen zeggen is het Franse bedrijf marktleider in die twee landen en wil het vooral de niet-brandstof gerelateerde kant van de zaken optimaliseren. Het partnership met Couche-tard is beste manier om dat doel te bereiken.  

 

In de twee overige landen, Duitsland en Nederland, waar TotalEnergies niet het grootste aandeel van de markt in bezit heeft, worden de vestigingen in hun totaliteit verkocht. Concreet betreft het respectievelijk 1198 en 392 vestigingen. Hoewel TotalEnergies het nieuws reeds deelde met de wereld in een persbericht, moet de eigenlijke transactie nog een paar stations voorbij. Het is onder andere afwachten op de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. Eind 2023 zou de deal met een ondernemingswaarde van 3,1 miljard euro rond moeten zijn.  

 

Europese wetgeving 

 

De beslissing van TotalEnergies om zijn bestand aan tankstations te verkleinen, komt niet uit de lucht vallen. Het Franse bedrijf wil al langer een andere koers varen. De laatste 8 jaar verkocht het al zijn tankstations in Zwitserland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Naar eigen zeggen anticipeert TotalEnergies op de gevolgen van Europese wetgeving zoals de Green Deal en Fit55. Verbrandingsmotoren worden niet meer verkocht vanaf 2035 en dus zal de verkoop van zowel fossiele brandstof als consumptie in tankstations drastisch verminderen “aangezien elektrische voertuigen vooral thuis of op het werk worden opgeladen en minder in de tankstations”, stelt het persbericht van donderdag. Bovendien wil het bedrijf zelfs verdergaan dan de Europese milieuwetgeving na te leven. Deze transactie maakt voor het bedrijf deel uit van een strategie om tegen 2050 volledig koolstofneutraal te opereren.  

 

Hospitality as a destination 

 

Nu tankstations in de toekomst minder potentiële klanten hebben, wil TotalEnergies de beleving en het foodservice-aanbod stevig opkrikken. Op die manier ligt deze shift volledig in lijn met het nieuwe normaal rond on-the-go foodservice: hospitality as a destination. Hun tankstations, en niet alleen die van hen, worden in de toekomst hubs waar mensen niet louter toevallig langsrijden. De focus zal op dienstverlening liggen met winkels, wasstraten, restaurants en andere lokale services. “Dit in vergelijking met de brandstofdistributiepunten die ze nu voornamelijk zijn”, zeggen ze daarover. Couche-Tard neemt het stuur over om die kentering in goede banen te leiden. 

TAGS

0 Comments