De arbeidsmarkt in België beleeft woelige tijden. Net als in andere sectoren, lijdt ook foodservice onder het enorme personeelstekort. Instanties als VDAB en allerlei opleidingsorganisaties binnen de horecasector spenderen al sinds begin dit jaar extra tijd aan het rekruteren van nieuwe werkrachten. Men probeert het probleem langs alle kanten aan te vallen. Vast werk blijft het doel, maar flexi-jobs en zelfs verenigingswerk worden eveneens aangemoedigd. Traditionele horecazaken worden het hardste getroffen. Zij zien soms geen andere oplossing dan hun capaciteit te verminderen of zelfs volledig te sluiten tijdens drukke periodes.
Corona zindert na
De coronaperiode zorgde in de horecasector voor een kentering van jewelste. Werknemers moesten noodgedwongen op zoek naar een ander beroep, of kozen zelf om een ander carrièrepad in te slaan. Op zich is dat laatste niet verwonderlijk; de coronapandemie was voor velen een moment van stilstaande zelfreflectie. Sommigen keerden terug, anderen hebben ondertussen een ander leven opgebouwd. Met als gevolg dat nu onze maatschappij stilaan terug op volle toeren draait, er te weinig volk is om de posten te bemannen. Bijna alle functies binnen een restaurant zijn vandaag tot knelpuntberoepen verworden. In de stad Antwerpen, bijvoorbeeld, ontving VDAB begin dit jaar 1916 vacaturen in de horecasector, een stijging van 28,7% ten opzichte van het jaar ervoor. En veel te weinig kandidaten om ze op te vullen. Overal ter lande zijn er radeloze horeca-uitbaters. Het gaat zelfs zo ver dat sterrenchef Alex Clever in oktober van vorig jaar aankondigde dat hij een uitzendbureau startte voor chefs op zoek naar (freelance-)koks.
Capaciteitsvermindering
Restaurants zien vaak geen andere oplossing dan de capaciteit van hun zaak te verlagen. Simpelweg minder couverts op een dag. Restaurant De Witte Berg in De Panne zoekt al vijf maanden naar nieuwe medewerkers. Met de handen in het haar, overweegt de zaakvoerder om te sluiten tijdens drukke zomermaanden. Dat is een regelrechte catastrofe, zeker voor een horecazaak aan de kust. Het is net de omzet die gegenereerd wordt tijdens de zomermaanden die mindere periodes opvangt.
Al 25 jaar baat Pedro DeWitte samen met zijn vrouw zijn restaurant uit aan de zeedijk in De Panne. Hun vacatures krijgen geen gehoor; niemand contacteert hen, zowel niet via VDAB als via sociale media. In het laagseizoen heeft hij aan 2 werknemers genoeg om de zaak draaiende te houden, in de zomermaanden heeft hij er 12 nodig. Op hun terras konden zij vroeger comfortabel 100 mensen bedienen. Tijdens corona brachten ze dat aantal terug naar 80 en nu overwegen ze om een maximum van 25 gasten te ontvangen. Met het grote gevaar dat vaste klanten gaan afhaken, omdat ze continu volzet zijn.
Model onder druk
Een oplossing voor de tekorten lijkt voorlopig nog niet in zicht. Bovendien worden vooral traditionele horecazaken getroffen door het gebrek aan mankracht. Diezelfde traditionele zaken leden ook al het hardst onder de recente prijsstijgingen en de coronaperiode. Het model staat zo steeds meer onder druk.
Nood aan inzichten?
LEDEN van het kennisnetwerk van FSA kunnen de marktevaluatie van januari en februari hier downloaden
0 Comments