OOK VAN ZON KANDIDAAT-OVERNEMER METRO

Het ziet er naar uit dat Sligro stevige concurrentie gaat krijgen bij de mogelijke overname van horecagroothandel METRO. Ook Horeca Van Zon heeft interesse en bracht intussen een bod uit. Net als Vincent Nolf, huidig CEO en nog 1 andere kandidaat die tot op heden anoniem blijft. 

 

Mogelijk weten we over enkele weken wie het noodlijdende Metro in België zal overnemen. De gerechtsmandatarissen die door de Antwerpse ondernemingsrechtbank werden aangesteld, willen alvast zo snel mogelijk duidelijkheid. Na een eerste ronde dienden de kandidaten afgelopen dinsdag een bod uit te brengen. Geleidelijk aan raakt meer bekend over de gegadigden. Krant De Tijd heeft het over vijf partijen, waarvan vier voor de Metro-winkels, het minst ongezonde deel van Makro Cash & Carry Belgium. Voor Makro diende zich verrassend een Franse partij aan, maar het gaat om een 'nobele onbekende'.

 

Serieuze kanshebber

In de wandelgangen klinkt dat Sligro geldt als de meest serieuze kanshebber. Het van oorsprong Nederlandse beursgenoteerde groothandelsbedrijf zou daarmee zijn rol in de Belgische markt fors kunnen vergroten. Foodservice Alliance berekende dat Sligro met een overname van Metro in België meteen marktleider zou kunnen worden. Dat is een marktpositie die Sligro wel zint. Ook Vincent Nolf, de CEO van Makro Cash & Carry Belgium, toonde zich eerder al geïnteresseerd, maar hij wou woensdag geen commentaar kwijt over een eventueel bod, waarvoor hij mogelijk samenwerkt met andere managers. 

 

Twee vestigingen

Voorts is er minstens één dossier voor een deel van de elf Metro-groothandels. Dat is van de Limburgse sectorgenoot Horeca Van Zon van de gelijknamige ondernemersfamilie. CEO Marion Van Zon bevestigt een bod te hebben uitgebracht, maar wil daar geen details over geven. Elders valt te horen dat Van Zon niet gaat voor alle vestigingen van Metro, maar slechts om twee. Dewelke is onduidelijk.

 

Niet onderschatten

Sligro is een miljardenbedrijf, maar Van Zon is ook geen kleintje. "Onderschat Van Zon niet" zegt Gert Laurijssen van Foodservice Alliance. 'Het Limburgse familiebedrijf is onder leiding van Marion stevig op weg om een heel sterke positie te verwerven als belangrijke leverancier van de horeca. Er werken intussen meer dan 200 mensen. Vorig jaar werd er 88 miljoen euro omzet gedraaid'. Het bedrijf staat vooral sterk in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen, minder in Oost- en West-Vlaanderen. 'Er is dus ruimte voor uitbreiding. De overname zou een mooie aanwinst zijn', zegt de CEO. Of dat betekent dat Van Zon gaat voor vestigingen in die laatste twee provincies of net voor de thuismarkt, laat ze in het midden.

 

Intussen uitverkoop bij Makro

Bij Makro begon woensdag een uitverkoop van non-foodartikelen om geld in het laatje te krijgen, omdat een verkoop van de voorraad in één keer niet kon doorgaan. De korting van 20 procent lokte veel kooplustigen. De winkel van Machelen moest zelfs even de deuren sluiten om de grote toeloop te verwerken. In Eke stond de parking vol, wat al lang geleden was. Vincent Nolf bevestigt dat er 'heel veel klanten' opdaagden en dat dat ook te merken is in de cijfers.

TAGS

0 Comments