NIET MEER OP RESTAURANT OF CAFE IN BRUSSEL ZONDER CORONA PASS

Het is nu zo goed als zeker dat Brussel vanaf 1 oktober het Franse voorbeeld volgt: je hebt er een Covid Safe Ticket nodig om nog op cafe of restaurant te gaan. Met dat ticket - de zogenoemde coronapas - bewijs je dat je gevaccineerd bent of negatief hebt getest. 

 

Er wordt al langer gesproken over een zogenoemde coronapas voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De vaccinatiegraad in Brussel is (te) laag, zo klinkt het. De beslissing betekent niet dat die pas er voor het héle land komt, maar de deelstaten kúnnen het wel invoeren als ze het willen. Het gaat dan om sectoren als horeca, sport- en fitnesszalen, discotheken en nachtclubs en culturele ontmoetingsplaatsen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest wil die coronapas alvast vanaf 1 oktober invoeren, zo meldt VRT NWS. Concreet zou iedereen vanaf 16 jaar die pas moeten tonen om in Brussel op café of restaurant te gaan of voor een bezoek aan de discotheek. Voor een massa-evenement, een bezoek aan een ziekenhuis of een woonzorgcentrum zou de pas al nodig zijn vanaf 12 jaar, zo klinkt het. Voor winkels of scholen ligt zo'n pas niet op tafel. 

Je hebt een geldig Covid Safe Ticket wanneer je minstens twee weken volledig gevaccineerd bent, recent negatief hebt getest op corona of in de laatste zes maanden hersteld bent van een besmetting en dus genoeg antistoffen hebt. Het Overlegcomité besliste eerder al dat zo'n pas voor het hele land gebruikt kan worden bij evenementen met meer dan 200 bezoekers binnen en 400 buiten. 

Door de invoering van de coronpas hoopt Brussel de vaccinatiegraad in het gewest op te krikken. Het kijkt daarvoor naar Frankrijk en Italië, waar heel wat meer mensen zich lieten vaccineren na het invoeren van zo'n pas. Vlaanderen en Wallonië lieten eerder al weten dat de pas bij hen niet nodig is, omdat de vaccinatiegraad hoog genoeg is. 

TAGS

0 Comments