Minister Vandenbroucke wil gratis water in horeca

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke liet vandaag een ballonnetje op. Hij wil dat tegen 2025 etablissementen die alcohol serveren ook gratis water ter beschikking stellen. Opvallend, want eerder dit jaar viel een Waals wetvoorstel in het water dat min of meer hetzelfde idee poneerde.  

 

Oude koeien

 

Het idee om gratis water aan te bieden op plaatsen waar alcohol geserveerd wordt, past in een groter interfederaal alcoholplan. Het is een voorstel dat voortkomt uit een akkoord tussen minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke van Vooruit en ministers uit de regio’s met overlappende mandaten. Vandenbroucke haalt met zijn alcoholplan oude koeien uit de gracht want het idee werd 15 jaar geleden al geopperd.  

 

Maatschappelijke impact

 

Volgens het plan zouden er in drie jaar tijd 75 acties voltrokken moeten worden. Vandenbroucke beschouwt die acties als ‘absoluut noodzakelijk’. Volgens hem is de maatschappelijke impact van alcohol op de algemene gezondheid niet te onderschatten. Het interfederaal alcoholplan zou de eerste stap worden in een veel langere weg. Tussen 2026 en 2028 zouden er nog een hoop aanvullende acties in het zog volgen.  

 

Geen makkelijke klus

 

Het is in Zuiderse landen al langer ingeburgerd: gratis water aan tafel op plaatsen waar alcohol geconsumeerd en verkocht wordt. Spanje maakte de regeling zelfs wettelijk verplicht sinds vorig jaar. Bij ons moet het overleg met betrokken instanties nog van start gaan. Vandenbroucke beseft maar al te goed dat horeca-uitbaters en representatieve organen niet mals zullen zijn voor het plan.  

 

TAGS

0 Comments