interview met Yves Van den Brande van SOLUCIOUS

Foodservice Alliance ging in gesprek met Business Unit Manager Yves Van den Brande van Solucious, de foodservicegroothandel binnen de Colruyt Group. Yves had het uitgebreid over de ambitie van Solucious, participaties in opkomende concepten, de etnische markt en het ‘stedenvraagstuk’. Samen met ons blikt hij ook vooruit op een markt die steeds verder lijkt te consolideren. 

 

Vanuit het Solucious-depot in Bornem staat Yves Van den Brande ons met alle plezier te woord. Hij opent het gesprek met een breed vizier op de markt. Yves heeft zijn bedrijf op tien jaar tijd enorm zien veranderen, en daarbij ook de rol van grossiers in het algemeen zien verschuiven. Voor de fusie in 2013 was hij actief bij Collivery en Foodinvest, nu zit hij aan het roer bij Solucious. 

 

FSA: Dag Yves, voor de fusie in 2013 was jij al bij Colruyt actief bij Collivery en Foodinvest. Als je terugkijkt op de voorbije 10 jaar onder de Solucious-vlag, hoe heb jij de foodservicemarkt zien veranderen? 

 

Yves: Ik onthou van de afgelopen 10 jaar vooral de introductie van de witte kassa in de Belgische horeca die het zwarte geld aanzienlijk heeft doen verminderen. Ook al zal dat zwarte geld nog niet helemaal weg zijn, het heeft baan geruimd voor digitaal betalen en bij uitbreiding voor een hele digitale stroomversnelling in de foodservicemarkt. Wij zijn tegenwoordig volledig op digitale wijze verbonden met al onze klanten. Bestellingen gebeuren nu volledig digitaal. Die digitalisering is niet alleen voor ons, maar voor de hele foodservicemarkt heel belangrijk geweest.

 

Een andere grote verandering die ik heb zien gebeuren is de toename aan ketens in alle kanalen van de Belgische foodservicemarkt. Je ziet dat uiteraard in horeca, maar ook in bijvoorbeeld de zorg. Kijk al maar naar rusthuizen. Daar zijn steeds meer commerciële partijen actief die denken als ‘een keten’. 

 

FSA: is in die periode de rol van de grossier sterk veranderd? 

 

Yves: Er wordt vaak gesteld dat het tijdperk van de grossier als ‘dozenschuiver’ wat ten einde loopt, maar ik ben daar nog niet van overtuigd. Er zal volgens mij altijd plaats zijn voor een klassieke dozenschuiver. Al is het wel zo dat wie nog mooie groei ambieert wel zaken zal moeten toevoegen. Ook wij zijn continu aan het nadenken en fantaseren ook over allerlei services die onze kerntaak wat overstijgen en onze positie sterker maken. Maar de basis moet wel goed blijven zitten. Uiteindelijk draait het er nog altijd om, om de juiste producten aan de juiste hoeveelheid binnen de afgesproken termijn bij de klant te krijgen. Onze klanten hebben niets aan allerlei extraatjes die we kunnen aanbieden, zoals meedenken met hun ondernemerschap of training van allerlei skills, als er niet wordt voldaan aan de kerntaak van een grossier. 

 

FSA: De laatste 3 jaren waren extra zwaar door corona. Nu weer de extreme stijging van prijzen voor ondernemers. Jullie klanten staan extra financiële druk. Op zo’n momenten wordt er vaak naar de grossier gekeken om te helpen. 

Hebben jullie bepaalde toegevingen moeten doen naar klanten? 

 

Yves: Nee, eigenlijk niet. Er wordt wel eens gepolst naar verlenging van betaaltermijnen, maar daar gaan we niet op in. Die liggen bij ons vast. Er zullen altijd wel uitzonderingen zijn, maar dat is voor ons absoluut geen strategie om nieuwe klanten binnen te halen. Wij belonen daarentegen wel onze klanten op basis van volumes. Maar dan is dat duidelijk op voorhand bepaald. Zo weet de klant van bij de start van het contract wat hij van ons kan verwachten. Ik geloof ook niet echt in het idee dat je op die manier klanten kan werven. Ik geloof dat je een klant bewust moet laten kiezen voor een bepaalde grossier omdat hij een mooi assortiment heeft of omdat hij meer ondersteuning kan bieden. 

 

FSA: Jullie participeren soms wel mee in jullie klanten.

 

Yves: Ja, wat wij wel willen doen is mee investeren in bepaalde formules. Als wij geloven in iemand die met iets nieuws bezig is en wij geloven in de formule zelf, dan zijn wij zeker te vinden voor een partnership. Maar zomaar geld geven aan iemand; dat doen we niet. 

 

FSA: kan je voorbeelden geven van zo’n samenwerking?

 

Yves: Neem bijvoorbeeld de formule van Bon in Brussel. Dat is een soort tegenhanger van Exki waar wij mee samenwerken en ook mee-investeren om nieuwe vestigingen te openen. Met onze Smart Fridges doen we dat ook. In Bon gaan wij bijvoorbeeld smart fridges installeren zodat klanten daar gewoon kunnen binnenwandelen, iets uit de frigo kunnen nemen en niet hoeven aanschuiven op drukke momenten. Een win-win voor alle partijen. 

 

FSA: Groothandels die mee participeren in foodservice formules of outlets is nog niet zo bekend in België. Waar het wel gebeurt is bij drankenhandelaars. Maar de contracten die daarrond worden afgesloten genieten vaak niet van een rooskleurig imago. Is de samenwerking bij jullie anders opgezet? 

 

Yves: Ja, wij werken niet met contracten. In het geval van Bon bijvoorbeeld, beschouwen wij die samenwerking als een mooie manier om onze technologie te implementeren. Wij gaan ervan uit dat Bon dankzij onze samenwerking succesvoller wordt en dus bij ons blijft afnemen, en bovendien ook meer gaat afnemen. Het is heel simpel, maar tegelijkertijd ook het enige verdienmodel waarin wij geloven om dit soortvan samenwerkingen te laten slagen. 

 

FSA: Jullie nemen dus een risico, terwijl het de ondernemer volledig vrij staat elders te gaan inkopen als hij daar bijvoorbeeld een prijsvoordeel mee kan doen. Stel dat het gebeurt, spreken jullie deze klant/partner dan daarop aan? 

 

Yves: Nee, eigenlijk niet. Want dat zou dan betekenen dat hij kiest voor een andere speler die de zaken blijkbaar beter aanpakt dan wij. Spijtig voor ons, maar wij gaan daar verder geen woorden aan vuilmaken. Maar om opnieuw het geval van Bon te nemen. Ja, wij zijn niet contractueel verbonden aan hem, maar onze samenwerking is op meer dan alleen gebaseerd dan die investering. Ons model gaat verder dan dat. Het is een wiselwerking waarbij ook zij aan winkels van de groep Colruyt leveren. Ze hebben er dus evenzeer baat bij om het partnership evenwichtig in stand te houden.

 

FSA: Wat is jullie uiteindelijke doelstelling van zo’n samenwerking met Bon? Jullie hebben ook met Chefpoint en Spar For You een platform gecreëerd waar formules als Bavet, Balls & Glory en Tom & Della’s van Compass Group hun producten kunnen aanbieden aan consumenten. Heeft het ene met het andere te maken? 

 

Yves: Ja, wij zijn met Colruyt Group vooral op zoek naar manieren om als retailer sterker te staan in foodservice met de hulp van gekende spelers in de markt. Die spelers proberen wij dus in onze retailformules te betrekken omdat wij ervan overtuigd zijn dat ons aanbod niet voldoende is om in de steden anders echt competitief te zijn. De focus ligt daar vooral op de consument die snel iets wil eten, zowel in ‘take-out’ als ‘on-the-go’. Colruyt wil de komende jaren sterk investeren in dat segment van de markt, onder andere met Spar For You. Daar is nog een hoop werk te verzetten en dus proberen we dat nu al via klanten van Solucious te doen. Wij zijn ervan overtuigd dat deze spelers al zeer goed weten hoe de markt werkt. Die samenwerkingen zijn dus echt bedoeld om in twee richtingen te werken. Wij leveren goederen aan en zij krijgen kansen in onze winkels. Die winkels staan niet alleen in het straatbeeld, maar ook in bedrijfscateringlocaties, online via delivery, etc… Het is die wisselwerking tussen klant, leverancier en retailer die we nu op poten aan het zetten zijn. Je moet het zien als een zeer doordacht ecosysteem waarin iedereen elkaar versterkt. 

 

FSA: Is focus op de kerncompetentie het toverwoord voor Colruyt in zo’n ecosysteem? 

  

Yves: inderdaad, we willen met onze retailtak niet te veel afgeleid worden door zelf food processing te gaan doen. Wij vinden dat specialisten als Bon daar veel verder in staan dazn wij. Als het dan ook nog eens onze klanten zijn, dan hoeven we hen niet te gaan beconcurreren. Integendeel, we maken ze net sterker. 

 

FSA: Hoe pakken jullie die logistiek aan? Gaat dat via de retailactiviteiten van Colruyt?   

 

Yves: Nee, wij gaan die logistieke rol opnemen. Lokaal gaan we een keuze maken welke samenwerking het best past binnen een bepaald gebied. Zo houden we de kwaliteitsgarantie ook in de gaten. Als je gerechten gaat maken voor supermarkten op grote schaal, dan dreigt dat zich ook te vertalen in een lagere kwaliteit van het product. Wij willen dus niet dat er 7.000 van dezelfde maaltijden worden gemaakt op dezelfde dag. Een productiekeuken van Bon kan zo bijvoorbeeld een twintigtal Okay’s in de buurt bevoorraden. 

 

FSA: Jullie produceren ook nog zelf. 

 

Yves: Ja, wij hebben nu één productiesite; Rosemary. Die produceert onder andere kant-en-klare maaltijden voor onze klanten in bedrijfscatering. Maar de bedoeling is om voor meer variatie te zorgen door toevoeging van producten vanuit Bon, Bavet, Tom & Della’s, etc… De uitbating van de bedrijfscateringlocaties laten wij liefst over aan gekende spelers in die wereld zoals ISS en Aramark. Daarnaast produceert Rosemary ook halffabrikaten voor onze horecaklanten. 

 

FSA: Jullie klanten kiezen zelf uit het aanbod?  

 

Yves: Ja, nu bij grote sites opteren ISS en Aramark nog altijd voor de klassieke aanpak. Maar in gevallen waar er te veel schommelingen zijn in de vraag of waar er op sommige dalmomenten minder medewerkers zijn, dan kunnen zij kiezen voor een formule als Spar 4 You, waar wij dan de maaltijden voorzien. ISS maakt soms ook nog de keuze om bijvoorbeeld met Viangro te werken voor een aanvullend assortiment van maaltijden. Ook daar ontstaat dan kruisbestuiving, omdat ook Vangros levert aan Spar 4 You. 

 

FSA:  In Nederland zien we grossiers die nog verdergaan dan een participatie.  Ze stampen ook zelf volledige formules uit de grond stampen. Ze integreren dan ‘verticaal’ zoals dat dan mooi heet. Is dat een pad wat jullie ook willen bewandelen in de toekomst? 

Yves: Als Colruyt Group kijken wij altijd hoe wij onze klanten beter kunnen bedienen volgens de veranderende behoeften in de markt. We kijken daarbij heel goed naar de analyses die Foodservice Alliance over de markt maakt. De consument die klassiek winkelt is deels verdwenen. Retail blijft zijn plaats hebben uiteraard. Maar we zien dat er meer en meer van thuis uit wordt gewinkeld. Als wij zo’n veranderingen in de markt voelen, dan kijken we eerst naar onze eigen retailformules en passen die aan waar dat mogelijk is. Verder zal niets ons tegenhouden om in bepaalde markten te gaan investeren. Wij zijn altijd op zoek naar opportuniteiten. 

 

FSA: Gaan jullie zelf nog nieuwe concepten bedenken en volledig van nul uit de grond stampen?

 

Yves: Die kans acht ik eerder klein. We gaan wel zeker aankloppen bij formules die goed zijn in wat ze doen, zodat wij bij hen kunnen gaan doen waar wij heel goed in zijn. 

 

FSA: Even terug naar het klassieke grossiersmodel. Tot op vandaag wordt de markt vooral gedreven door een extreme servicegraad. De kleinere, lokale grossiers gaan hierin zelfs extreem ver om klanten te binden. Zelfs met maatwerk op een niveau wat eigenlijk bijna niet meer te verantwoorden is in een gezond business model. Maar de markt dwingt hen er blijkbaar toe. Hoe gaan jullie daarmee om? 

 

Yves: Maatwerk doen wij niet echt. Wat we wel doen voor grote klanten is specifieke assortimenten inkopen, maar dan hebben wij dat vooraf bepaald in een servicecatalogus. Een paar jaar geleden hebben wij zo’n servicecatalogus uitgeschreven waarin duidelijk staat tot waar wij onze logistieke diensten verlenen. Dat is voor ons ook echt een lijn in het zand. Wat niet in die catalogus staat, doen wij simpelweg niet meer. De vraag naar maatwerk is er zeker, maar bracht ons in het verleden wel eens in de problemen. Wij hebben dat heel scherp bijgesteld.

 

FSA: Als er grote klanten aankloppen bij Solucious, is er dan nog ruimte voor een eigen assortiment artikelen op maat van die klant? 

 

Yves: Ja, ‘dedicated products’ staat beschreven in die servicecatalogus. Over het algemeen is het zo dat grote spelers die binnenkomen hoogstens 10 à 15 specifieke referenties van ons vragen en de rest opvullen met ons standaardassortiment. Voor ons is het geen probleem om die producten zonder extra kosten voor de klant op stock te nemen. Stel dat wij zouden samenwerken met McDonald’s, om maar een grote speler te noemen, dan zit je met een ander verhaal. Zij gaan waarschijnlijk veel meer specifieke referenties vragen. Dan zit je volgens mij bij echt maatwerk. En dat is een volledig ander model waar gespecialiseerde spelers als HAVI zich sterk op focussen.  

 

FSA: Hoe gaan jullie trouwens om met de assortimentsvernieuwing in het algemeen? Welke criteria hanteren jullie?  

 

Yves: Bij Colruyt Group bestaat er een lange traditie van ‘market watching’. Wij hebben teams van mensen die constant de consument en de markt observeren, niet enkel in retail maar ook in horeca. Op basis van wat we zien en horen in de markt, passen wij onze assortimenten aan waar nodig. Maar het is zeker niet de bedoeling om continu nieuwe producten te lanceren. Dat zit simpelweg niet in ons DNA. Wij kijken bijvoorbeeld heel goed naar wat er in de horeca gebeurt en proberen in navolging daarvan ook ons assortiment in onze retailformules te herbekijken. Dus die tendensen proberen we wel breed te integreren. Als je bij ons als horecaondernemer komt aankloppen is het de bedoeling dat je 99% van wat je nodig hebt gewoon bij ons kan vinden. Wij passen wel bij waar nodig, maar dat is niet onze core business. En wij ambiëren dat ook niet. Wij kijken naar wat de consument doet en passen op basis daarvan onze strategie aan. Doordacht en dus niet al bij de eerste de beste hype in de markt.  

 

FSA: De grossier van de toekomst lijkt niet alleen producten aan te bieden aan de klant, ook diensten en kennis. Zijn jullie daar ook al mee bezig?  

 

Yves: We zijn bij Solucious een strategisch plan aan het maken met daarin een lijst van services welke we willen gaan aanbieden aan onze klanten. We willen niet zomaar wat aanbieden, maar altijd vertrekken vanuit onze eigen filosofie en geloofwaardigheid. Belangrijke thema’s voor de Colruyt Group zijn ecologie en sociale duurzaamheid. Van daaruit gaan wij zeker nog services ontwikkelen. Verlaging van kosten, verhoging van gebruiksgemak en efficiëntie zijn zaken waarmee we onze klanten kunnen helpen. 

 

FSA: Hoe kijken jullie naar de concurrentie? Er zijn vandaag nog heel veel kleine, lokale grossiers die de Belgische foodservicemarkt kleuren. 

 

Yves: Ja, dat klopt. Maar de enorm snelle digitalisering van de markt gaat het volgens mij heel moeilijk maken voor die groep. Wij investeren jaarlijks een miljoen euro in ons bestelplatform, bijvoorbeeld. Dat zijn investeringen die voor een kleinere speler quasi onhaalbaar zijn. Wij investeren bovendien nog eens honderdduizenden euro’s in de exploratie van onze data. Bovendien zonder succes voorlopig! Maar we zijn er wel van overtuigd dat we klaar zullen staan voor wat de toekomst brengt. Ik denk dat kleinere spelers in de toekomst alleen nog het onderscheid kunnen gaan maken door gespecialiseerde producten aan te bieden of door een nog extremere service te bieden dan die wij kunnen bieden. Als een klant belt om binnen het uur een fles slagroom te leveren, dan kunnen wij daar met de beste wil van de wereld niet op ingaan. Een lokale grossier kan dat misschien nog wel. Het verzilveren van die twee zaken, kan zo’n lokale grossier helpen zich te onderscheiden van de concurrentie. Maar goed kunnen rekenen is dan wel cruciaal om zo’n business model leefbaar te houden. 

 

FSA: Eén van de sterke groeimarkten in foodservice is de etnische markt. Veelal nog met eigen, gespecialiseerde grossiers. Zien jullie daar zelf ook groeikansen? 

 

Yves: Wij kennen die markt vandaag nog onvoldoende en maar we willen daar graag stappen in zetten. Idealiter gaan we in zee met een bestaande speler die deze markt al kent, zodat wij stilletjes aan onze eigen positie kunnen zoeken in die markt. Wij reiken de hand uit om samenwerkingen op te zetten, maar dan moet je ook kandidaten vinden. Ik vermoed dat spelers in dat etnische kanaal nog altijd naar ons kijken als iets groots en onbekends. We kennen elkaar dus niet en dat moet echt snel gaan veranderen, want we moeten mee op die trein. 

 

FSA: Jullie zoeken grossiers in die markt om over te nemen?  

 

Yves: Allerlei vormen van samenwerking zijn hierin voor ons prima. Ik denk persoonlijk niet dat er veel spelers binnen het etnische kanaal staan te springen om overgenomen te worden. Maar als daar kansen zijn, dan kan dat zeker. 

 

FSA: Al een tijd heeft de markt de mond vol over ambachtelijke producten, producten uit de korte keten en het rechtstreeks kopen bij lokale producenten. Is dat voor Solucious eerder een kans of een bedreiging?

 

Yves: We praten met verschillende lokale spelers over een samenwerking. Natuurlijk moeten wij dan onder elkaar bepalen hoe die samenwerking eruit moet zien. Wij willen als nationale speler heel graag met lokale spelers in zee gaan en hen een platform bieden. Bedrijven als Bol.com doen dat vandaag ook voor lokale producenten, maar er zit ook een ‘maar’ aan. Geen slecht woord over dat bedrijf, maar zij nemen de handel (en productie) van een artikel zelf over van zodra ze zien dat het transactionele volume interessant genoeg is om het zelf te doen. Wij willen zo niet bekend staan. Als wij in zee gaan met een lokale speler, dan is dat omdat die sterktes heeft die wij in die regio zelf niet hebben. De visboer in Antwerpen blijft daar actief. De producten van de groenteboer uit Limburg willen wij helpen verdelen in Limburg. Onze rol zit dan vooral in het digitale deel van de bestelling en de facturatie. Wij willen dan niet zelf gaan leveren. 

 

FSA: Spelers als DPD Fresh bieden producenten de tools om rechtstreeks aan outlets te leveren. Voor specialistische producten in niche blijkt dat al werken, zoals speciale paddenstoelen die bijvoorbeeld aan sterrenrestaurants worden geleverd. Is zo’n model ook interessant voor Colruyt Groep? 

 

Yves: Wij gaan ervoor zorgen dat wij onze job supergoed blijven doen en dat klanten dus geen reden hebben om over te schakelen naar concurrenten als DPD Fresh. Die extraatjes, dat exclusieve, dat zal zeer zeker een deel van de markt worden. Wij beseffen dat heel goed. Het is niet dat wij dat niet respecteren. Maar onze focus ligt nu vooral op hoe wij onze service en dienstverlening verder kunnen verbeteren in de basismarkt, niet in de niches.  

 

FSA: Logistieke specialisten in foodservice doen het goed. Partijen als Havi focussen op volume van vooral formules. Ook iets waar jullie naar kijken? 

 

Yves: Foodservice Alliance schreef het al: de grote formules als McDonalds doen het vandaag goed. Ook wij kijken dus naar die markt. Alleen zijn we er nog niet uit of we wel pure logistieke dienstverlening willen verschaffen. Wij houden er nog altijd van om zelf goederen aan te kopen en die te verkopen. Ook al hebben we vandaag uitzonderingen. Kijk naar wat we bijvoorbeeld voor Bavet doen. Daar doen we alleen de logistiek. Bavet koopt zelf aan, laten aan ons de condities weten waaraan ze gekocht hebben en wij rekenen een logistieke fee. Maar om daar voluit voor te gaan, blijft toch twijfelachtig.  

 

FSA: Distributie en logistiek blijven de core business van grossiers. Maar staat voor enorme uitdagingen. Steden worden steeds lastiger om te beleveren. Hoe zien jullie op dat vlak de evolutie?  

 

Yves: In de steden werken wij vandaag al met fietskoeriers. Het is een speler die werkt voor verschillende groothandels. Binnen Colruyt Group zijn wij momenteel bezig met een test in Gent om grote volumes binnen de stad te kunnen verdelen vanuit Solucious. Het gaat dan om de herbevoorrading van zowel onze winkels, de leveringen aan huis én leveringen aan horeca. Het is de bedoeling om binnen die steden verschillende logistieke flows te combineren, zodat we met veel minder transport dezelfde hoeveelheden kunnen gaan verdelen. Nu leveren wij in het centrum van een stad met 3 verschillende vrachtwagens aan een Okay, aan een particulier en aan een horecaklant. Soms zelfs misschien op hetzelfde moment, op amper een paar honderd meter uit elkaar. Dat is niet alleen inefficiënt, maar is ook ecologisch niet meer te verantwoorden. Wij willen ook graag externe spelers betrekken bij dat ingewikkelde proces, want simpel is het niet. Je zit met verschillende verdeelcentra en goederenstromen die op één punt verzameld worden. Dat moet allemaal technologisch perfect aan elkaar linken. Die technologische component is heel belangrijk en daar investeren we heel fors in.

 

FSA: Waar jullie niet op inzetten zijn cash & carry’s.

 

Yves: Dat model heeft zeker zijn waarde, maar bij Colruyt Group hebben wij nu eenmaal gekozen om voor horeca puur online te werken met bezorging. We zijn wel testen aan het doen met afhaalpunten. Aan het Meiserplein in Brussel gaan we volgende maand starten met een afhaalpunt voor professionele klanten. We willen weten of klanten ook geïnteresseerd zijn om hetzelfde assortiment te kunnen bestellen aan een voordeligere prijs, maar dan wel op voorwaarde dat ze het zelf bij ons komen afhalen. 

 

FSA: Jullie hebben wel al 2 cash & carry’s

 

Yves: We hebben binnen de groep inderdaad wel twee cash & carry’s voor professionals, maar vandaag is het assortiment daar vooral gericht op doorverkopers zoals nachtwinkels en buurtwinkels. Er wordt daar eigenlijk helemaal geen specifiek assortiment voor de horeca gevoerd. Een horecaklant kan er wel terecht, maar dan eerder voor de noodgevallen. Denk aan een klassieke tomaat, een komkommer, enzovoort. Die winkels zijn meer ontstaan vanuit het idee om de klassieke Colruyts te ontlasten. Die moesten op een gegeven moment te veel volumes voor professionele klanten aanslepen. Er zullen er van dat type nog enkele bijkomen, vooral in grote steden zoals Gent, Antwerpen en Brugge. Maar ook die zullen niet gericht zijn op de horeca. Ik zeg niet dat dit nooit zal veranderen, maar dat staat voorlopig nog niet op onze strategische agenda.  

 

FSA: Nog even terug naar het aspect ‘Duurzaamheid’. Dat is heel belangrijk voor Colruyt. Hoe kan je daarmee in de grossiersmarkt vandaag al het verschil maken? 

 

Yves: Het gaat over de drie aspecten binnen duurzaamheid. Het economische, het sociale en het ecologische aspect. Iedereen moet goed zijn boterham kunnen verdienen, het moet allemaal verantwoord zijn op sociaal vlak en ecologisch moet het plaatje ook kloppen. Op ecologisch vlak zetten we fors in op ons wagenpark. Wij willen tegen 2035 geen enkel voertuig meer op de baan hebben dat op fossiele brandstoffen rijdt. Alle 120 voertuigen gaan volledig op elektriciteit of op waterstof rijden. Op onze site in Bornem hebben wij al heel wat inspanningen gedaan om milieuvriendelijker te werken. Wij hebben een volledig laadplein achteraan voor elektrische voertuigen. Er zal ook een laadzone voorzien worden voor ons elektrische vrachtwagens. De machines die de koeling van het verdeelcentrum verzorgen, zorgen voor de verwarming van onze kantoren. In Bornem zijn we ook wat samenwerkingen gestart met lokale bedrijven die iets rond duurzaamheid doen. Samen met de gemeente en de plaatselijke horeca zijn we aan het kijken wat we kunnen doen. Wij willen daarin echt wel een voorttrekkersrol gaan spelen.  

 

FSA: En op economisch vlak?  

 

Yves: Daar proberen we heel hard in te zetten op efficiëntie. En achter efficiëntie zit uiteraard rendabiliteit. Vanuit die filosofie namen wij onlangs Culinoa over. Wij zijn ervan overtuigd dat het uitbaten van grootkeukens in de sociale sector, rusthuizen en opvanghuizen voor mindervaliden, veel efficiënter kan. Op korte termijn willen wij ook hetzelfde gaan doen voor horeca.

 

FSA: Is het een noodzaak om dat te doen? 

 

Yves: Het wordt gewoon een economische realiteit. Als je niet meegaat met die golf dan ga je als bedrijf afgestraft worden. Kijk naar welke richtlijnen Europa uitzet. Blijven rondrijden met een vrachtwagen op diesel wordt vermoedelijk onbetaalbaar in de toekomst.

 

FSA: Tot slot Yves, hoe ver reikt de ambitie van Solucious eigenlijk? Kan je op dat vlak al eens in je kaarten laten kijken? 

 

Yves: Onze groeiambitie is duidelijk: binnen nu en 10 jaar hopen we 750 miljoen omzet te realiseren, dat is maal drie van wat we nu realiseren. Op die manier evolueren we naar een marktaandeel van om en bij de 10%. Wat dat voor de markt in het algemeen betekent, weet ik niet. Een verdere consolidatie is volgens mij onvermijdelijk. 

 

 

 

FSA: Zijn er nog verdere internationale ambities? 

 

Yves: Colruyt Group positioneert zich vooral als een lokale speler. Dus wij gaan proberen om in de toekomst altijd onderscheidend te zijn door onze eigen, lokale markt heel goed te kennen. Die kennis willen we dan gebruiken in verschillende activiteiten die we met de groep ontplooien. Als je puur naar foodservice kijkt, dan denk ik wel dat wij zeker de internationale expansie van onze klanten proberen te ondersteunen. Maar laat ons wel duidelijk zijn: we hebben vandaag geen ambities om zelf nieuwe activiteiten op te zetten  in Frankrijk, Nederland of Duitsland. Hoe die internationale steun er dan zal uit komen te zien, dat laten we nog even in het midden. 

 

FSA: Yves, aan het einde van dit gesprek kom ik tot de vaststelling dat je heel vaak vanuit het perspectief van Colruyt spreekt en minder vanuit de entiteit Solucious. Is dat bewust? 

 

Yves: Ja, natuurlijk! Gewoonweg omdat wij vandaag heel hard werken op samenwerkingen op groepsniveau. We geloven dat foodservice en retail één pot nat wordt. Foodservice Alliance heeft dat tien jaar geleden al voorspeld. We geloofden het toen niet, maar nu zien we dat echt in realiteit gebeuren. 

 

TAGS

0 Comments