Horeca vraagt duidelijkheid over heropening terrassen

Met zes aan één tafel, een avondklok, … Het overlegcomité moet nog een heel aantal knopen doorhakken voor de heropening van de terrassen op 8 mei. De sector vraagt zo snel mogelijk een duidelijk kader.

 

Een hapje eten tot 20 uur, 21.30 uur of 23 uur en met hoeveel aan één tafel? Het zijn maar twee vragen waar horecaondernemers mee zitten en waar het Overlegcomité de nodige knopen over moet doorhakken.

 

Ongetwijfeld randvoorwaarden aan heropening

 

Dat er randvoorwaarden aan de heropening van de horeca gekoppeld zullen worden is wel duidelijk. Om op maatregelen te anticiperen heeft de sector samen met vakbonden en werkgevers alvast een werkmethode opgesteld. Een initiatief dat positief werd onthaald door de coronacommissaris.

 

Terwijl men in Luxemburg en Nederland slechts met twee aan een tafeltje mag zitten, is hier sprake van zes personen. Horeca Vlaanderen stelt alvast één huishouden met de twee toegelaten knuffelcontacten voor. Hoe dit in de praktijk moet lopen lijkt minder evident, je zult maar een heel groot gezin hebben … Om problemen te voorkomen wil de politiek er dan ook een vast getal op kleven. Mogelijks komt er ook opnieuw een registratiesysteem.

 

Tot wanneer is eten mogelijk?

 

De avondklok mag dan wel sneuvelen op 8 mei, maar er komt wel een samenscholingsverbod van maximaal 3 personen vanaf middernacht voor in de plaats. Logischerwijs zal de horeca ook wat vroeger de deuren moeten sluiten. Horeca Vlaanderen is alvast voorstander om te sluiten om 23 uur.

 

De definitie van een terras

 

Een andere belangrijke vraag is: “Wat is een terras”? Is een tent een terras bijvoorbeeld en mag je door de zaak naar het terras achteraan wandelen? Een duidelijke definitie lijkt nodig, anders ligt de weg naar creativiteit open. Om grote samenscholingen te voorkomen lijkt er ook een maximumaantal klanten per zaak nodig. In Nederland ligt dit op 50 mensen, benieuwd wat het in België wordt.

TAGS

0 Comments