Enkele nieuwe regels moeten de binnenluchtkwaliteit op openbare plaatsen, zoals een horecazaak, in ons land verbeteren. Naast de herintroductie van CO2-meters, zal het in de toekomst verplicht zijn om een luchtkwaliteitslabel uit te hangen. Het parlement keurde eind vorig jaar een nieuwe wet goed met betrekking tot de kwaliteit van de binnenlucht en die wet is nu uitgewerkt in concrete regels die eerst van kracht zullen worden in de horeca en de sport- en cultuursector.
Groter dan 15 vierkante meter
Vanaf nu zullen alle locaties die groter zijn dan 15 vierkante meter en waar mensen langer dan een kwartier aanwezig zijn, opnieuw een CO2-meter nodig hebben. Indien de locatie beschikt over een ventilatie- en/of luchtzuiveringssysteem, moet dit systeem aangeven hoeveel verse lucht het levert, evenals het maximum aantal personen dat aanwezig kan zijn. Daarnaast zijn bedrijven verplicht om een risicoanalyse en een actieplan op te stellen om de luchtkwaliteit te verbeteren. In eerste instantie is dit vrijwillig, maar vanaf 1 januari 2025 moeten uitbaters een luchtkwaliteitslabel tonen of publiceren. Het plan omvat momenteel geen ziekenhuizen, federale gebouwen, scholen en woonzorgcentra.
Pandemie
Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke benadrukt dat we niet mogen vergeten wat we hebben geleerd van de pandemie. Hij stelt dat het heel goed mogelijk is dat we binnen enkele jaren opnieuw te maken krijgen met een zeer besmettelijke luchtgedragen ziekte, en dat we daarop voorbereid moeten zijn. De betrokken sectoren reageren voorzichtig op de plannen. De Vlaamse Sportfederatie bijvoorbeeld, geeft aan dat de timing, de tijdsinvestering die deze maatregelen vereisen, en de mogelijke kosten aandachtspunten zijn. De horeca is nu eerst aan de beurt, later volgen andere sectoren.
0 Comments