Voor Franstalige Belgen geldt er sinds dit jaar een andere vakantieregeling. De paasvakantie gaat in Wallonië nu pas door tijdens de eerste twee weken van mei; de meivakantie. Die beslissing heeft natuurlijk gevolgen voor het toerisme in dit land. Zeker aan de Kust kreeg de gewoonlijke piek in bezoekers rond de paasperiode een knauw. Nu ook de meivakantie erop zit, kan de balans opgemaakt worden van de maatregel.
Paasvakantie aan de Kust
Ondanks zachter weer naar het einde van de paasvakantie toe, klokte het totaal aantal overnachtingen aan de Kust af op ongeveer 1,5 miljoen; dat is een daling van maar liefst 20% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Verder vonden ongeveer 1 miljoen dagtoeristen hun weg naar onze kust, een daling van 7% vergeleken met 2022.
Ondanks zachter weer naar het einde van de paasvakantie toe, klokte het totaal aantal overnachtingen aan de Kust af op ongeveer 1,5 miljoen; dat is een daling van maar liefst 20% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar
De Kust mag dan wel een koploper zijn voor wat betreft toerisme in ons land, toch is het voorbarig om uit die cijfers conclusies te trekken voor heel België. Limburg, nog een belangrijke toeristisch hub, zag bijvoorbeeld recordaantallen tijdens de paasvakantie. Maar liefst 330 000 toeristen kwamen overnachten in het andere uiterste van Vlaanderen. De veranderende regeling vanuit het Franstalig onderwijs betekende voor Limburgse horeca dus eerder een verlenging van hun traditionele hoogseizoen.
In balans
Franstalige Belgen hadden voor het eerst vakantie tijdens de eerste twee weken van mei en dat valt ook te merken uit de cijfers. Tijdens het verlengde weekend van 1 mei werden er 220 000 dagjestoeristen genoteerd, en over de gehele nieuwe vakantieperiode 750 000; een status quo vergeleken met vorig jaar. Maar het aantal toeristische overnachtingen steeg met 50% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Niet geheel onlogisch, maar wel een geruststellend signaal dat de gescheiden vakantie tussen Vlaanderen en Wallonië verder niet voor een lagere bezoekerspenetratie zal zorgen. Want over de twee periodes heen, paas- en meivakantie, werd er 2,7 miljoen keer overnacht aan de Kust dit jaar. Dat is een lichte daling tegenover 2022, maar mindere weersomstandigheden spelen hier zeker een rol. Om op lange termijn de gevolgen te overzien, wordt het nog enkele seizoenen afwachten. Voorlopig lijkt het wel zo dat de gescheiden vakantie weinig uit balans brengt.
Het aantal toeristische overnachtingen aan de Kust tijdens de eerst twee weken mei steeg met 50% ten opzichte van 2022
Bestemming van vier seizoenen en personeelstekort
Het is goed nieuws dat Franstalige Belgen blijven kiezen voor een verblijf aan onze Kust. Toch zorgt deze nieuwe regeling ook voor moeilijkheden. De laatste jaren was de Kust al steeds meer geëvolueerd naar een vakantiebestemming over de seizoenen heen; tegenwoordig wordt 2/3 van de omzet zelfs buiten het zomerseizoen gedraaid. De gescheiden vakantie regeling brengt nog meer vaart in die richting. Met als gevolg dat horeca-uitbaters steeds meer moeilijkheden ondervinden om voldoende jobstudenten te vinden voor die langere periodes. Nu zeker: West-Vlaamse studenten kunnen moeilijker werken tijdens de eerste twee weken van mei. Voor hen verandert er namelijk niets aan hun paasvakantie.
West-Vlaamse studenten kunnen moeilijker werken tijdens de eerste twee weken van mei
Het wordt dus uitkijken hoe de sector zal omgaan met deze veranderingen, bovenop een bestaand personeelstekort dat al sinds het einde van de coronaperiode kopzorgen baart.
0 Comments