Eleven Sports stuurt deurwaarder af op horeca-uitbaters

Eleven Sports, de rechtenhouder van het Belgisch voetbal en andere grote sportcompetities, gaat op jacht naar horecazaken die naar een van hun zenders zappen zonder dat zij over een licentie beschikken.  Eleven had de afgelopen maanden sterk aangedrongen om correct te betalen voor hun service, maar hun geduld is nu op. Vanaf volgende week zullen de eerste ingebrekestellingen vallen. Mocht dat niet werken heeft Eleven verklaart dat ze een deurwaarder zullen inschakelen. 

 

Eleven Sports

 

Voor de eerste keer worden horecazaken die de sportzenders van Eleven uitzenden op de vingers getikt.  Eleven heeft de rechten op voetbalcompetities uit Spanje, Italië, Frankrijk en Duitsland. De rechten op het voetbal uit de hoogste klasse in Engeland zitten wel bij Telenet. Naast voetbal zendt Eleven Sports ook enkele grote competities van sporten populair in Amerika uit zoals NBA in basketbal en de NFL in American Football. 

 

Onvermijdbaar

 

Uit de gelederen van Eleven Sports klinkt het dat hun maatregelen niet meer dan normaal zijn. Zij vergelijken hun uitzendrechten met de auteursrechten op muziek, waar bij ons Sabam op toeziet. Uitgezonden sport bevat evengoed auteurs-en merkrechten. Het bedrijf vermoedt het aantal potentiële licentiehouders in België tussen de vijf- en zesduizend. Mediarechten zij notoir duur. De invoering van betalende licenties is het logische gevolg van die tendens. De rechten op Belgisch voetbal alleen al heeft een waarde van om en bij 100 miljoen euro per jaar. Zo’n hoop geld is onmogelijk om bij elkaar te rapen met online en fysieke reclame. Abonnementen, en vrij dure ook, zijn dus onvermijdbaar. 

 

Vergelijking met buitenland

 

In vergelijking met het buitenlandse providers blijken de tarieven van Eleven Sports nochtans mee te vallen. Bij ons betalen horeca-uitbaters op basis van hun oppervlakte tussen de 70 en 150 euro per maand. In het buitenland kan de rekening tot wel 20(!) keer duurder zijn. Tot wel 3000 euro per maand in het Verenigd Koninkrijk. Volgens Eleven is het van groot belang dat horecazaken de regels rond licenties naleven. De factuur in het geval van een procedure voor de arbeidsrechtbank kan fors oplopen. Zonder licentie blijven uitzenden wordt dus enorm risicovol. 

TAGS

0 Comments