EATALY KOMT NAAR BRUSSEL

SLOWFOOD CONCEPT EATALY KOMT NAAR BRUSSEL

 

De eerste geruchten dat het Italiaanse EATALY naar Brussel zou komen dateren al van 2019. Het project kwam pas van de grond toen de lokale overheid eind 2022 groen licht gaf voor het herontwikkelingsproject 'The Dome' in de Brusselse voetgangerszone. De werken zijn zopas van start gegaan, en gaan naar verluidt 2 à 3 jaar duren.

 

Met de komst naar Brussel in gedachte, is het interessant om stil te staan bij de belangrijkste succesfactoren van het bedrijfsmodel van Eataly. Zo kunnen we de ‘opportunities & challenges’ voor de (Brusselse) food-, horeca- en hospitality entrepreneur beter inschatten en benoemen.

 

 

DEELS DELICATESSENSUPERMARKT

DEELS HIGH-END FOODCOURT 

DEELS CULINAIRE ACADEMIE

Het idee achter Eataly is simpel; verzamel Italiaanse kwaliteitsproducten en gerechten onder één dak en geef je gasten de mogelijkheid om er te eten, te winkelen en te leren over de Italiaanse keuken.

Slowfood entrepreneur Oscar Farinetti bedacht het Eataly-concept in 2002, en na vijf jaar onderzoek en planningopende hij in januari 2007 de eerste winkel in TurijnItalië

De oorspronkelijke onderneming is gebaseerd op de principes van de Slow Food-filosofie, met de nadruk op lokaleambachtelijke producenten, educatieve aanbiedingen (workshops, kookcursussen,...), toegankelijkheid en betaalbaarheid, duurzame inkoop en productie. 

Anno 2023 heeft ’s werelds grootste Italiaanse winkel- en eetervaring de manier veranderd waarop consumenten genieten van Italiaans eten, drinken en cultuur door middel van versmarkten, kraampjes, toonbanken, cafés, full-service restaurants, espressobars en foodonderwijs.

Eataly heeft momenteel 44 vestigingen in 15 landen, waaronder Italië, de Verenigde Staten, Canada, de Verenigde Arabische Emiraten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Zweden en Brazilië.

 
In september 2022 werd de Britse investeringsmaatschappij Investindustrial VII LP eigenaar van Eataly door een meerderheid van 52% van de aandelen te verwerven voor 200 miljoen euro. De kapitaalinjectie versterkt de rol van het bedrijf als de wereldwijde ambassadeur van 'Made in Italy' voedsel-uitmuntendheid.

 

 

FOOD FOR THOUGHT

 

Er wordt gespeculeerd dat het gekende Eataly-concept op bovenlokale schaal (van buiten Brussel) bezoekers zou gaan aantrekken en als dusdanig ingeschakeld zou kunnen worden in het toeristisch-commercieel parcours aan en rond de Anspach-laan in centrum Brussel. 

 

Inderdaad, één van oudste regels in de horeca zegt namelijk dat de locatie voor 75% het succes van de onderneming bepaalt. Prima gekozen dus zo op een boogscheut van de toeristische Grote Markt. Komt er nog bij dat Eataly op een iconische emblematische locatie in Brussel gaat neerstrijken; het renovatie-pand zelf maakt deel uit van het collectieve geheugen van de gemiddelde Brusselaar. De troeven revalorisatie, historische binnenstad, erfgoed, Hausmanniaanse architectuur en iconische toren zullen naar alle verwachting dan ook mooi worden uitgespeeld in menige storytelling.
 

 

SAMEN MET DELHAIZE

 

Eataly surft al direct mee op de golf van een andere horeca geplogendheid 'volk trekt volk'. Van oudsher is er op deze locatie namelijk een filiaal van de Belgische supermarktketen Delhaize gevestigd. Delhaize blijft, maar herschikt zich na de renovatie van het pand. Op het gelijkvloers komt er een 'nieuw Delhaize stadsconcept, speciaal voor deze locatie'. Het zou een flagship store voor Belgische producten worden dat inspeelt op ‘beleving’. Tegelijk verhuist Delhaize zijn best draaiende supermarkt van het land naar de kelderverdieping. Beide foodgiganten zorgen ervoor dat het commerciële luik van het 'The Dome' renovatie-project ruimschoots wordt ingevuld.

 

De Eataly ‘multitude’ is een perfecte trigger voor de jongere consument die nog gevoelig is aan FOMO, sympathiek voor de meerwaardezoeker die nog iets wil bijleren, aantrekkelijk voor de gemiddelde foodie die veel en alles en liefst nog hier en nu wil ervaren, educatief verantwoord voor kind en gezin, of gewoon ‘tout court’ een perfect instagrammabel tijdverdrijf.

Maar buiten toeristen, locals, nieuwsgierigen of italofielen, is er nog een heel segment consumenten dat niet direct, laat staan elke week de deuren van Eataly gaat platlopen.

 

Op het gelijkvloers komt er een 'nieuw Delhaize stadsconcept, speciaal voor deze locatie'. Het zou een flagship store voor Belgische producten worden dat inspeelt op ‘beleving’. Tegelijk verhuist Delhaize zijn best draaiende supermarkt van het land naar de kelderverdieping. Beide foodgiganten zorgen ervoor dat het commerciële luik van het 'The Dome' renovatie-project ruimschoots wordt ingevuld.

 

Klanten blijven trouw aan hun buurt bistro, lunchadres, exotische take-out of hippe fast casual. Gewoon omdat het gemakkelijk is, het vlakbij is, het lekker is, het perfect binnen hun budget past, ze de persoonlijke service appreciëren, het niet zo full-on italiaans moet zijn, of het liefst typisch op zijn Belgisch mag wezen; creatief met een streepje eigenzinnigheid.

 

De in Brussel werkende of wonende Gen Z’er bijvoorbeeld ontloopt gezwind de hoofdstedelijke tourist-traps of étoilés. Ze kennen de verschillende opkomende wijken op hun duimpje, steppen gezwind door verschillende buurten, en vinden probleemloos de weg naar de verschillende organisch ‘op-poppende’ fast casuals. Elke keer een ander concept, recept of idee dat ze via de sociale media of via hun vriendenkring getipt krijgen.

 

 

BLURRING

 

Eataly geldt behalve als inspiratiebron voor al het goede dat Italië te bieden heeft, ook als het ultieme voorbeeld van blurring. Eataly is niet het traditionele restaurant, noch de traditionele kruidenierswinkel, noch de traditionele plek om over eten te leren. Het is een combinatie van de drie. De klant krijgt de mogelijkheid om nieuwe gerechten te proberen in het restaurant, om top ingrediënten te kopen van het voedsel dat ze net hebben gegeten (de winkels zijn op de juiste manier naast elk restaurant gelegen) en om vervolgens ook kooklessen te volgen. 

 

Dit succesvol voorbeeld van ‘blurring’ combineert retail, horeca en een kenniscentrum. Het is een trend waarbij verschillende activiteiten onder één dak worden samengebracht, met of zonder punten van overeenstemming. Dit verschijnsel kennen we al een tijdje, en ontwikkelt zich in ruimere zin, zowel in de horeca als in de detailhandel. Het iszelfs niet meer zo ongewoon tegenwoordig om in een wassalon je was in te steken, en vervolgens plaats te nemen in de aangrenzende coffee corner om er een kopje Fairtrade koffie te nuttigen. Of in een knap vormgegeven ruimte samen te werken, en daar aan het eind van de dag een geraffineerde cocktail te degusteren op de zwoele tonen van gesofisticeerde audio creaties. Het is duidelijk dat ‘hybridisering aan het begin van een evolutie staat en dat concepten die tegenwoordig als avant-gardistisch worden beschouwd, verder zullen muteren tot modellen die vandaag nauwelijks voorstelbaar zijn. De hotel- en cateringwereld zal nog dichter bij het voedingsuniversum komen te staan, terwijl moeilijker te beheersen concepten, zoals foodcourts (mama mia!), zich in andere vormen en formaten zullen blijven ontwikkelen. 

 

FASTGOOD

 

Eataly’s business concept is uiterst efficiënt en super complementair. Van A tot Z georchestreerd en geredigeerd. Eataly's businessmodel klopt, loopt en draait als een zwitserse klok; het is intussentijd dan ook al een veertigtal-keer uitgerold. Telkens met de nadruk op Italië als merk -een fraai staaltje van terroirmarketing.  Eataly neemt zelf de rol van 'ambassadeur van lekker eten' op zich. Bij Eataly doet ze er alles aan om ervoor te zorgen dat klanten weten waar zijn hogere kwaliteitsproducten vandaan komen;  authenticiteit is één van de verkoopargumenten.

 

Ook hier kunnen we een paar parellellen trekken met een trend die onlangs nog werd omschreven als ‘fastgood (of fast casual). Net zoals bij Eataly, wordt er bij fast casual enorm ingezet op de beveleving. En dat gaat verder dan de kwaliteit van de gerechten. Ook de kwaliteit van de service en het interieur zijn van belang. De fast casuals zijn ketens die zich nog in een vroeger stadium van ontwikkeling bevinden. Ze zijn behoorlijk sexy, kleurrijk, aantrekkelijk en maken slim gebruik van sociale media. Het zijn concepten die het beste van fastfood (snelheid, efficiëntie, regelmaat) combineren met moderne gastronomie (bevoorrading, traceerbaarheid, korte keten, productkwaliteit, geschiedenis, decor). Ze distilleren het beste van twee werelden en transponeren dat in concepten die vaak 1 tot 5 vestigingen hebben.  Creativiteit wordt er de vrije loop gelaten en de ontwikkeling die geen doel op zich is, verloopt eerder organisch. De ervaring is er echt. Deze fast casuals zijn zelfregulerend, en de concepten evolueren naargelang de markt en de economische situatie. Deze etablissementen passen zich voortdurend aan en richten een groot deel van de horecazaken in onze steden in. Alle mogelijke keukens van de wereld, alle producten en alle ingrediënten zijn er vertegenwoordigd, ook de meest onwaarschijnlijke. Vertegenwoordigers van deze trend zijn o.a. BavetOtomatUmamidoHuggy’s BarPoule & Poulette, Ancho,Makisu,...  Ook hun klanten verwachten ingrediënten van hogere kwaliteit en zijn bereid ervoor te betalen. Ook zij willen nieuwe voedingsmiddelen proberen en voelen zich aangetrokken tot plaatsen die duurzame, biologischelokaal geteelde items op het menu hebben. Hoe transparanter het restaurant is met hun ingrediënten, hoe beter. Of de herkomst nu Veneto, Emilia Romana of Pajottenland is.

 

 

Tekst

Hilde Vanderhenst | in opdracht van Foodservice Alliance

Bronnen

Grégory Sorgeloose & Vincent Trice | Les concepts fast-good/fast-casual sont-ils la panacée ?
Grégory Sorgeloose | De horecasector: de 4 huidige trends
Forbes | The 25 Most Disruptive Brands of 2015
BRUZZ | Delhaize aan Beursplein dicht tijdens werken aan 'The Dome'
Eataly | Authentic Italian products, restaurants, cooking classes,...

TAGS

0 Comments