Een prachtige terrasjeszomer is het spijtig genoeg niet geworden. Maar ondanks het kwakkelweer sluiten we de zomer van 2023 niet af in mineur. Cafés en zomerbars draaiden niet hun beste seizoen. Maar restaurants en de rest van de Belgische foodservicemarkt kon best mooie resultaten voorleggen. Afgelopen zomer trok dagelijks 47% van de Belgen naar buiten om ‘iets’ te consumeren in het Belgische foodservicekanaal. Vorig jaar lag dat gemiddelde in de zomer nog op slechts 43%. De zomer van 2023 werd er wel één van ‘gezellig binnen’ in plaats van ‘lekker buiten’.
Voor zomerfanaten is afgelopen zomer er niet één die ze lang zullen herinneren. Toch verliep het seizoen alles behalve aan de frisse kant. De gemiddelde dagtemperatuur in juli en augustus was met ongeveer 18°C gewoon normaal. Het probleem lag bij het natte weer. Het aantal regendagen lag deze zomer een stuk hoger dan in andere jaren. In juli viel er op 21 dagen neerslag, wat de indruk geeft dat het dagen aan een stuk nat is geweest. Het hield mensen vanzelfsprekend vaker binnen.
CAFES EN ZOMERBARS KELDEREN
Bij ontabiel zomerweer maken mensen geen grote plannen. Geen daguitstapjes naar de kust, geen fietstochtjes met een terrasje, geen lange zomeravonden op het dorpsplein. En dat hebben vooral cafés en zomerbars geweten deze zomer. Het aantal bezoeken kelderde in de afgelopen maanden juni, juli en augustus naar een gemiddelde bezoekerspenetratie van 3,7%. Vorig jaar tikte de foodservice Barometer in dezelfde periode nog bijna 7% aan in dit kanaal. De drankenomzet kreeg daarmee een flinke knauw.
RESTAURANTS PROFITEREN
Maar niet alle kanalen binnen de Belgische foodservicemarkt klagen over het zwakke zomerweer. Restaurants deden het verrassend goed afgelopen zomer. Als Belgen vakantie hebben, maar niet buiten kunnen, dan gaan ze op restaurant. Dat is deze zomer maar weer gebleken. Fors gestegen menuprijzen - intussen gemiddeld meer dan +15% tegenover vorig jaar - kon de consument niet deren. De bezoekerspenetratie steeg in de afgelopen drie maanden van 11,6% vorig jaar naar 15,6% dit jaar. Vooral traditionele restaurants en brasseriën deden het uitzonderlijk goed. Daar steeg de dagpenetratie van 2,8% in de zomer van 2022 naar 5,6% deze zomer. Er werd dus veel op restaurant gegaan deze zomer en er werd veel geld uitgegeven. Belgen kozen ook vaker voor de betere zaken met een gemiddeld wat hogere besteding per bezoek. De wat eenvoudigere zaken, zoals fastcasualrestaurants bleven achter. In dat kanaal lijkt de groei verder te vertragen.
ANDERE ZOMER, ANDER BEZOEKGEDRAG
Lange, hete zomers zoals we de die afgelopen jaren vaker hebben gekend, zorgen voor een ander bezoekgedrag in foodservice dan kwakkelzomers als die van dit jaar. Ook al houden we meer van warm weer, voor de foodservicemarkt is het ene niet per definitie beter dan het andere. Bij aanhoudend zomerweer met hoge temperaturen profiteren in eerste instantie cafés en (zomer-) bars. Maar dat voordeel houdt ook niet altijd stand. In de afgelopen jaren zagen we regelmatig dat dagtemperaturen extremer werden met pieken boven de 35°C. Op zo’n momenten valt de buitenshuisconsumptie volledig stil. Niet alleen de pieken, maar ook het feit dat hitte dagenlang aanhoudt, is nefast voor de buitenshuisconsumptie. Na gemiddeld anderhalve week van drukkend warm weer boven de 25°C laat de foodservice Barometer een terugval zien in bezoeken in zowat alle kanalen. Ook in het café en (zomer-) barsegment is dat het geval. Na ongeveer 10 dagen treedt gewenning op en geeft het zomerweer geen extase meer die mensen naar buiten drijft. Vanuit dat oogpunt is de zomer van 2023 interessanter geweest. Regelmatige periodes van neerslag werden afgewisseld met periodes van zonnig en vaak warm weer. Dat gaf de consument telkens opnieuw de prikkel om er extra van te gaan genieten. Op zo’n momenten trekken consumenten naar buiten en consumeren ze meer in foodservice.
Lange, hete zomers zoals we de die afgelopen jaren vaker hebben gekend, zorgen voor een ander bezoekgedrag in foodservice dan kwakkelzomers als die van dit jaar. Ook al houden we meer van warm weer, voor de foodservicemarkt is het ene niet per definitie beter dan het andere.
LOGIES HOUDEN RELATIEF STAND
Hoewel de bezettingsgraad in hotels afgelopen zomer licht onder druk is komen te staan, heeft het logieskanaal in totaliteit redelijk stand gehouden. De bezoekerspenetratie in hotels (door Belgen) daalde licht van 4,0% in de zomer van 2022 naar 3,8% in de zomer van dit jaar. Maar die van campings en bungalowparken nam toe. In dat kanaal worden reservaties veelal langer op voorhand gemaakt, wat maakt dat de effecten van zwakker zomerweer er minder doorwegen. Hotels – zeker aan de kust en in de Ardennen – worden in de zomer vaker last minute geboekt als het weer aantrekkelijk is. Die boekingen bleven dit jaar ver onder niveau.
CONVENIENCE BLIJFT DOORGROEIEN
Binnen de Belgische conveniencekanalan blijft het uitstekend gaan. De gemiddelde dagpenetratie groeide van tegenover de zomer van vorig jaar van 21% naar 25%. De groei is in alle subkanalen van de conveniencemarkt voelbaar, maar vooral fastfood presteert sterk. Daar nam de dagpenetratie toe van 11,3% naar 14,8%. Daarbij evolueren frituren en broodjeszaken positief, maar zijn het opnieuw vooral de fastfoodketens die opvallen. Buitenlandse fastfood stond opvallend genoeg opnieuw wat onder druk tijdens de zomer. Delivery hield stand, maar kon geen grote positieve prestaties laten optekenen. Daar bleef de dagpenetratie op het niveau hangen van 5,0%. Vorig jaar lag die nog op gemiddeld 4,3% tijdens de zomer.
CATERING BLIJFT VERDER HERSTELLEN
De zomer is van oudsher niet de sterkste periode voor de cateringmarkt. Maar de evolutie die het kanaal optekende was positief. Het aandeel thuiswerkers blijft verder afnemen, wat voor structureel betere kanaalprestaties zorgt. De gemiddelde dagpenetratie van eten en drinken op het werk steeg van 3,6% vorige zomer naar 5,5% deze zomer.
Medio oktober brengt FSA een uitgebreide kwartaalupdate over de prestaties van de Belgische foodservicemarkt tijdens het derde kwartaal van 2023. Leden van het kennisnetwerk kunnen dan het volledige rapport downloaden met alle cijfers en analyses
0 Comments