De zomer moet eventsector weer op gang trekken

Eventorganisatoren werden de voorbije maanden vooral recht gehouden door de coronasubsidies en -voorschotten. En ook de zomer wordt een overgangsperiode. Ze kiezen resoluut voor een tussenzomer met beperkingen. Meer kosten en minder inkomsten dus.

 

 

De festivalzomer wordt deze zomer niet wat het was en valt te vergelijken met een normaal concert. Ook in de buitenlucht zullen in juli vaak slechts één of twee bands het podium betreden. Het aantal bezoekers ligt meestal ergens tussen de 1.500 à 2.000 die er 25 à 40 euro voor betalen. Dit omwille van de rendabiliteit rekening houdend met de coronamaatregelen en -protocollen en het feit dat in juli sowieso maar 2.500 festivalbezoekers ontvangen mogen worden.

 

 

 

Mogelijk om break-even te draaien

 

Volgens Mike Naert, directeur van concertzaal het Depot, zal er niet veel geld verdiend worden, maar moet er break-even gedraaid kunnen worden. Als organisator van Leuven Air organiseert hij een coronaveilig alternatief voor een normale festivalzomer. Concerten in de buitenlucht worden in de deelgemeente Heverlee verspreid over een langere periode, net als in Werchter.

 

“We wijken even af van het idee van een festivaldag met een volle affiche, maar de livesector wordt wel eindelijk opnieuw bediend. De zomer is vooral belangrijk om de hele keten weer op gang te trekken en mensen weer aan het werk te zetten en te betalen”, geeft Naert aan.

 

 

 

Subsidies en voorschotmechanisme helpen livesector

 

 

Om deze concerten veilig te laten verlopen, zonder kans op al te grote financiële katers, lanceerde Vlaams minister Zuhal Demir al eerder Flanders Is A Festival. Via Toerisme Vlaanderen werd er op deze manier 10 miljoen euro vrijgemaakt. 111 aanvragen kwamen binnen, waarvan er 70 werden goedgekeurd. Een essentiële stimulans om vervangfestivals op poten te zetten. 

 

 

Heel wat festivals wisten subsidies in de wacht te slepen. Essentieel volgens veel organisatoren om met de verplichte social distancing regels alsnog break-even te draaien. Het gevolg is wel een beperkte line-up, met één headliner en soms een beperkt voorprogramma.

 

 

Naast de subsidies is ook het voorschotmechanisme dat de Vlaamse regering uitwerkte cruciaal. Als het festival door een gewijzigde veiligheidssituatie niet kan doorgaan, dan hoeven de organisatoren de niet-recupereerbare kosten die aan de leveranciers betaald zijn, niet terug te betalen. Het is geen perfect alternatief voor een verzekering, maar het geeft wel de nodige zuurstof. Wallonië moet het zonder deze steun doen en er zijn dan ook merkelijk minder initiatieven in de maand juli.

 

 

 

Sponsors blijven trouw

 

 

Ook de reacties van de sponsors vallen mee en er heerst voornamelijk begrip. Al maakt dat de organisatorische uitdagingen niet minder groot. Het meeste kritiek komt op het feit dat de overheid veel te lang heeft getreuzeld met het scheppen van een werkbaar kader. Dat zorgt ervoor dat het materiaal nu schaars is en dat er een flinke concurrentie heerst voor een stoeltje, een container of een toiletje.

 

 

Vooruitblikken blijft voor veel organisatoren ook moeilijk. “Dat alles constant kan veranderen maakt vooruitkijken moeilijk. Na 45 jaar Lokerse Feesten kunnen we de omzet normaal perfect inschatten, maar nu horen we dat we toch voorzichtig moeten zijn als we elke dag gaan uitverkopen. De waarheid ligt waarschijnlijk ergens in het midden”, besluit Timothy Heyninck van de Lokerse Feesten.

TAGS

0 Comments