De winnaars (en verliezers) van Michelin 2023

In het Koninklijk Theater te Bergen werd gisteren de Michelingids van 2023 België-Luxemburg bekendgemaakt. Uit 816 restaurants, waarvan 149 sterrenzaken en 147 in de Bib Gourmand staan, werd 1 restaurant beloond met 2 sterren, 16 nieuwe restaurants met 1 ster, 4 restaurants met een groene ster (een bekroning voor duurzaamheid) en 22 nieuwe vermeldingen in de Bib Gourmand. Deze jaarlijkse viering van hoogstaande cuisine zorgt telkens voor beroering, zowel bij de winnaars als bij de (minder zichtbare) verliezers. 

 

Gevestigde waarden en nieuwkomers 

 

De drie driesterrenzaken in België behouden hun sterren. Hof van Cleve in Kruishoutem, onlangs uit handen gegeven door topchef Peter Goossens, Zilte van Viki Geunes in Antwerpen en Boury van Tim Boury in Rouselare blijven fel schitteren. Het Bozar restaurant van Karen Torosyan is het enige nieuwe tweesterrenrestaurant in gids. In totaal bevat die nu 22 restaurants met 2 sterren. 16 restaurants ontvingen voor de eerste keer een ster. Onder andere het nieuwe restaurant van Wout Bru in Durbuy ‘La Grand Verre’ mocht zich tot de gelukkigen rekenen. De TV-chef liet in de pers vallen dat hij opgelucht was met de erkenning na bijna 10 jaar zonder ster te zitten.  

 

Net voor de finish 

 

Uiteraard worden die niet vermeld door Michelin, maar zo’n uitreiking heeft ook een aantal verliezers. Horecazaken die lange tijd konden rekenen op erkenning van de befaamde culinaire gids, zij het met een of meerdere sterren. Opvallend dit jaar; twee Vlaamse sterrenchefs die na decennia, en net voor hun afscheid van het beroep, hun ster(ren) verliezen.  

 

Ferdy Debecker van restaurant Eyckerhof behoort tot die verliezers. Ondanks zijn derde plaats op de Bocuse d’Or in 1999, doet zijn naam minder belletjes rinkelen voor buitenstaanders, maar binnen het culinaire wereldje is hij zeker gekend. Via telefoon ontving hij het slechte nieuws. In een facebook-post die hij als reactie plaatste, blijft hij wel positief: “Dit was het dan: mijn laatste service als sterrenchef. Bedankt Michelin voor het vertrouwen de afgelopen 30 jaar […] We stoppen er nog niet mee, we gaan gewoon door zoals we bezig zijn en intussen stomen we de jeugd klaar voor de overname die volgend jaar augustus gepland staat”. De chef liet in de pers ook uitschijnen dat hij niet meteen begreep waar hij het verlies van zijn ster aan te danken had. Volgens hem was er niets veranderd aan de service die in het restaurant wordt aangeboden. De Becker laat het restaurant in augustus over aan zijn dochter en zijn schoonzoon die hij samen met zijn vrouw de laatste jaren klaarstoomt voor de taak. 

 

In De Panne verliest sterrenrestaurant Le Fox één van zijn 2 sterren. De zaak van chef Stéphane Buyens had 18 jaar lang 2 begeerde sterren onder zijn naam staan, maar ziet die nu gehalveerd;18 maanden voor hij de handdoek voor altijd van zijn schouder neemt. Le Fox is een van Vlaanderens oudste tweesterrenzaken. In 1987 behaalde Buyens zijn eerste ster, in 2005 zijn tweede. Volgens hem is hij al die tijd op niveau blijven presteren. Net voor zijn afscheid van het chefsleven, heeft hij spijt dat hij de kans niet meer heeft om zijn ster terug te winnen. Le Fox zet de laatste rechte lijn in richting sluiting, want er is geen opvolging voorzien. Voor Buyens is de sluiting niet het einde van zijn professionele carrière. Sinds 2019 is hij namelijk schepen in De Panne, bevoegd voor Toerisme, Sport, Jeugd en Onderwijs. Hij wil zijn politieke parcours verderzetten.  

TAGS

0 Comments