CHICK&CHEEZ EN O'TACO ONTVOUWEN EXPLOSIEF BELGISCH GROEIPLAN

QSRP, de uitbater van Belgische Burger King- en Quick-restaurants is ambitieus en maakt haar plannen bekend om de komende jaren een pak nieuwe restaurants in België te openen. 15 nieuwe vestigingen van O'Tacos en maar liefst 40 nieuwe restaurants van de nieuwe keten Chick&Cheez. Die laatste moet het gevecht aangaan met de vestigingen van het Amerikaanse KFC.

 

Het Belgisch-Luxemburgse QSRP is actief in zeven Europese landen en boekt zo’n 1 miljard euro omzet. Naast De Belgische markt is de groep ook actief in Italië en Polen met Burger King. Het is ook de eigenaar van de burgerketen Quick en de tacosketen O'Tacos, met 500 restaurants in Frankrijk en zo'n 50 in België.

 

Chick&Cheez

De sterkste groei beoogt QSRP met de nieuwe keten Chick&Cheez. Woensdag gaat in Luik de eerste vestiging open. In 2024 moeten er in totaal 40 Belgische vestigingen open zijn, die samen tewerkstelling bieden aan 400 nieuwe medewerkers.

 

Chick&Cheez serveert gefrituurde kip en komt daarmee rechtstreeks in het marktgebied van de Amerikaanse keten KFC die nog maar recent actief werd op de Belgische markt. De concurrentie is intensief geworden, want ook ketens als BFC, BelChicken en Hector Chicken verweven zich vandaag een positie in dit segment. Sinds enkele maanden is ook Domino's Pizza toegetreden tot de markt door kip te gaan serveren. 

 

‘Kiprestaurants zijn in volle opmars’, zegt Gert Laurijssen van Foodservice Alliance. ‘Dat is ook niet verwonderlijk. Restaurants die uitsluitend kip serveren en het predicaat Halal uitspelen, krijgen vooral veel vertrouwen vanuit een publiek met een etnische achtergrond. Die consumentengroep is nog steeds sterk groeiend in ons land en blijkt ook steeds meer bereid om buitenshuis te gaan consumeren. Het relatief jonge segment spreekt dus een nieuwe markt aan en zal naar verwachting dan ook nog niet meteen sterk gaan kannibaliseren op bestaande fastfoodformules.’ Laurijssen wijst er wel op dat de markt niet oneindig groot is. ‘De explosieve groei met tientallen outlets tegelijkertijd voelt een beetje ‘on-Belgisch’ aan. Over het algemeen ontwikkelen Belgische formules zich in een wat langzamer tempo. Maar de coronacrisis heeft het fastfoodsegment extra wind in de zeilen gegeven. Het klinkt contradictorisch, aangezien bedrijven in fastfood ook een terugval van zo’n 30% van de omzet hebben gekend tijdens de crisis. Maar dat verlies is beduidend minder groot dan de schade die werd aangericht in het traditionele horecakanaal. Bovendien is de fastfoodmarkt alweer volop aan het groeien, wat maakt dat investeerders erg gedreven zijn om het beschikbaar gekomen marktpotentieel zo snel mogelijk te gaan benutten. Ze smeden het ijzer nu het heet is.’ 

 

De komst van de keten O'Tacos is vooral een nieuw fenomeen in Vlaanderen, want in Wallonië en Brussel zette de keten zich al op de kaart, door in enkele jaren 50 restaurants te openen. QSRP mik voor de komende jaren op zo'n 15 nieuwe zaken in steden als Aalst, Hasselt en Mechelen. Ook met Burger King heeft QSRP nog steeds plannen tot uitbreiding. Er zijn vandaag 50 Burger Kings en ook de komende jaren komen er daar jaarlijks naar verwachting nog een tiental bij. 

 

Van Quick komen er voorlopig geen nieuwe restaurants meer bij. Er zijn op dit ogenblik 80 vestigingen. Even was er het gerucht dat Quick zou verdwijnen. Vooral omdat QSRP er een tiental om heeft gebouwd naar Burger King. Maar dat bleek een kwakkel.

 

WIES IS QSRP?

QSRP is een van de grootste fastfoodrestaurantuitbaters van België. De Belgisch-Luxemburgse groep heeft ook vestigingen in Luxemburg, Frankrijk, Italië, Polen, Duitsland en Oostenrijk. In totaal zijn er 1.000 restaurants met 6.000 werknemers, die samen 1 miljard euro omzet genereren.

QSRP is actief met de restaurantketens Burger King, Quick, O'Tacos, Chick&Cheez en Nordsee/Go!Fish. Het bedrijf ontstond vorig jaar, toen het investeringsfonds Kharis de verschillende aandelenpakketen die het had in restaurantketens samenvoegde tot één bedrijf.

TAGS

0 Comments