Cateraars groeperen zich in werkgroep om de belangen te verdedigen

Niet enkel restaurants worden hard getroffen door de coronamaatregels, ook cateraars en feestzaaluitbaters hebben het hard te verduren. Onder impuls van Ilse Delaere van catering Cook & Style uit Wommelgem werd een werkgroep opgericht om de crisis enigszins te bezweren. Zij pleit alvast voor meer overheidssteun.

 

Maatregelen raken de cateringsector loeihard

Terwijl de restaurants konden rekenen op stevige premies, werden de cateraars en uitbaters van feestzalen over het hoofd gezien. Nochtans waren ook deze zaken maandenlang verplicht te sluiten, terwijl de beperking op privéfeestjes en bedrijfsfeesten er ook nu nog stevig inhakt. Heel wat ondernemers zien dan ook de toekomst van hun zaak in gevaar komen. Zeker de beperking dat er slechts evenementen van 10 mensen mogen plaatsvinden, vormt de doodsteek. Heel wat evenementen werden geannuleerd en nieuwe boekingen blijven uit. Dit terwijl de vaste kosten zoals verzekeringen, leningen en afbetalingen wel blijven doorlopen.

 

Cateraars en uitbaters feestzalen in de kou

Het zit de sector vooral hoog dat er wel veel aandacht is voor restaurants, maar dat cateraars en feestzaaluitbaters in de kou blijven staan. Meer nog, heel wat cateraars vroegen tijdens de verplichte sluiting de hinderpremie van de overheid aan, maar bij een heel aantal onder hen wordt nu de teruggave gevraagd. Het ontbreken van een eigen gelagzaal blijkt daarvoor de reden. Ilse Delaere geeft alvast aan dat ze evenveel recht hebben op dezelfde ondersteuning en premies als horecazaken.

 

Dramatische cijfers

Met de werkgroep Catering & Feestzalen, die ondertussen meer dan 400 leden telt, wil ze alvast opkomen voor de rechten van deze onderbelichte groep. Het doel is zoveel mogelijk cateraars en feestzalen te groeperen, te vertegenwoordigen en te ondersteunen in de dagelijkse werking. Dit in overleg met Voka en Unizo. Uit een afgenomen enquête blijken de cijfers van deze groep bedrijven alvast rampzalig. Omzetverliezen tot 97% vormen geen uitzondering. Deze cijfers worden gegroepeerd in een dossier, om zo meer drukkingskracht te kunnen uitoefenen.

 

Sluiting tot eind 2020 met overheidssteun

Een belangrijke maatregel die de werkgroep naar voor schuift is een sluiting tot eind 2020, met de nodige ondersteuning. Openblijven vergroot enkel maar de problemen en verliezen wordt aangeven. Tegelijkertijd willen de leden van de werkgroep wel kleine opdrachten en leveringen blijven uitvoeren om te kunnen overleggen en het businessmodel aan te passen.

TAGS

0 Comments