Beursgang Deliveroo flopt

De beursgang van Deliveroo? Dramatisch. De reden? De arbeidsstatuten van de koeriers blijken een doorn in het oog voor steeds meer beleggers. De beursgang van Deliveroo lijkt dan ook een calvarietocht te worden. Bij het beursdebuut ging de koers meteen 27 procent lager. De handel werd bovendien twee keer stilgelegd, door de grote hoeveelheid aan transacties. Het is al decennia geleden dat een Brits bedrijf zo’n beursdebuut in mineur kende.

 

Beurswaarde keldert

 

De beurswaarde daalde op dag één tot 5,5 miljard pond (6,4 miljard euro), dit terwijl het bedrijf op 10 miljard euro mikte. Grote fondshuizen en investeerders hielden hun handen af van het aandeel, omdat het zakenmodel vragen oproept. Het werken met en onderbetalen van zelfstandige fietskoeriers die sociaal een vogel voor de kat zijn, zet niet aan tot investeren. Maar het is niet enkel het sociale statuut van het personeel dat de beursgang doet floppen, ook de aandelenstructuur roept vragen op. De oprichters behouden immers meer zeggenschap dan andere aandeelhouders. Een praktijk die ingaat tegen de regels over deugdelijk bestuur van de Londense beurs.

 

Gig economy onder vuur

 

De impactbelegger met interesse in ESG-beleggingen en oog voor milieu, goed bestuur en sociale impact lust duidelijk geen brood van Deliveroo. De gig economy ligt dan ook onder vuur. Investeerders willen verduurzamen en investeren steeds bewuster in bedrijven die meegaan in dit verhaal. Slecht nieuws voor platformbedrijven als Deliveroo en Uber.

 

De dag dat Deliveroo moet overschakelen op een meer traditionele personeelsbeloning, zouden de krappe marges verdwijnen als sneeuw voor de zon. Deze vooruitzichten zorgen voor terughoudendheid bij beleggers.

 

Slechte timing, troebele toekomst

 

Verdere struikelblokken zijn de prijs en de timing. Al bij de voorinschrijvingen was er weinig interesse, wat de begeleidende banken deed besluiten de lanceringsprijs aan de onderkant van de vork te plaatsen. Maar ook dan bleef het aantal sterk onder de verwachtingen. Dit in tegenstelling tot Just Eat Takeaway.com, waar koeriers wel een vast contract krijgen.

Ook de timing ligt moeilijk. Met de heropening van de horeca voor de deur, verwachten beleggers moeilijke maanden voor de maaltijdbezorgers. Tel daar nog een stijgende rente bij op en er zijn heel wat verklaringen voor de moeilijke beursgang van Deliveroo.

TAGS

0 Comments