Belgische wijnbouw kijkt terug op recordjaar

Wijnbouwen in België groeit elk jaar. Na een moeilijk 2021 blijkt uit cijfers dat er nog nooit zoveel wijn geproduceerd is in ons land als in 2022. Dit hoogtepunt is een verdubbeling van wat er het jaar ervoor verwerkt werd. Op een paar jaar tijd kreeg België er een pak wijnbouwers bij. De wijn die ze produceren begint stilaan een identiteit te vormen. Wijnen uit België zijn typische koelklimaatwijnen: fris, mineraal en vrij laag in alcohol. Deze eigenschappen worden wereldwijd erg naar waarde geschat 

 

Nat jaar 

 

De Belgische wijnproductie kreeg in 2021 een enorme klap omdat het jaar gekenmerkt door enorm veel regenval en allerlei ziektes. Sommige wijnbouwers verloren maar liefst 30% van hun druiven aan ziektes. In dat jaar werd er amper 1,6 miljoen liter wijn verbouwd. 2022 betekende een stijging van 124% tegenover het jaar ervoor met een totale productie van meer dan 3 miljoen liter. 2022 kende een absolute topzomer, die erg warm was, tot op het randje van te warm. Op enkele plaatsen kampten bebouwde oppervlakte met droogtestress, maar over het algemeen was de productie goed tot zeer goed, afhankelijk van het domein. 

 

Wallonië 

 

Het vorige wijnproductierecord dateerde van 2018. Men puurde toen bijna 2 miljoen liter uit een oppervlakte van 383 hectare. Intussen zitten wijnbouwers in België al samen aan 800 hectare bewerkte grond. Wallonië beende Vlaanderen bij, met een stijging van 140% aan productie, en heeft nu ongeveer een even groot stuk van de taart.  

 

TAGS

0 Comments