Belfius-topman onder vuur na uitspraken over horeca

Belfius-CEO Marc Raisière lag de voorbije dagen onder vuur. Nadat hij in de pers vraagtekens had geplaatst bij de financiële levensvatbaarheid van de horeca, werd hij door de sector op de korrel genomen. Ook vicepremier Pierre-Yves Dermagne reageerde teleurgesteld op de uitlatingen.

 

In een interview met Trends-Tendances pakte de topman van Belfius uit met de volgende uitspraak: “‘Natuurlijk zullen er faillissementen komen (...) Maar hadden we niet te veel cafés en restaurants in België? Waren ze allemaal winstgevend? Waren ze allemaal levensvatbaar, zonder hun toevlucht te nemen tot “in het zwart”? Ik ben me er terdege van bewust dat ik heel cru ben, maar een economie heeft af en toe nood aan een golf van sanering”, gaf hij mee.

 

De uitspraken kwamen hard aan bij de horecasector, die al maanden verplicht gesloten is. Collectif Wallonie Horeca riep de leden alvast op met Belfius te breken.

 

Scherpe veroordelingen door politiek

 

Ook politiek werden de uitspraken veroordeeld. Vicepremier Pierre-Yves Dermagne nam alvast afstand van de uitspraken en gaf aan dat achter de cijfers ook mensen van vlees en bloed schuil gaan en dat die steun verdienen in deze moeilijke periode. Ook MR-Kamerlid Denis Ducarme reageerde op de uitspraak en wees erop dat Belfius zelf door de belastingbetaler is gered. De PVDA ging nog een stapje verder en eist dat Raisière in de Kamercommissie Financiën wordt gehoord.

 

Overleg met sector opgestart

 

Ondertussen heeft Raisière al laten weten dat hij de hevige reacties betreurt. Hij drukte zijn spijt uit en gaf aan niet de intentie te hebben gehad een sector te stigmatiseren en personen te kwetsen. Hij gaf ook aan de sector te blijven steunen. Meerdere horecafederaties werden alvast gecontacteerd en het overleg is opgestart.

TAGS

0 Comments