200 zelfstandigen melden zich spontaan aan bij Delhaize

Midden deze maand kondigde Delhaize aan dat het de uitbating van 128 winkels overdraagt aan zelfstandigen. De top van de Belgische supermarktketen verzekerde dat er geen ontslagen vielen bij het personeel in de winkels, samen goed voor meer dan 9000 werknemers, en dat ze blijvend recht hadden op hun loon en arbeidsvoorwaarden. Op het hoofdkantoor in Asse verdwijnen wel jobs. Intussen staat een vloot aan zelfstandigen te popelen om een van de 128 winkels over te nemen. Spontane aanmeldingen, welteverstaan. Want de rekruteringsprocedure is officieel nog niet van start gegaan.  

 

Slinkend marktaandeel 

 

Meteen in navolging van het nieuws, legde het winkelpersoneel in 95 Delhaize-vestigingen het werk neer. In Vlaamse steden was het onmogelijk om te winkelen in een reguliere Delhaize. AD Delhaize, Proxy Delhaize en Shop&Go, de 636 concepten die van oudsher door derden uitgebaat worden, bleven open.  De reden van deze kentering was het slinkende marktaandeel en tanende winstoplevering van de winkels in eigen beheer, en de tegenovergestelde beweging van de uitbestede vestigingen. De laatste vier jaar daalde de omzet van de Delhaize-filialen in eigen beheer met meer dan 1 procent terwijl AD’s, proxy’s en Shop&Go’s in dezelfde periode 3,5 procent meer omzet draaiden.

 

Delhaize wijst op de voordelen die de zelfstandig uitgebate filialen bieden. Personeel kan flexibeler ingezet worden en eigenaars kunnen zelf een handje helpen bij de dagelijkse activiteiten. De focus voor Delhaize ligt nu vooral bij logistiek, marketing en aankoop. De magazijnen blijven buiten schot.  

 

Popelende kandidaten 

 

Intussen bevestigde Delhaize dat al meer dan 200 potentiële overnemers kwamen aankloppen. Voorlopig wordt de boot wel afgehouden. Delhaize lhandelt eerst de gesprekken met de verschillende sociale partners af. Er is nog geen datum bevestigd voor het begin van de overnameprocedure. Wanneer de overnames dan effectief worden overwogen, zal Delhaize de mogelijkheden winkel per winkel in beschouwing nemen. Geen gemakkelijke opdracht dus.  

TAGS

0 Comments