Minder studenten, meer stabiliteit
In 2024 werkten veel studenten in de horeca, maar begin 2025 zien we iets nieuws. Volgens cijfers van Partena Professional en Horecafocus stijgt het aantal vaste jobs en flexi-jobs in de sector. 85% van het personeel heeft nu een voltijds contract. Dat was vorig jaar nog 79%. Ook het aantal flexi-jobs is flink toegenomen: van 17% in 2024 naar 27% nu. Studentenjobs zijn daarentegen gedaald van 48% naar 34%.
Werkgevers kiezen steeds vaker voor mensen die langer willen blijven. Dat komt onder andere door nieuwe regels en doordat er ook buiten het drukke seizoen werk blijft. Horecazaken proberen hun team stabieler te maken zodat ze minder afhankelijk zijn van tijdelijke werkkrachten. Die stabiliteit maakt het ook makkelijker om medewerkers op te leiden en in te zetten op klantenservice.
Toch kan het aantal studentenjobs opnieuw stijgen in de zomer, omdat het maximum aantal werkuren nu officieel vastligt op 650 uur per jaar. Die duidelijkheid zorgt ervoor dat studenten makkelijker kunnen plannen en horecazaken hun personeelsplanning kunnen afstemmen op het seizoen.
Flexi-jobs steeds populairder
Flexi-jobs worden belangrijker én aantrekkelijker. Het loon voor deze jobs is gestegen van 13,04 euro naar 14,38 euro per uur. Dat ligt zelfs hoger dan het gemiddelde uurloon in de sector, dat momenteel 14,14 euro bedraagt. Voor veel mensen wordt het interessanter om als flexi aan de slag te gaan, omdat het loon en de flexibiliteit goed gecombineerd kunnen worden met een andere job of pensioen.
Voor horecazaken zijn flexi-medewerkers erg waardevol: ze zijn flexibel, betrouwbaar en kennen vaak al het werkritme. Dat zorgt voor minder opleidingstijd en meer continuïteit. Vroeger waren tijdelijke krachten de norm, nu bouwen veel horecazaken een team rond vaste en flexibele medewerkers die meedenken met de zaak. Sommige zaken geven zelfs voorkeur aan flexi’s met ervaring boven studenten, net omdat ze sneller inzetbaar zijn en minder begeleiding nodig hebben.
De stijgende verloning is ook een manier om deze profielen te behouden, zeker in een competitieve arbeidsmarkt waarin de horeca moet concurreren met andere sectoren voor goed personeel.
De financiële situatie blijft moeilijk
Hoewel er positieve signalen zijn, blijft het financieel zwaar voor de sector. De lonen zijn de afgelopen vijf jaar met zo’n 30% gestegen, onder andere door indexeringen en anciënniteit. Bovendien blijft de belastingdruk rond de 65%, wat zorgt voor hoge kosten en beperkte winstmarges. Dit maakt het moeilijk voor kleine horecazaken om te investeren in personeel of vernieuwing.
Toch komen er enkele maatregelen aan die voor wat verlichting kunnen zorgen. Zo wordt het maximum voor flexi-jobs verhoogd naar 18.000 euro per jaar en het toegelaten uurloon naar 21 euro. Ook het aantal studentenuren en belastingvrije overuren wordt uitgebreid. Deze versoepelingen geven werkgevers meer ruimte om flexibel in te spelen op drukke periodes zonder dat dit financieel onhaalbaar wordt.
David Debin van Horecafocus blijft voorzichtig positief: “We zijn op de goede weg. Het herstel na corona verloopt traag, maar gestaag. Mensen komen terug naar de horeca, al geven ze nog steeds minder uit dan vroeger. Met deze nieuwe regels kunnen we hopelijk naar een eerlijker en stabieler systeem groeien.”
De komende maanden zullen uitwijzen of deze trend zich doorzet. Maar dat de horeca op zoek is naar evenwicht tussen flexibiliteit en stabiliteit, is duidelijk.