Nieuws

‘Food That Moves Us’, oftewel eten dat mensen raakt.

dinsdag 1 april 2025
Future Menus

Hoe vier wereldwijde ontwikkelingen menu’s veranderen en chefs inspireren

Wat gaan mensen eten in de nabije toekomst?
En wat betekent dat voor jou als professionele chef of horecaondernemer?

Unilever Food Solutions heeft hier onderzoek naar gedaan en bracht alles samen in het rapport “Future Menus, Volume 3”. Dit rapport is gebaseerd op veel gegevens: denk aan 300 miljoen zoekopdrachten, gesprekken met meer dan 1.000 chefs uit 20 landen en ervaringen van professionele koks die bij Unilever werken.

In het rapport worden vier duidelijke richtingen besproken die steeds belangrijker worden in de horeca. Deze ontwikkelingen helpen je als chef om te begrijpen waar je in de toekomst mee aan de slag kunt. Het rapport is praktisch, bevat duidelijke voorbeelden en laat je kennismaken met gerechten, technieken en ideeën die je direct in jouw keuken of concept kunt toepassen.

Het centrale idee is: ‘Food That Moves Us’, oftewel eten dat mensen raakt. Niet zomaar iets op een bord, maar eten met een verhaal, een herinnering of een speciale betekenis. Eten dat gasten blij maakt, verrast en inspireert.

 

Future Menus 1
Future Menus 2
Future Menus 3

 1. Street Food Couture: van simpel naar bijzonder

Streetfood, ofwel straateten, is veel meer geworden dan alleen snacks op festivals. Chefs maken nu luxe versies van streetfood die net zo goed in een restaurant geserveerd kunnen worden. Denk aan een maïskolf met truffel, saté van kwaliteitsvlees of zachte broodjes (bao buns) met eend en een bijzondere saus.

Waarom is dit populair? Omdat gasten houden van lekker eten dat speciaal voelt, maar niet onbetaalbaar is. Vooral jongere mensen willen gerechten die er mooi uitzien, lekker smaken én geschikt zijn om te delen op sociale media.

Als chef kun je hiervoor technieken gebruiken zoals grillen, wokken, fermenteren of koken op houtskool. Je ziet dit soort gerechten niet alleen op straat, maar ook in pop-ups, foodtrucks of zelfs in sterrenrestaurants.

Voor chefs biedt dit kansen om creatief te zijn met vertrouwde smaken en om een eigen signatuur te geven aan populaire klassiekers.

2. Borderless Cuisine: mix van keukens wereldwijd

In de keuken vervagen de grenzen. Chefs combineren smaken en technieken uit verschillende landen tot verrassende nieuwe gerechten. Dat noemen we “borderless cuisine”.

Voorbeelden zijn noedelsoep (ramen) met Mexicaanse stoof (birria), of een lasagne met oosterse kruiden. Zolang je respect hebt voor de oorsprong van een gerecht, mag je creatief zijn met combinaties.

Veel chefs hebben zelf een multiculturele achtergrond en laten dat zien in hun kookstijl. Ook jouw eigen afkomst of reiservaringen kunnen dienen als inspiratiebron voor originele menu-ideeën.

Technieken die hierbij horen zijn sous-vide (garen onder vacuüm), fermenteren, karamelliseren of roken. Producten zoals miso, kimchi en pandan zie je steeds vaker in keukens, ook in België of Nederland.

Elk gerecht vertelt zo ook een persoonlijk verhaal. Gasten vinden dat interessant en willen niet alleen lekker eten, maar ook iets nieuws leren of ervaren. 

3. Culinary Roots: terug naar je eigen smaak

Veel chefs keren terug naar hun roots. Dat betekent: koken met de smaken uit je jeugd, je cultuur of je regio. Denk aan gerechten van je grootouders, maar dan in een modern jasje.

Voorbeelden zijn een Joods stoofgerecht als cholent, een salade Niçoise met extra luxe ingrediënten of een Indonesisch gerecht zoals ayam betutu. Daarbij gebruik je lokale en seizoensgebonden producten.

Deze ontwikkeling draait om trots, authenticiteit en vakmanschap. En het laat zien dat traditie en vernieuwing goed samen kunnen gaan.

Voor chefs betekent dit ook een kans om een uniek culinair verhaal te vertellen dat aansluit bij hun achtergrond of de regio waarin ze werken.

4. Diner Designed: koken op maat van de gast

Elke gast is anders. Steeds meer mensen willen een maaltijd die bij hen past: met hun lievelingssmaak, zonder bepaalde allergenen, of in lijn met hun levensstijl.

Daarom ontstaat de ontwikkeling “Diner Designed”: gasten mogen zelf kiezen. Bijvoorbeeld de saus bij een gerecht, hoe pittig het mag zijn, of wat er als bijgerecht komt. Dat kan via een digitale menukaart of gewoon aan tafel.

Ook vinden mensen het leuk om te zien hoe hun gerecht gemaakt wordt, bijvoorbeeld in een open keuken of als het voor hun ogen wordt afgemaakt.

Voor chefs betekent dit dat je flexibel en gastgericht moet zijn. Door in te spelen op de wensen van je gast, creëer je een betere ervaring en verhoog je de betrokkenheid.

De vier ontwikkelingen uit het rapport Future Menus Volume 3 vormen samen een helder kompas voor elke chef die vooruit wil. Of je nu je creativiteit kwijt wilt in vernieuwde streetfood, je gasten wilt verrassen met grensverleggende combinaties, je culinaire roots wilt omarmen of meer wilt inspelen op persoonlijke wensen van je gasten – deze inzichten geven richting én inspiratie.

Ze nodigen je uit om bewuster te koken, scherper na te denken over je menu en opnieuw verbinding te maken met wat je drijft als vakman of -vrouw. Want wie zijn gasten echt wil raken, serveert meer dan smaak. Die serveert beleving, identiteit en vernieuwing.

Klik hier voor het rapport.

Future Menus 4
Future Menus 5
Future Menus 6

TAGS