Wouter Staal - Founders & CEO van YB by Yoghurt Barn

 

We willen je graag wat beter leren kennen. Kan je jezelf in 4 krachtige kernwoorden omschrijven?

  • Optimist
  • Gedreven
  • Vluchtig
  • Verbinder

 

 

Je hebt intussen al een mooi carrièrepad afgelegd. Als je daarop terugkijkt; welk moment is dan het meest bepalend geweest voor jouw loopbaan? (welke stap, welke keuze, welke beslissing)

Dat is wel de beslissing geweest om m’n carrière bij Philips te beëindigen en voor het ondernemerschap te gaan in 2012.

 

 

Wat is tot op heden de meest unieke ervaring geweest in jouw carrière?

Dat is toch wel elke keer een nieuwe Barn openen of je eigen producten voor het eerst in het schap van de supermarkt zien liggen. Iets nieuws waar je met je team al tijden alle tijd en energie in stopt en dan eindelijk realiteit is.

 

 

Wat is het moeilijkste moment geweest uit jouw carrière?

Telkens door strategische onrust willen groeien door alle marktkansen, maar jezelf daarmee compleet wegcijferen. Dat tekent vooral de eerste jaren bij YB.

 

 

Stel, je zou de jongere versie van jezelf 1 advies mogen geven aan het begin van je carrière, wat zou dat advies (of die levensles) dan zijn?

Ga je dromen achterna en doe waar je energie van krijgt, maar doe altijd iets goeds (voor anderen, de wereld etc.).

 

 

Iedereen heeft wel iemand naar waar men opkijkt, veel ontzag voor heeft, als inspirator beschouwt. Grote leiders, bekende personen, … Wie is jouw grote inspirerende voorbeeld? Naar wie kijk jij op? (en waarom?)

Ik geniet enorm van hoe ervaren ondernemer Marcus Lemonis met The Profit bedrijven analyseert en daarna investeert in people, product en proces. Ik droom daarvan maar zou dan graag ‘planet’ eraan toevoegen om positieve impact te blijven maken en te vergroten bij alles wat ik doe.

 

 

We boeken voor jou ‘een lunchtafel voor twee’ bij het Hof van Cleve. Met wie zou jij deze tafel graag eens een keer willen delen?

Kees Kruythoff van LiveKindly Collective om van gedachte te wisselen over de steeds groter wordende impact van plant-based foods.

 

 

Stel, je wint morgen de titel ‘best professional of the world’ en krijgt daardoor de kans om in eender welk bedrijf ter wereld aan de slag te gaan, in eender welke functie. Bij welk droombedrijf (of welk merk) zou jij graag willen werken en in welke rol? Al was het maar voor even…

Dat is dan natuurlijk wel echt voor even want ik heb al de mooiste baan van de wereld, maar dan zou ik toch weleens mee willen kijken in de EU. Meer specifiek bij Frans Timmermans met zijn Green Deal als grote uitdaging om de wereld vanuit de politiek positief te (moeten) veranderen.

 

 

We maken even een sprong van 20 jaar vooruit. Op welk vlak zal de Belgische foodservicemarkt in jouw beleving dan het meest veranderd zijn ten opzichte van vandaag? Wat wordt volgens jou de grootste gamechanger voor de toekomst van eten en drinken buitenshuis?

België specifiek weet ik niet exact, maar ik verwacht dat de consument en gast veel bewuster wordt; van meer dan 75% plantaardig naar lokaal en biologisch. Ketens hebben de overhand omdat het steeds minder rendabel wordt om als zelfstandige een café of restaurant te hebben, op die ene local hero na. Kwaliteit en service worden nog belangrijker dan nu, omdat de gast thuis nog meer beleving kan krijgen op elke flitsbezorging / online beleving dan nu het geval is.

 

 

Deze set van 10 persoonlijkheidsvragen zwerven hun eigen weg doorheen de Belgische foodservicemarkt. We bouwen een soort van estafette en willen jou graag vragen om deze vragenlijst door te sturen naar iemand anders. Iemand van jouw keuze! Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om de 10e vraag aan hem/haar zelf te stellen! Naar wie stuur jij deze vragenlijst en wat is de vraag die jij altijd al eens had willen stellen aan deze persoon? 

Ron Simpson van Avocado Show. Hij heeft in no time – zonder echte horeca ervaring – een wereldwijd concept in wording opgezet en is dit nu aan het uitrollen in o.a. België en andere landen. Mijn vraag aan Ron, hoe zie je jouw afhankelijkheid van een one-product-concept qua hype en hoe ga je hierin mee met de tijd?

 

 

FACTSHEET

Uw naam en voornaam: Wouter Staal

Uw geboortejaar: 1983

Uw woonplaats: Oosterbeek

Uw gezin (wat je wil delen): Esther, Mila (10) en Melle (8)

Uw ideale vrijetijdsbesteding: Bioscoop, met vrienden borrelen, vakantie in Italie

Uw ideale zondagochtend: Beetje uitslapen, met kids naar de hockey

Uw ‘guilty pleasure’: Belgisch biertje

 

 

Antwoord op de vraag van Kris Geeraert:

“Hoe zie jij de toegevoegde waarde van een duurzame (B-corp) keten te zijn?”

 

We zijn inderdaad tien jaar geleden gestart met de droom om biologische zuivel de standaard te maken en gezond eten onderweg toegankelijk. Inmiddels zijn we 180 graden gekanteld vanwege de plantaardige opmars en zijn we nagenoeg 100% plantaardig (vandaar de rebranding van Yoghurt Barn naar YB in 2021). We opereren als een van de eerste bedrijven wereldwijd gecertificeerd klimaat positief en het B-Corp certificaat is een bevestiging en stimulans voor al het goeds wat we al doen en nog verder willen realiseren in de wereld. Het gaat ons niet om succes of geld verdienen maar om maximale positieve impact. In Nederland, België en straks ook in alle andere Europese landen.

TAGS

0 Comments