Peter Van Praet - CEO BAVET

 

We willen je graag wat beter leren kennen. Kan je jezelf in 5 krachtige kernwoorden omschrijven?

 

  • Sportief
  • Competitief
  • Ondernemend
  • Toegankelijk
  • Ongeduldig

 

Je hebt intussen al een mooi carrièrepad afgelegd. Als je daarop terugkijkt; welk moment is dan het meest bepalend geweest voor jouw loopbaan? (welke stap, welke keuze, welke beslissing)

 

Deze is heel duidelijk. In het tweede jaar van Bavet, hebben we beslist een COO aan te stellen. Een belangrijke beslissing in ons groeitraject. Omdat ik zelf meer gericht bent op het creatieve en conceptuele, blijft dit volgens mij een uitstekende beslissing.

 

 

Wat is tot op heden de meest unieke ervaring geweest in jouw carrière?

 

In het tweede jaar hadden we 105 dagen van het jaar gevuld met festivals en een foodtruck. Er heerste toen een heel unieke sfeer. Nu focussen we op de restaurantervaring, maar ik sluit niet uit dat de foodtruck ooit terugkomt. Pukkelpop blijft me het meeste bij, waar we 4 volle dagen aanwezig waren en we van ‘s ochtends tot ‘s avonds meer dan 2.500 porties spaghetti hebben geserveerd per dag. Een hels werk maar ontzettend veel fun. Als jong merk was dit ontzettend fijn. Mensen zien meeswingen met de ‘Bavet’ aan gaf een zeer goed gevoel en naar brand awareness toe kon dat tellen.

 

 

Wat is het moeilijkste moment geweest uit jouw carrière?

 

De beslissing om de samenwerking te beëindigen met het initiële team dat Bavet mee heeft opgestart. Een zware keuze die goed verlopen is en we zijn nog steeds goed bevriend.

 

 

Stel, je zou de jongere versie van jezelf 1 advies mogen geven aan het begin van je carrière, wat zou dat advies (of die levensles) dan zijn?

 

Iets minder snel groeien. Je kan zeer ambitieus zijn, maar de basis moet wel in orde zijn. Iets waar we de eerste twee jaar wel hebben tegen gezondigd. We zijn te snel gegroeid naar 4 stores. Je team en procedures moeten kunnen meegroeien. Zorg dat je 1 jaar volledig en performant draait voor je begint te schalen.

 

 

Iedereen heeft wel iemand naar waar men opkijkt, veel ontzag voor heeft, als inspirator beschouwt. Grote leiders, bekende personen, … Wie is jouw grote inspirerende voorbeeld? Naar wie kijk jij op? (en waarom?)

 

Hans Bourlon en Gert Verhulst. De perfecte combinatie van iemand bedachtzaam en strategisch en een entertainer/creatieveling. Wat ze verwezenlijkt hebben met Studio 100 is fenomenaal. Het bouwen van brand extensions doen ze uit de kunst. Van zwembaden over hotels tot pretparken, etc. Petje af voor deze heren.

 

 

We boeken voor jou ‘een lunchtafel voor twee’ bij het Hof van Cleve. Met wie zou jij deze tafel graag eens een keer willen delen?

 

Tom Waes. Een fenomenale televisiemaker, een avonturier en een man die al heel wat etappes heeft afgelegd in zijn carrière. Ik wil zijn verhalen wel eens horen en de persoon zelf leren kennen. 

 

 

Stel, je wint morgen de titel ‘best professional of the world’ en krijgt daardoor de kans om in eender welk bedrijf ter wereld aan de slag te gaan, in eender welke functie. Bij welk droombedrijf (of welk merk) zou jij graag willen werken en in welke rol? Al was het maar voor even…

 

Global Business Developer van Canyon. Ze zijn zeer disruptief in de fietswereld. Hun model is verschillend van land tot land. Het is de Tesla van de mountain- en racebikes. Ik vind hun merk en prijszetting sterk, de PR zit goed en ik kijk echt uit naar de toekomst van dit merk. En ik kies voor business development omdat dat dat is wat ik het liefste doe. Nieuwe landen veroveren, schalen, verkooppunten vinden en opstarten. Trouwens ik ga er wel van uit dat ik in die functie de fietsen wereldwijd mag uittesten.

 

 

We maken even een sprong van 20 jaar vooruit. Op welk vlak zal de Belgische foodservicemarkt in jouw beleving dan het meest veranderd zijn ten opzichte van vandaag? Wat wordt volgens jou de grootste gamechanger voor de toekomst van eten en drinken buitenshuis?

 

20 jaar is ver, maar de komende 5 jaar gaan we een verdere split-up hebben van experience versus convenience. Convenience met foodboxen, slimme stomers, delivery en minder thuis klaarmaken. Experience met meer een totaalbeleving. Binnen 20 jaar zullen er enorme stappen gezet zijn op het vlak van biohacking. Door verschillende analyses kunnen we zien wat we aan voeding nodig hebben om het beste uit onszelf te halen. In combinatie met apps, gaan veel meer kunnen monitoren welke voeding we nodig hebben. Dat lijkt me over 20 jaar een echte gamechanger.

 

 

Deze set van 10 persoonlijkheidsvragen zwerven hun eigen weg doorheen de Belgische foodservicemarkt. We bouwen een soort van estafette en willen jou graag vragen om deze vragenlijst door te sturen naar iemand anders. Iemand van jouw keuze! Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om de 10e vraag aan hem/haar zelf te stellen! Naar wie stuur jij deze vragenlijst en wat is de vraag die jij altijd al eens had willen stellen aan deze persoon? 

 

Ik zou het stokje willen doorgeven aan Paul Florizoone van Greenway, een sterk merk in de foodretail. Mijn vraag is: “Paul, eten wij over 10 jaar nog vlees?”

 

 

FACTSHEET

 

Uw naam en voornaam: Peter van Praet

Uw geboortejaar: 1988

Uw woonplaats: Nieuwpoort

Uw gezin: Verloofde en zoontje

Uw ideale vrijetijdsbesteding: Mountainbiking

Uw ideale zondagochtend: Rustig wakker worden met gezin en een leuke ochtendrit met de fiets met de zon op het gezicht.

Uw favoriete restaurant in België: De Mikke in Oostduinkerke.

Uw favoriete restaurant in het buitenland: The Potluck Club Restaurant in Cape Town, Zuid-Afrika.

Uw ‘guilty pleasure’: Kip met frietjes, appelmoes en mayonaise.

 

 

Antwoord op de vraag die Ann Biebuyck stelde aan Peter Van Praet.

Hoe heb je de verticale integratie binnen Bavet aangepakt en hoe zie je de toekomst van het concept?

 

Zo’n 2 jaar geleden hebben we beslist om via een aparte entiteit onze saus te produceren. Zo kunnen we de consistentie en kwaliteit garanderen. Dit staat los van de exploitatievennootschap. Zo hebben we de R&D in eigen handen. Ook als we de stap naar het buitenland zetten, hebben we de productiecapaciteit in eigen huis, kunnen we snel schalen en de marges onder controle houden. De distributie doen we zelf nog niet en ook de extra producten doen we via partnerships. Ook de verticale integratie naar de consument houdt ons bezig. Delivery loopt nu via externe platformen en het baart me wat zorgen dat we die laatste kilometers niet onder controle hebben. Hierdoor verliezen we een stuk van de productwaarde. Ook op dit vlak zijn we oplossingen aan het bekijken. Wie weet komt er binnenkort wel een eigen leveringsdienst naast de platformen. We zullen niet kunnen opboksen tegen de giganten, we werken er ook goed mee samen. Maar we willen de touwtjes toch in handen blijven houden. Zo kunnen we ook dat afzetkanaal rendabeler maken.

TAGS

0 Comments