KRIS GEERAERT – COO La Lorraine Bakery Group

 

We willen je graag wat beter leren kennen. Kan je jezelf in 5 krachtige kernwoorden omschrijven?

  • Optimist
  • Open
  • Pragmatisch
  • Integer
  • Respectvol

 

 

Je hebt intussen al een mooi carrièrepad afgelegd. Als je daarop terugkijkt; welk moment is dan het meest bepalend geweest voor jouw loopbaan? (welke stap, welke keuze, welke beslissing)

 

Ik heb in april 2017 beslist om te investeren in één ‘inspiratie-jaar’, om het tweede deel van m’n leven bewust vorm te geven. In dat jaar heb ik gereisd (oa door China, Japan, Mongolië, Noord-Amerika), gestudeerd in Silicon Valley (Transformational technologies aan Singularity University), veel boeken gelezen, inspirerende gesprekken met de meest diverse personen gehad, intensief gesport en ontspannen (je kan intensief ontspannen), en bepaald welk pad ik verder wilde volgen. Op professioneel vlak was m’n focus na 25 jaar werken in grote, beursgenoteerde FMCG bedrijven meer purpose (een reëel verschil kunnen maken) en impact (een significante impact op de mid- en lange termijn van het bedrijf te hebben) te vinden. Dit heeft me me gebracht in m’n huidige rol, als COO van een groeiend family-owned bedrijf, internationaal actief in de bakkerijsector.

 

 

Wat is tot op heden de meest unieke ervaring geweest in jouw carrière?

 

Ik stuur nu teams aan in 30 verschillende landen, van minstens evenveel nationaliteiten. Die diversiteit in mensen, culturen, omgevingen, … vind ik een enorme bron van inspiratie. Uiteindelijk hebben mensen overal ter wereld dezelfde basisbehoeftes en aspiraties, maar de situatie, omgeving, tijdsgeest, … is in al die landen zo verschillend, en vergen een andere aanpak, ander leiderschap, andere communicatie. Dat is een fantastische ervaring, en tegelijkertijd een enorme uitdaging. 

 

 

Wat is het moeilijkste moment geweest uit jouw carrière?

 

Goh … Ik denk dat dat in 2012 was. Ik ben in dat jaar gestart als General Manager van Danone Nederland, en met de familie verhuisd naar Amsterdam. Schitterende stad om te leven, sterk bedrijf actief in gezonde voeding, met zeer gedreven medewerkers, een uniek team. De eerste General Manager rol, dus vol ambitie om met het bedrijf de volgende groei-curve te creëren. Echter na een 4-tal maanden werd beslist om de landen-organisaties te gaan clusteren, en van Nederland en België een Benelux-organisatie te maken. Gezien de Belgische organisatie enkele maten groter was, moest voor het ganse Nederlandse directieteam een oplossing gevonden worden. Indien mogelijk binnen het bedrijf, zoniet buiten het bedrijf. Idem voor 40% van de andere medewerkers. Voor mezelf zou een mooie rol aangeboden worden binnen Danone, maar in welk land, dat was niet duidelijk. En natuurlijk mocht niemand hiervan op de hoogte gebracht worden. Ik heb dan een volledig jaar de ganse reorganisatie voorbereid, met m’n collega’s van de baby- & medical divisie, zonder dat m’n team hiervan op de hoogte was – een zware uitdaging… Toch kan ik trots zeggen dat alle medewerkers, zowel diegenen die konden blijven, als diegenen die zijn moeten vertrekken, positief op die periode terugkijken. Van zodra dat kon ben ik gestart met open en transparante communicatie, en heb voor ieder individu een oplossing gezocht in lijn met de eigen sterktes en ambities. Op één uitzondering na is dat gelukt!

 

 

Stel, je zou de jongere versie van jezelf 1 advies mogen geven aan het begin van je carrière, wat zou dat advies (of die levensles) dan zijn?

 

Dan ga ik voor de quote van Paulo Coelho, de Braziliaanse schrijver ‘Day one, or one day – you decide’. Ik durfde vroeger al eens een idee laten rijpen, en (te) lang te plannen, alvorens er helemaal voor te gaan. Deze quote maakt mooi duidelijk dat je de sleutels van je leven zelf in handen hebt, dat je daarvoor van niemand afhankelijk bent.

En een 2de advies, directe feedback, die open, eerlijk en gefundeerd is, wordt geapprecieerd, en is niet kwetsend. Ik was vroeger van mening dat medewerkers gedemotiveerd zouden worden na directe feedback, terwijl het tegendeel waar is. Veel feedback doet mensen groeien, en ze weten waar ze staan. Ik ben daar met de jaren alleen maar directer in geworden (misschien heeft die periode in Nederland daartoe geholpen).    

 

 

Iedereen heeft wel iemand naar waar men opkijkt, veel ontzag voor heeft, als inspirator beschouwt. Grote leiders, bekende personen, … Wie is jouw grote inspirerende voorbeeld? Naar wie kijk jij op? (en waarom?)

 

Ik kijk enorm op naar ondernemers, die op een consistente manier, op eigen risico, tegen alle weerstand in, hun droom realiseren, niet voor het grote geld, maar omdat ze een doel willen bereiken. Knap vind ik dat. Ook in de foodservice-wereld maken ondernemers het verschil, zij die risico willen nemen, en niet de gebaande paden volgen.

Als ik een naam moet noemen, Bob Verbeeck van Golazo, in z’n jonge jaren een Olympisch atleet, en dan succesvol Golazo uitgebouwd, met als missie een gezondere wereld te bouwen, door iedereen 30 minuten per dag aan het sporten te krijgen. Zij organiseren nu honderden initiatieven die bijdragen tot een actievere levensstijl. Ik ben er zelf van overtuigd dat geregeld sporten een essentieel ingrediënt is van een gezond en gelukkig leven (en ook carrière), samen met gezonde voeding, voldoende kwalitatieve slaap en sociaal contact (en indien mogelijk regelmatig wat warme zonnestralen).

 

 

We boeken voor jou ‘een lunchtafel voor twee’ bij het Hof van Cleve. Met wie zou jij deze tafel graag eens een keer willen delen?

 

Dat aanbod sla ik niet af! ik zou mijn tafel wel willen delen met Peter Hinssen, ondernemer en keynote speaker. Die man heeft zoveel ideeën, en is daarenboven een aangename persoonlijkheid, dat lijkt me wel wat!

 

 

Stel, je wint morgen de titel ‘best professional of the world’ en krijgt daardoor de kans om in eender welk bedrijf ter wereld aan de slag te gaan, in eender welke functie. Bij welk droombedrijf (of welk merk) zou jij graag willen werken en in welke rol? Al was het maar voor even…

 

Natuurlijk pure fictie … daar bouw ik graag verder op… Dan zou ik heel graag enkele jaren Europa als een bedrijf aansturen, en samen met een top-team een strategisch plan voor de komende 50-100 jaar uitwerken en implementeren voor deze regio. Een strategie uitzetten voor energie, mobiliteit, werk, sociale gelijkheid, technologie, veiligheid, onderwijs, ondernemerschap, monetair beleid, infrastructuur, … Komaf maken met alle politieke uitwassen waar we momenteel mee geconfronteerd worden en Europa klaarstomen voor een florerende toekomst als sterke wereldspeler. Dromen mag he!

 

 

We maken even een sprong van 20 jaar vooruit. Op welk vlak zal de Belgische foodservicemarkt in jouw beleving dan het meest veranderd zijn ten opzichte van vandaag? Wat wordt volgens jou de grootste gamechanger voor de toekomst van eten en drinken buitenshuis?

 

20 jaar is niet zo’n enorme periode, kijk maar hoe de foodservicemarkt er in 2002 uitzag, dat was niet zo fundamenteel verschillend versus vandaag. 2042 dus, ik denk dat we voonamelijk een verdere ‘blurring’ van channel gaan zien, retail-foodservice-ecommerce, ze gaan naadloos door elkaar lopen – zolang ze maar de behoeftes van de shopper invullen. Mensen willen een kwalitatieve en duurzame maaltijdoplossing, die naadloos aangeboden wordt. Ik ben ervan overtuigd dat menselijk contact hierbij een kritische rol zal blijven spelen, onze smartphone of watch zal zeker faciliteren, maar mensen zorgen voor de unieke positieve ervaring.

 

 

Deze set van 10 persoonlijkheidsvragen zwerven hun eigen weg doorheen de Belgische foodservicemarkt. We bouwen een soort van estafette en willen jou graag vragen om deze vragenlijst door te sturen naar iemand anders. Iemand van jouw keuze! Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om de 10e vraag aan hem/haar zelf te stellen! Naar wie stuur jij deze vragenlijst en wat is de vraag die jij altijd al eens had willen stellen aan deze persoon? 

 

Dan wil ik graag een vraag stellen aan Wouter Staal, oprichter en CEO van Yoghurt Barn (Planet’s favorite healthy pleasure), een duurzame food & beverages keten in Nederland. Wouter is een 10-tal jaar terug gestart met de droom om een keten van yoghurt-bars te lanceren samen met z’n levenspartner. Daar zijn ze glansrijk in geslaagd naar mijn mening. Mijn vraag aan Wouter, hoe zie jij de toegevoegde waarde van een duurzame (B-corp) keten te zijn?

 

 

FACTSHEET

 

Uw naam en voornaam: Kris Geeraert

Uw geboortejaar: 1971

Uw woonplaats: Alsemberg

Uw gezin (wat je wil delen): 2 tienerzonen (18 en 21)

Uw ideale vrijetijdsbesteding: Sporten met vrienden, bij voorkeur in een zonnige locatie

Uw ideale zondagochtend: Mountainbiken in de Brabantse bossen

Uw favoriete restaurant in België: Moeilijk kiezen … ik ga voor De Neu Pruim in Beersel

Uw favoriete restaurant in het buitenland: De Kas in Amsterdam

Uw ‘guilty pleasure’: Zoute nootjes (zeker de pistache van Wonderful)

 

 

Antwoord op de vraag van Katrien Bousson:

 

“Hoe ga je de uitdaging aan om de hoeveelheid van de kanalen te bewerken. Leveren aan retail, eigen concept Panos, grossiers, … Hoe versterken die kanalen elkaar of is dit niet het geval?”

 

Klanten en kanalen staan centraal binnen ons bedrijf, en wij investeren op alle niveau’s veel en graag in luisteren naar de noden van onze klanten. Op basis van de insights die we daarmee verzamelen ontwikkelen we assortimenten, oplossingen, innovaties, die onze klanten kunnen gebruiken om hun eindklanten (shoppers of consumenten, hoe je ze ook wil noemen) te bedienen. Het feit van Panos binnen onze Group te hebben, is een meerwaarde om de noden van de Foodservice-markt goed te begrijpen, en snel nieuwe concepten te kunnen uittesten. En natuurlijk is ons aanbod voor retail verschillend van het foodservice aanbod (zelfs per kanaal).

TAGS

0 Comments