JAN PEETERS - ZAAKVOERDER GROEP PEETERS-GOVERS

We willen je graag wat beter leren kennen. Kan je jezelf in 5 krachtige kernwoorden omschrijven?

Koppig

Welbespraakt

Nonchalant

Kameleon

Zorgend
 

 

Je hebt intussen al een mooi carrièrepad afgelegd. Als je daarop terugkijkt; welk moment is dan het meest bepalend geweest voor jouw loopbaan? (welke stap, welke keuze, welke beslissing)

De keuze om binnen ons familiebedrijf de succesieregeling een handje te helpen en de aandeelhoudersstructuur te verkleinen tot het team dat mijn neef en medevennoot Wim en ikzelf vandaag vormen: het heeft ons doen ontpoppen van rupsen tot vlinders.
 

 

Wat is tot op heden de meest unieke ervaring geweest in jouw carrière?

Opstaan uit de dood: in 2016, nadat we heel wat sprongen (lees: investeringen) hadden durven wagen en niet alle ondernemingen eenzelfde startsucces kenden, zaten we virtueel aan de grond. Door het hoofd koel te houden, medewerkers te inspireren beter te doen en zakelijk de nodige maatregelen juist te “verpakken” om in een succesvolle sfeer te blijven, hebben we onze bedrijven niet alleen door die storm gekregen, maar een enorme stuwkracht voor de toekomst gegeven. 2016 en 2017 waren unieke jaren zoals ik er (hopelijk?) geen meer ga meemaken.
 

 

Wat is het moeilijkste moment geweest uit jouw carrière?

Hetzelfde moment als hetgene wat mijn moeilijkste moment privé was: mijn scheiding in 2018. Het besef dat mijn carrière teveel van mij in beslag genomen had om oog te hebben voor wat er voor de rest in mijn leven omging.
 

 

Stel, je zou de jongere versie van jezelf 1 advies mogen geven aan het begin van je carrière, wat zou dat advies (of die levensles) dan zijn?

Voor al die keren dat je maar 60 tot 80% van de sprong durfde wagen: spring toch maar 100%: je gut feeling geeft je wel de juiste raad.

 

Iedereen heeft wel iemand naar waar men opkijkt, veel ontzag voor heeft, als inspirator beschouwt. Grote leiders, bekende personen, … Wie is jouw grote inspirerende voorbeeld? Naar wie kijk jij op? (en waarom?)

Het zijn dan voor mij bekende ondernemers uit het bedrijfsleven en nog niet eens uit de (rechtstreekse) foodsector: ondernemers als Erwin Van Osta (Hubo) of Wim Heylen (Groep Heylen) behoren tot de grootste ondernemers van het land, zijn beide heel sterk in diversificatie van hun activiteiten en blijven bovenal fijne, warme mensen. Dat is het het ideaal: succesvol graag doen wat je doet, nieuwe dingen kunnen doen en tegelijk een mooi mens blijven voor je naasten.

 

 

We boeken voor jou ‘een lunchtafel voor twee’ bij het Hof van Cleve. Met wie zou jij deze tafel graag eens een keer willen delen?

Een lunch mag best zakelijk zijn. Het is niet dat de man in kwestie zo onbereikbaar is, maar het komt er (oa door Corona) maar niet van: retailexpert Gino Van Ossel mag mee aanschuiven. Hij wordt al jaren gebombardeerd als “orakel van de retail” in allerhande media en ik wil een aantal topics met hem wel eens challengen.

 

 

Stel, je wint morgen de titel ‘best professional of the world’ en krijgt daardoor de kans om in eender welk bedrijf ter wereld aan de slag te gaan, in eender welke functie. Bij welk droombedrijf (of welk merk) zou jij graag willen werken en in welke rol? Al was het maar voor even…

Het klinkt raar en weinig voor de hand liggend, maar laat me maar eens een paar maanden aan de slag gaan bij één van de grootste olie-/energiebedrijven van de wereld. Niet omdat dat nu mijn droomproduct is, maar omdat zo’n bedrijf enorme “tentakels” moeten hebben over de hele wereld in zoveel verschillende disciplines om de wereld te analyseren en te sturen en omdat hun producten in zoveel disciplines nodig zijn: volgens mij verandert je hele wereldbeeld en krijg je er gouden inzichten mee die je daarna kunnen helpen om de wereld aan te kunnen.

 

 

We maken even een sprong van 20 jaar vooruit. Op welk vlak zal de Belgische foodservicemarkt in jouw beleving dan het meest veranderd zijn ten opzichte van vandaag? Wat wordt volgens jou de grootste gamechanger voor de toekomst van eten en drinken buitenshuis?

Door het ontbreken van veel sterke kernen in België (in tegenstelling tot Nederland, “hangt ons land aan elkaar” van lintbebouwing), geloof ik er sterk in dat eender welke zaak een voldoende grote aantrekkingskracht moet hebben zodat mensen zich erheen willen verplaatsen. Initiatieven “aan huis” liggen moeilijker in een land zoals het onze zonder veel sterke kernen, waar meer mensen op het platteland wonen en er eerder sprake is van stadsvlucht in plaats van dat mensen stadskernen gaan versterken door er zich te vestigen. Voldoende aantrekkeningskracht creëren, kan, en dat geldt volgens mij voor elke sector overal, door een duidelijke positionering: waar sta je voor? “grijze muizen”, die vroeger konden blijven bestaan door proximiteit of gewoonte, zullen verdwijnen. Een klant/gast wil een duidelijk verhaal.

 

 

De vraag van Tom Sas aan u: “Ik ken de groep Peeters Govers van kleins af toen de winkel op wielen nog in onze straat stopte. Ondertussen lijkt het wel of jullie een volledige verticale integratie hebben gedaan. Jullie zijn èn groothandel èn verwerker èn franchise nemer. Is dit de kracht geweest van jullie groeitraject?

Zakelijk staan er in onze groep sterke muren tussen de verschillende activiteiten. Maar die “veelheid” aan invalshoeken om actief te zijn in de foodsector, zorgen wel voor een erg open blik: we weten wat er gebeurt bij de eindconsument en we weten welke trends er leven in de horeca, bij andere retailers of bij de nieuwe generaties. Dat maakt ons “wakker” en dat helpt ons wel echt in ons groeitraject.

 

 

Wat is jouw grootste learning die je ervaarde in de expansie van de groep en welke tips kan je meegeven aan bedrijven die in volle groei zitten?

 

Als ik terugkijk naar de voorbije tien jaar, zie ik een duidelijk moment waarop we zijn beginnen groeien. Dat was het moment waarop mijn vennoot en ik onze eigen beperkingen (lees: rem op de verdere ontwikkeling van onze bedrijven) in kaart hebben gebracht en deze “opgelost” hebben door de juiste medewerkers op de juiste plaats te zetten. Je verandert een mens niet zomaar, dan is dat een goeie oplossing. In het algemeen zou ik dus durven zeggen dat een bedrijf dat snel wil groeien, moét durven investeren in het opzetten van een structuur: dat is in het begin een zware kost, maar maakt het mogelijk om zonder al té veel omkijken snelle groeistappen voorwaarts te maken. Oh ja, én: bewaar je naïviteit in het leven, dat houdt je positief als ondernemer en dat straalt af op wat je doet en op je omgeving. En tenslotte: overdrijf ook weer niet in die naïviteit 

 

 

Deze set van 10 persoonlijkheidsvragen zwerven hun eigen weg doorheen de Belgische foodservicemarkt. We bouwen een soort van estafette en willen jou graag vragen om deze vragenlijst door te sturen naar iemand anders. Iemand van jouw keuze! Daarbij krijg je ook de mogelijkheid om de 10e vraag aan hem/haar zelf te stellen! Naar wie stuur jij deze vragenlijst en wat is de vraag die jij altijd al eens had willen stellen aan deze persoon? 

Stéphane Ronse van Foodbag. Straf verhaal. Wat ziet hij als sleutel om de consument thuis (in zijn sector) Belgisch te laten kopen?

 

 

 

FACTSHEET

 

Uw naam en voornaam: Peeters Jan                                  

Uw geboortejaar: 1982                                  

Uw woonplaats: Gierle, dorp van Louis Neefs, Walter Meeuws en Peeters-Govers natuurlijk                     

Uw gezin (wat je wil delen): zoon Stan (13), dochter Julie (10) en topvriendin Nathalie      (30-ish)                

Uw ideale vrijetijdsbesteding: met auto’s bezig zijn, ik volgde onder andere opleiding automechanica en rijd graag met nieuw én oud        

Uw ideale zondagochtend: aan zee (redelijk) laat opstaan, naar de bakker en de slager wandelen, thuiskomen aan een gedekte tafel en met het schuifraam wagenwijd open, het gezin aan tafel en de hond op de zetel een heerlijk (te) uitgebreid ontbijt nemen.             

Uw favoriete restaurant in België: voor de perfectie en het respect daarvoor: Hof Van Cleve. Voor de beleving, nieuwe smaken en setting: Hert in Turnhout.           

Uw favoriete restaurant in het buitenland: Vall De Cavall, Dénia, Spanje      

Uw ‘guilty pleasure’: ovenschotels met gehakt, die extra maandag in Spanje blijven na een lang weekend en een LEZ-pas nemen om toch maar met een oude auto naar die afspraak in het centrum van Antwerpen te kunnen           

TAGS

0 Comments