Precies een jaar geleden - in februari 2022 - liepen de laatste coronamaatregelen in ons land af. Sindsdien vertoont de Belgische foodservicemarkt een stevig herstel. Volgens de voorspelling zou dat herstel worden afgeremd door de inflatie. Consumenten zouden minder geld uitgeven aan de consumptie buitenshuis wanneer de druk op het gezinsbudget zou toenemen. Maar het tegendeel blijkt vooralsnog waar. Door de indexering van de lonen is de middenklasse relatief goed beschermd gebleven. En ook de jongste generaties blijven opvallend vlot geld uitgeven buitenshuis. Het resultaat is opvallend: de Belgische foodservicemarkt presteert in januari en februari van 2023 opvallend sterk met een positieve tendens in de dagpenetratie die stijgt van 38% in 2022 naar 45% dit jaar.
POSITIEVER DAN VERWACHT
De positieve index die wordt gerealiseerd ligt in de lijn van de verwachting, maar is positiever dan verwacht. Door de economische spanning werd verwacht dat het herstel opnieuw wat zou gaan afzwakken. Maar dat blijkt vooralsnog niet het geval. In januari en zeker in februari 2023 presteert de Belgische foodservicemarkt buitengewoon sterk.
RESTAURANTS BLIJVEN OVEREIND
De horeca laat in de eerste twee maanden van 2023 een gezond herstel zien. Vooral het kanaal ‘resto & bistro’ herpakt zich goed tegenover vorig jaar. Het herstel is in alle subkanalen sterk, maar de stijgende penetratie in het kanaal van buitenlandse restaurants valt op. Bij het kanaal ‘bars & drinks’ laat vooral de stedelijke consumptie forse herstelcijfers zien. Daar profiteren met name koffiebars van.
MEER MENSEN NAAR HET WERK
Zowel catering op het werk als catering in het onderwijs laat de eerste twee maanden sterke prestaties zien op vlak van dagpenetratie. Onderwijsinstellingen zijn sinds dit academiejaar weer quasi voltijds fysiek en live aan het lesgeven, wat de penetratiecijfers aan de cateringfaciliteiten een boost geeft. Bedrijven zien weer meer werknemers naar het bedrijf komen.
TRADITIONELE GEMAKSKANALEN ONDER DRUK
In het conveniencekanaal was het herstel al eerder ingezet, waardoor vergelijkingen van de eerste twee maanden minder positieve evoluties laten zien. Het wegvallen van de laatste coronabeperkingen had hier amper impact. Hier gaat het dus al meer over ‘normale’ marktevoluties. Die laten zien dat traditionele quickservicekanalen het moeilijker hebben gehad in januari en februari van dit jaar. Vooral frituren laten een daling zien in de bezoekerspenetratie. Het kanaal van fastfood daarentegen blijft uitzonderlijk sterk presteren.
LEDEN van het kennisnetwerk van FSA kunnen de cijfers hieronder downloaden:
0 Comments