TRENDPAPER HOTELMARKT 2022

Hotelperformantie in 2021 nog verre van normaal 

 

In 2019, voor corona, was er in België sprake van meer dan 20 miljoen overnachtingen in een hotel. Van januari tot oktober 2021 werden slechts iets meer dan 8,5 miljoen overnachtingen geregistreerd. Er was afgelopen jaar wel sprake van een staycation hype waar vooral logiesverstrekkers in de Ardennen en de kunststeden van mochten profiteren. Maar voor de hotelsector specifiek bleven essentiële segmenten nog grotendeels weg; namelijk het zakelijk toerisme en conferenties & meetings. Zeker als we weten dat deze twee segmenten samen ongeveer de helft van de gasten uitmaken in een normaal jaar. Ook internationaal en vooral intercontinentaal toerisme bleef op een heel laag pitje staan. Los van de reisrestricties door covid,  blijkt dat onder andere ook de restricties in horecazaken en toeristische activiteiten en het gebrek aan een uniform beleid binnen Europa een domper zetten op een reis. 2021 betekende globaal dus wel een verbetering in de markt ten opzichte van 2020, maar bleef qua performantie nog ver van het normale.

 

 

Reizen wordt meer intentioneel

 

Sommigen spreken voor 2022 over een fenomeen van revenge travel, waarbij burgers de schade van het niet vrij kunnen reizen in de voorbije twee jaar goedmaken met verre reizen waarbij minder op het budget gelet wordt. Op de langere termijn moet echter rekening gehouden worden met de tendens naar minder (ver) reizen. En wanneer men toch reist, zal dit met een verhoogde intentionaliteit zijn: een reis moet waardevol zijn en lang bijblijven. Met andere woorden moet het een hoge return on investment bieden. Dit geldt zowel voor zakelijk als vrijetijdstoerisme.  Hotels zullen hierop inspelen door hun concepten verder aan te scherpen om gasten een totaalbeleving te bezorgen. Wellness & holistic travel zijn in dat kader aan een sterke opmars bezig. Daarnaast zullen lokale (eet-)ervaringen belangrijker worden om de reiziger een authentieke ervaring te geven die indruk maakt en nazindert.

 

 

Een andere manier van omgaan met F&B

 

In de totale omzet van hotels  valt een verschuiving op te merken waarbij elk jaar relatief minder uit de kamerprijs wordt gehaald en meer uit voeding en dranken. Omdat ook de directe en indirecte kosten van F&B stijgen, resulteert dit niet meteen in een hogere winstgevendheid voor het hotel. Maar het geeft wel aan dat F&B aan relatief belang wint voor de sector.  Het ontbijt vormt een belangrijk onderdeel. Onder Belgische hotelgasten zien we uit onze bevragingen voorlopig nog een behoorlijk traditioneel ontbijtpatroon waarin koolhydraten, zoet en koffie centraal staan. Al menen experts in het domein dat gezonder en functioneel een relevante trend is om naar uit te kijken, ook in de hotelwereld. Het klassieke dineren in hotels daarentegen, wordt verwacht een revival te krijgen. De unieke setting van een hotel wordt namelijk meer en meer opnieuw uitgespeeld om interne en externe gasten aan te trekken. In de strijd om beleving in dining, hebben hoteloutlets een uniek voordeel.

Hoteliers gaan tenslotte slimmer omgaan qua werking rond F&B. Een belangrijke trend is verwinkeling, waarbij grab&go oplossingen gebruikt worden die gemak bieden en extra omzet genereren. Maar ook wordt er steeds meer gedacht aan outsourcing en slimme synergiën met andere spelers in de food. Delivery wordt bijvoorbeeld steeds meer geaccepteerd in de hotelwereld, opdat gasten maximale keuzevrijheid hebben in wat ze kunnen consumeren en hoteliers zich op andere kernactiviteiten kunnen focussen.

 

 

Leden van Foodservice Alliance kunnen hier de complete trendpaper downloaden. Deze geeft een gedetailleerde inkijk in de kerncijfers van de Belgische hotelmarkt naar marktcompositie, performantie, en meer voor een normaal jaar 2019 alsook coronajaren 2020 en 2021. Ook wordt er  meer duiding gegeven bij de voornaamste trends in reizen en F&B in de hotelmarkt door Foodservice Alliance en andere experten in het domein.

 

Nog geen lid van Foodservice Alliance Kennisnetwerk, maar toch interesse?

Stuur dan een mail naar info@foodservicealliance.be

  

Hebt u vragen? Contacteer dan de Helpdesk van Foodservice Alliance.

Dat kan via mail helpdesk@foodservicealliance.be of telefonisch via het nummer +32(0)14.703.302

Downloads


TAGS

0 Comments