Petrolshop Monitor 2023

De transformatie van fossiele brandstof naar elektrisch, zal een sterke impact hebben op het petrollandschap. Het merendeel van de tankstationbezoekers komt vandaag nog in eerste instantie om te tanken in een tankstation. Maar wat als dit niet meer nodig is? Waarom zouden elektrische rijders überhaupt nog stoppen in een tankstation als ze niet moeten stoppen omdat ze een lege tank hebben? De convenience outlets zullen de aantrekkingskracht worden van het tankstation.

 

Elektrificatie van het wagenpark

 

EV Belgium verwacht dat er in 2030 meer dan 2 miljoen elektrische wagens zullen rondrijden. De uitrol van publieke snelladers zal worden geconcentreerd op drie locatietypes namelijk invals-of snelwegen, bij winkel- of restaurantketens en bij (tank)stations. Uit de Petrolshop Monitor blijkt dat laden vandaag vooral thuis of op het werk gebeurt. Als laden al buiten thuis of op het werk gebeurt, dan zal het eerder bij winkels of restaurants zijn waar mensen minimaal een klein uurtje nuttig kunnen verblijven. Indien elektrische rijders toch hun wagen opladen in een tankstation, komen ze amper in de shop. Het aanbod en de service zal bepalend zijn om de elektrische rijder uit de wagen te lokken en de wachttijd daar door te laten brengen.

 

Gen Z heeft andere behoeften

 

Met Gen Z’ers is er een ander type consument aanwezig in het tankstation. Gen Z is de generatie die tijdens het laatste tankstationbezoek het vaakst iets heeft aangekocht in de shop. De Babyboomers komen nog het vaakst enkel om te tanken in een tankstation. Het belang van tanken daalt drastisch en zeker bij de Gen Z’ers. Iets meer dan één op vijf Gen Z’ers die tijdens het laatste bezoek de aanwezige shop heeft bezocht, heeft tijdens het bezoek ook getankt. Gen Z’ers en Millennials zijn de generaties die vaker onderweg eten en drinken aankopen. Wegens tijdsgebrek of geen zin om zelf te koken, gaan ze vaker op zoek naar alternatieven. Gemaksoplossingen zoals delivery en kant-en-klare maaltijden zijn bij deze generaties opgenomen in de levensstijl. In de strijd om de avondmaaltijd zullen naast horeca, delivery en retail ook de convenience outlets een belangrijke rol gaan spelen.

 

In de Petrolshop Monitor 2023 van FSA wordt dieper ingegaan op het bezoek-en consumptiegedrag van Gen Z’ers en hoe ze verschillen tegenover de Babyboomers en Generatie X. Ook het contrast tussen de elektrische en hybride rijders tegenover de diesel- en benzinerijders komt uitgebreid aan bod. Daarnaast wordt er ook ingezoomd op de F&B formules en de verschillende petroliers.

 

Download hieronder het volledige rapport met de meest actuele marktcijfers en trends over de Belgische petrolmarkt:

Downloads


TAGS

0 Comments