CATERING 2.0: VAN FACILITY NAAR ATTRACTION
Van de bijna vijf miljoen werkende Belgen heeft 27 procent beschikking over een bedrijfsrestaurant. Het sterk toegenomen hybride werken zet echter druk op het traditionele model van het bedrijfsrestaurant én op het verdienmodel van de cateraar. Bedrijfscatering zal meer dan ooit een volkstrekker moeten worden.
Foodservice Alliance detecteerde vijf trends die de bedrijfscatering anno 2022 in de greep houden. Deze vormen de kapstok van het Nationaal Catering Rapport. De rode draad door alles: bedrijfscatering krijgt een vernieuwde functionaliteit waar zowel de gedegen bedrijfscateraars als nieuwe technologische spelers mee aan de slag gaan. Het veld is hertekend. Spelers trachten een eigen unieke invulling te geven en gaan op zoek naar synergiën.
Hybride werken geeft catering meer socialiserende rol
Het hybride werken (de mix van on-site en telewerk) zet de cateringmarkt voor een mega-uitdaging. Waar in 2019 amper 20% regelmatig van thuis werkte, is dat nu verdubbeld naar maar liefst 40%! Het kantoor van de toekomst ziet er anders uit omdat het op wisselende noden heel flexibel moet kunnen inspelen. Ook krijgt catering op het werk een andere functionele invulling, met meer aandacht voor de aantrekkingswaarde en het sociale aspect van eten en drinken. Bedrijfscatering moet werknemers terug naar de fysieke site lokken en fungeren als de sociale lijm van de organisatie.
Supermarkten en deliveryplatformen wonnen reeds terrein
Kijkend naar evoluties tussen 2018 en 2022, is het merkwaardig dat het belang van bedrijfscatering voor het eerst is afgenomen! Minder werknemers maken er iedere dag gebruik van. Dit viel met het nieuwe hybride werken nog wel te verwachten. Meer zorgwekkend is dat er nu meer mensen gewoon nooit gebruik van maken! En waar typisch de broodjeszaak hét alternatief is om een lunch voor het werk te verkrijgen, stappen werknemers nu meer naar de supermarkt, die met een aangepast productaanbod, snelkassa’s enzoverder deze doelgroep ook kan aanspreken. Verder staat ook de besteding in het bedrijfsrestaurant onder druk. Dat valt voor een stuk te verklaren door de aankoop van andere types producten. Vooral jongeren nemen nog maar weinig warme maaltijden tijdens het werk. Ook de rol van delivery op de werkvloer groeit, en dit vooral met de verschuivende generaties. Online platformen worden niet alleen thuis gebruikt, maar ook om op het werk te leveren. Deliveroo, UberEats en Takeaway.com zagen dat natuurlijk ook en staan ondertussen klaar met een aanbod specifiek gericht op B2B. Hun belofte: een simpele, kostenefficiënte tool bieden voor de werkgever om werknemers van maaltijden kunnen voorzien. Zelfs dark kitchens springen mee op de B2B-kar. Belgische voorbeelden hiervan zijn start-up Foodiz en DARKK van Compass Group.
Smart fridges en onbemande retail: klein, maar interesse groeit
Facilitaire managers van Belgische bedrijven verwachten dat het belang van catering in eigen beheer verder zal dalen, maar zij kijken daarbij naar andere faciliteiten dan het klassieke bedrijfsrestaurant. Zo is er meer aandacht voor smart fridges en (onbemande) retail. Met dat laatste wordt zelfs mogelijk een brug naar non-food gemaakt... Alles met het oog op convenience. Een mooi Belgisch voorbeeld hiervan is het innovatieve Corda Campus, de tech-campus in Hasselt die plaats biedt aan een 250-tal bedrijven en 5000 werknemers tevreden wil houden door maximaal comfort te bieden. Deze biedt faciliteiten voor allerlei types werken en samenkomen, en ook de cateringfaciliteiten zijn daar volledig op ingespeeld met o.a. een ontbijtbar, formules voor meetings, fine dining.... Tot zelfs een onbemande store in samenwerking met Selecta. Een belangrijke kanttekening is dat ontwikkelingen als smart fridges en microshops weliswaar nog maar in de kinderschoenen staan, want de effectieve implementatie ervan in Belgische bedrijven is nog erg beperkt.
Wellbeing at work met voeding in de spotlight
In de top drie van productvereisten van facilitaire managers zien we al jaren de criteria vers, gezond en vegetarisch staan. Het belang van een aanbod met nieuwe producten, ambachtelijke producten, veganistische producten en producten in promotie neemt nu nog verder toe. Daarnaast zijn er ook enkele nieuwe strategische pijlers in catering ontstaan sinds corona, zoals veiligheid en ruimere openingstijden. En ook hierbij geldt opnieuw dat het food aanbod werknemers moet kunnen aantrekken en behouden. Eens te meer in de war for talent die vandaag woedt.
Naar nieuwe opportuniteiten
Het traditionele model van het bedrijfsrestaurant staat dus onder druk. Anderzijds zijn er heel wat nieuwe opportuniteiten in de bedrijfscateringmarkt. Ook kleine bedrijven en sites tonen nu meer dan ooit interesse in een degelijke cateringvoorziening. Nieuwe concepten zoals smart fridges zijn met name juist voor die doelgroep interessant. Daarbij komt dat deze een dubbel gebruik vertonen: om te voorzien in eten op het werk én in eten om mee naar huis te nemen. En zo wordt de potentiële koek vergroot. Ook mogen we de rol van onbemande retail niet bagatelliseren als we vooruitkijken naar de toekomst in de grote bedrijven. Zowel start-ups als gevestigde cateraars springen -al dan niet in synergie- op al deze tendensen. Er wordt zelfs een stap naar non-food dienstverlening gezet. Thriver bijvoorbeeld, biedt maar liefst 2200 diensten aan werkgevers. Maar ook cateraar Aramark treedt met Vitality Services in België buiten food als partner voor diverse diensten gericht op de hybride werker. Het ‘klassieke’ bedrijfsrestaurant zal absoluut daarnaast blijven bestaan, maar zal nog sterker haar unieke meerwaarde in de verf zetten: namelijk een middel zijn om het welzijn van werknemers te bevorderen, sociale interactie te creëren en mensen aan te trekken en te behouden!
Download hieronder het volledige rapport met de meest actuele marktcijfers en trends over de Belgische cateringmarkt. Het rapport bevat tal van interessante bevindingen uit een nationale bevraging bij werknemers en facilitaire managers en interviews met zowel de gevestigde waarden als veelbelovende startups in het veld. (enkel beschikbaar voor leden van het kennisnetwerk)
0 Comments