Kwartaalupdate Q4 2017

2017 EINDIGT MET EEN LICHTE DALING

Het laatste kwartaal van 2017 presteerde foodservice beduidend zwakker dan de voorgaande kwartalen. Na een aantal kwartalen van structurele groei werd kwartaal 4 van 2017 gekenmerkt door een ferme dip. Zowel het aantal bezoeken als de gemiddelde besteding daalden in de kanalen horeca en convenience. De weersomstandigheden lijken roet in het eten te hebben gegooid. Met fors meer regendagen bleven Belgen vaker thuis. Vooral fullservice en quickservice restaurants deelden in de klappen. Net deze twee kanalen zijn bepalend voor de algemene performantie van de Belgische foodservicemarkt. Catering deed het wel beter met een toename van 3% bezoeken en +6% in besteding. 

 

WEERSOMSTANDIGHEDEN

Het weer was in Q4 2017 beduidend minder goed dan hetzelfde kwartaal het jaar voordien. Het laatste kwartaal van 2016 kende bijna de helft minder neerslag en bijna het dubbel aantal uren zonneschijn. Terwijl de laatste maanden van 2017 winterse taferelen kenden. Wellicht zijn consumenten door het slechte weer minder geneigd geweest om buitenshuis te consumeren. Vooral resto/bistro, petrol en quickservice kregen hiermee af te rekenen.

 

OPEN MET DE FEESTDAGEN

tijdens de feestdagen waren er in vergelijking met andere jaren dan weer meer zaken geopend. 36% van de restaurants in Vlaanderen was open op kerstavond, wat beduidend meer is dan in 2016 toen amper 15% open was. Op oudejaarsavond en Kerstmis was de helft van de zaken open, vorig jaar besloot nog 65% om de deuren toe te houden. Op nieuwjaarsdag opende 58% van de restaurants.

 

CATERING EN ON THE GO BLIJVEN OP KOERS

Er is opvallend meer gebeurd qua bezorging het afgelopen jaar. De markt is nog verre van volwassen, maar blijft gestaag groeien met taloze nieuwe spelers op het toneel.  Zo trad Amazon toe tot de Belgische markt, breidde McDonald’s haar bezorging verder uit in samenwerking met UberEATS en zette Deliveroo eerste stappen in nieuwe steden als Gent. Bezorging wordt steeds belangrijker, niet alleen voor consumenten maar ook voor foodservicebedrijven die de concurrentie een stap voor willen blijven.

 

Downloads


TAGS

0 Comments