Kwartaalupdate Q3 2018

VOORAL KUSTHORECA PROFITEERDE VAN HETE ZOMER, BINNENLAND AMPER

Het derde kwartaal van 2018 was er een van extremen, toch zeker op gebied van weersomstandigheden. De hitte zorgde ervoor dat er massaal veel mensen naar de kust trokken. Aan de kust kunnen ze dan ook spreken van een topzomer, zowel op vlak van bezoeken aan horeca als aan het geld dat toeristen in de horeca hebben besteed. Het mooie weer speelde dan wel in het voordeel van de horeca aan de kust, in het binnenland was het effect minder positief. De hitte heeft ervoor gezorgd dat mensen in het binnenland hun koop- en bezoekgedrag ingrijpend hebben aangepast. In totaliteit groeide de Belgische foodservicemarkt in kwartaal 3 maar met 1% in zowel bezoeken als besteding.

DERDE KWARTAAL GUNSTIG VOOR CAFES

De cafés hebben het voorbije kwartaal een goed resultaat voorgelegd. Na een lange periode van negatieve evolutie trok het aantal bezoekers weer aan ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De goede resultaten zijn deels te danken aan het succes van de Belgen op het WK voetbal. Alle belangrijke matchen (1/8 finale, 1/4 finale en 1/2 finale) vonden plaats in de maand juli. De goede resultaten die de Belgen match na match behaalden op het WK zorgden voor steeds meer supporters. Niet alleen de pleinen waar er een groot scherm stond opgesteld konden profiteren van de goede resultaten, ook voor de cafés was de impact van het WK daarmee gunstig.

CONSUMPTIE ONDERWEG STIJGT

Wanneer het toerisme in de zomer richting de kust aantrekt, dan profiteert daar ook de “onderwegconsumptie” van. In het derde kwartaal van 2018 hebben veel meer Belgen een tankstationshop bezocht. Ook de bezoeken aan andere On the go locaties zoals treinstations lieten een opvallend gunstig resultaat zien. Voor deze kanalen valt het op dat er niet enkel meer Belgen onderweg zijn gestopt om te eten of te drinken, ze hebben tijdens hun bezoek ook beduidend meer uitgegeven.

AANDEEL FAILLISSEMENTEN IN BRUSSEL BLIJFT STIJGEN

Hoewel het aantal faillissementen in horeca in het Vlaams en Waals Gewest een dalende trend laat zien, blijven de faillissementen zich in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest opstapelen. In juli 2018 waren er maar liefst 3 keer meer faillissementen in de horeca dan in juli 2017. Ook augustus liet een verdubbeling optekenen tegenover vorig jaar. Het aandeel faillissementen in de horeca in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is van januari t.e.m. augustus 2018 met 25% gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Downloads


TAGS

0 Comments