Kwartaalupdate Q3 2017

SLECHTE ZOMER DOET BESTEDING FOODSERVICE BELGIE MET 3% DALEN

Het slechte weer tijdens het derde kwartaal van 2017 heeft foodservice een ferme tik gegeven. Na de boost van de horeca tijdens de lente van dit jaar, zorgde een natte en frisse zomer tijdens het derde kwartaal voor een koude douche. Zowel het aantal bezoeken als de gemiddelde besteding zijn het voorbije kwartaal gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal bezoeken daalde met 1%, terwijl de besteding achteruitging met 3%.

 

VERSCHUIVING TOERISTISCHE SECTOR

De wisselvallige zomer had ook een invloed op het toerisme in België. Het aantal bezoeken aan leisure outlets zoals speeltuinen en parken stond in het derde kwartaal onder druk. Waar men bij mooi weer vaak met de kinderen naar een buitenspeeltuin, dierentuin of pretpark trekt, zijn consumenten op zoek gegaan naar alternatieven. Bioscopen en binnenspeeltuinen konden tijdens het slecht weer op heel wat extra bezoekers rekenen.

Een regio waar mooi zomerweer cruciaal is, is de Belgische kust. Tijdens kwartaal 3 waren er minder toeristen die een daguitstap naar de kust hebben gemaakt. Ook de hotels en andere logiesverstrekkers hebben daardoor geleden. Hotels, campings en vakantiewoningen ontvingen er minder bezoekers dan tijdens de zomer van 2016.

 

VOORAL DE DRANKENSECTOR ONDERUIT

Bij mooi weer zitten terrassen afgeladen vol en vloeit drank rijkelijk. Het aantal keer dat dit gebeurde tijdens kwartaal 3 lag aanzienlijk lager dan vorig jaar. Het subkanaal van bars & drinks heeft dan ook de zwaarste schade opgelopen. Vooral cafés lijken de gevolgen van de slechte weersomstandigheden hard gevoeld te hebben. Koffiebars presteerden dan weer beter wat het aantal bezoeken betreft. Consumenten lijken het terras van het café te hebben ingeruild voor andere outlets, maar hebben er wel minder uitgegeven. Het verklaart de zwakkere daling van het aantal bezoeken en de sterkere daling van de besteding per bezoek.  

 

CATERING EN ON THE GO BLIJVEN OP KOERS

Weersomstandigheden blijken amper invloed te hebben op bezoeken aan catering. Zowel in catering op het werk, in het onderwijs en in de zorg, is er een stijging merkbaar in het aantal bezoeken. Ook de besteding in het onderwijs en de zorg nam toe. Enkel bij catering op het werk is er een daling in de besteding voelbaar. Werknemers hebben het voorbije kwartaal minder uitgegeven in het bedrijfsrestaurant/kantine van hun werkgever. Blijkt des temeer dat de functie van eten en drinken op het werk volop in evolutie is. Er komt druk op traditionele concepten door de opkomst van o.a. bakery corners en salad bars. Ook delivery wordt steeds belangrijker op het werk. Door meer eenvoudige en snellere oplossingen neemt de gemiddelde besteding per lunch af.

Het on the go kanaal tot slot, heeft eveneens een goed kwartaal achter de rug. Zowel bezoeken als bestedingen stegen in Q3 van 2017. Er zijn meer reizigers geweest in deze periode die onderweg (oa. in het trein-of busstation) iets te drinken of te eten hebben gekocht. De bezoeken en bestedingen van consumenten die met de wagen reizen en onderweg aan een tankstation stoppen daalde. Vooral tankstations langs een invalsweg of nabij een woonwijk mochten het voorbije kwartaal minder bezoekers ontvangen. Tankstations die langs snelwegen liggen, mochten wel op meer bezoekers rekenen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Downloads


TAGS

0 Comments